Stap 4 van 5

Gebruik hulp van organisaties

Werken aan een oplossing voor je schulden hoef je niet alleen te doen. Misschien krijg je al hulp van mensen om je heen, maar weet dat er ook professionals voor je klaar staan.

Je weet nu welke mogelijkheden er zijn om je schulden op te lossen. Laat je helpen door mensen om je heen en professionals. Ontdek wat zij voor je kunnen betekenen, want ondernemen doe je nooit alleen.

KVK Adviesteam

KVK werkt samen met organisaties en partijen die zich inzetten voor ondernemend Nederland. Begin daarom bij het KVK Adviesteam en bel  088 585 22 22. Een KVK-adviseur biedt je een luisterend oor, geeft antwoord op je vragen, denkt met je mee en verwijst je waar nodig door naar de organisatie die jou het beste verder kan helpen.

Hulp bij bedrijfsvoering

Verschillende organisaties bieden informatie en hulp bij het verbeteren van je bedrijfsvoering. Denk bijvoorbeeld aan advies over financiën of personeel. Via het online platform Geldfit Zakelijk krijg je met een online test inzicht in hoe je bedrijf er financieel voor staat. Dat helpt om je onderneming weer financieel fit te krijgen.

Loop je tegen vragen aan over het aannemen of ontslaan van personeel? Dan kan UWV je verder helpen. Denk je na over een nieuwe toekomst, met bijvoorbeeld een baan in loondienst? Je woongemeente kan je ondersteunen bij deze heroriëntatie.

Hulp bij financiering

Hulp van professionals vergroot je kans op het verkrijgen van financiering of een zakelijk krediet. Er zijn verschillende instanties zoals Qredits die je op weg helpen als je wilt investeren in je bedrijf of om andere redenen financiering nodig hebt. Op RVO.nl vind je de regelingen voor financiële ondersteuning.

Hulp bij schulden

Heeft je bedrijf financiële problemen, kun je je schulden niet meer betalen en dreig je te moeten stoppen of zelfs failliet te gaan? Neem dan je bedrijf onder de loep. Zet hulp bij schulden in als je het in je eentje lastig vindt. De gemeente waar je woont kan je helpen bij financiering, inkomensondersteuning en bedrijfsbeëindiging. Het is de wettelijke taak van gemeentes om personen met schulden te helpen. De gemeente geeft ook hulp bij het saneren van je schulden en biedt je coaching, advies, bij- of omscholing. Je kunt rechtstreeks contact opnemen met de gemeente waarin je woont. Wil je eerst zelf kijken of je bedrijf levensvatbaar is? De adviesorganisaties Geldfit Zakelijk, 155 Help een bedrijf, Over Rood, De Nederlandse Zaak voor Ondernemers (DNZO) of Ondernemersklankbord (OKB) kunnen je hierbij helpen. Zij zoeken met jou naar een oplossing om het tij te keren.

Hulp bij je administratie

Een budgetcoach helpt je bij je financiële huishouding of administratie. De coach creëert overzicht in je inkomsten en uitgaven. Je blijft zelf verantwoordelijk voor je eigen administratie. Een budgetcoach richt zich vooral op particulieren maar ook zelfstandigen kunnen bij een budgetcoach terecht. De gemeente waarin je woont kan helpen bij het vinden van een budgetcoach. Bij grotere financiële problemen word je doorverwezen naar de schuldhulpverlening. Iedereen mag zich budgetcoach noemen. Check daarom of jouw budgetcoach gekwalificeerd is.

Hulp bij emoties

Een crisis raakt je niet alleen zakelijk. Ook emotioneel krijgen jij en je omgeving het soms zwaar te verduren. Heb je nu even geen behoefte aan praktische ondersteuning maar wel aan mentale of sociale steun? Dan kun je bij De Luisterlijn of MIND korrelatie terecht. Vergeet niet dat je daarnaast ook altijd bij je huisarts of gemeente terechtkunt. En natuurlijk kun je met je problemen bij familie, vrienden, collega-ondernemers of een brancheorganisatie aankloppen (zie ook stap 1).

Overzicht met organisaties

Download het overzicht van de organisaties waar KVK nauw mee samenwerkt. Ontdek wat zij doen en wie je kan helpen. Daarnaast kan de gemeente waarin je woont behulpzaam zijn. Elke gemeente in Nederland moet een ondernemer met financiële zorgen helpen. Dat staat in de wet. De gemeente kan helpen met advies, meekijken in je boekhouding, overzicht bieden en je mogelijkheden afwegen. De meeste gemeenten hebben hiervoor een speciaal ondernemersloket.

Uit de schulden blijven

In stap vijf vind je tips om uit de schulden te blijven.

KVK Adviesteam

Wil je meer weten over de organisaties die jou verder kunnen helpen? Bespreek de opties met de adviseurs van het KVK Adviesteam. Zij luisteren naar je en hebben contact met organisaties uit het KVK-netwerk. Bel: 088 585 22 22.