Stap 3 van 5

Bekijk de oplossingen voor je schulden

Hoe je schulden oplost, hangt voor een deel af van de rechtsvorm van je bedrijf. Bekijk voor jouw rechtsvorm welke oplossingen er zijn.

Zelf oplossingen zoeken

Wanneer het tijdelijk financieel tegenzit, kun je schulden zelf oplossen. Uit onderzoek van KVK blijkt dat ondernemers van alles doen om schulden eerst zelf op te lossen. Bijvoorbeeld spaargeld gebruiken, een lening regelen bij familie, een betaalde baan nemen of betalingsuitstel vragen.

In de praktijk

In een KVK-webinar vertellen ondernemers Ingmar Bruinsma en Boris Wielinga hoe zij zelf hun schulden oplosten.

Aansprakelijkheid voor schulden

Je kunt alleen met het geld van je bedrijf (zakelijk vermogen) aansprakelijk zijn. Maar dat kan ook alleen met je privévermogen. In sommige gevallen kun je met beide vermogens aansprakelijk zijn. Bijvoorbeeld als je met een besloten vennootschap (bv) ook voor sommige zaken als privépersoon hebt meegetekend. Je kunt ook meerdere rechtsvormen hebben. Bijvoorbeeld een eenmanszaak en een bv. Ook dan kun je naast privé ook zakelijk aansprakelijk zijn. Onderzoek hoe jij aansprakelijk bent.

Schulden oplossen per rechtsvorm

Bekijk per rechtsvorm wat je kunt doen om je schulden op te lossen.

In de praktijk

In een KVK-webinar legt schuldhulp-expert Jacqueline Zuidweg uit welke schuldhulptrajecten er zijn. En wat de oplossingen per rechtsvorm zijn.

Personeel

Heb je personeel? Praat met je medewerkers en bedenk samen met hen oplossingen. Misschien wil je je personeel om een loonoffer vragen. Of denk je aan een reorganisatie. In het uiterste geval moet je personeel ontslaan om je bedrijf te redden. Aan het ontslaan van personeel zitten voorwaarden en kosten.

Stoppen

Na analyse van je schulden, kun je ook tot het besluit komen dat stoppen voor jou de beste oplossing is. De schulden die er zijn, kun je (misschien voor een deel) nog betalen. Bijvoorbeeld met het geld dat je verdient als je de bezittingen van je bedrijf verkoopt. Wat je moet doen om je bedrijf te beëindigen lees je in het stappenplan Bedrijf stoppen in 10 stappen.

In de praktijk

In een KVK-webinar licht bedrijfskundig adviseur Jitske Boerkamp een aantal stappen toe van het stopproces. Zij vertelt ook hoe ze ondernemers helpt die gaan stoppen.

Hulp

Je schulden oplossen hoef je niet alleen te doen. In stap vier lees je wie jou kunnen helpen.

KVK Adviesteam

Wil je meer weten over schuldenregelingen? Bespreek je situatie met de adviseurs van het KVK Adviesteam. Zij luisteren naar je en verwijzen door naar organisaties uit het KVK-netwerk. Bel: 088 585 2222.