Stap 3 van 5

Bekijk de oplossingen voor je schulden

Hoe je schulden oplost, hangt voor een deel af van de rechtsvorm van je bedrijf. Bekijk welke oplossingen er zijn bij jouw rechtsvorm.

Zelf oplossingen zoeken

Wanneer het tijdelijk financieel tegenzit, kun je schulden zelf oplossen. Uit onderzoek van KVK blijkt dat ondernemers van alles doen om schulden in eerste instantie zelf op te lossen. Bijvoorbeeld spaargeld gebruiken, een lening aangaan bij familie, een betaalde baan nemen of betalingsuitstel vragen.

In de praktijk

In een KVK-webinar vertellen ondernemers Ingmar Bruinsma en Boris Wielinga hoe zij zelf hun schulden oplosten. 

Aansprakelijkheid voor schulden

Je kunt alleen met je zakelijke vermogen aansprakelijk zijn, maar ook alleen met je privévermogen. In sommige gevallen kun je met beide vermogens aansprakelijk zijn. Bijvoorbeeld als je met een besloten vennootschap (bv) ook voor sommige zaken als privépersoon hebt meegetekend. Je kunt ook meerdere rechtsvormen hebben zoals bijvoorbeeld een eenmanszaak en een bv. Ook dan kan er samenloop ontstaan waardoor je zowel privé als zakelijk aansprakelijk bent.

Schulden oplossen per rechtsvorm

Bekijk per rechtsvorm wat je kunt doen om je schulden op te lossen.

In de praktijk

In een KVK-webinar legt schuldhulp-expert Jacqueline Zuidweg uit welke schuldhulptrajecten er zijn en wat de meest voorkomende oplossingen per rechtsvorm zijn.

Personeel

Heb je personeel? Overleg met je medewerkers en betrek hen bij het vinden van oplossingen. Misschien wil je je personeel om een loonoffer vragen of denk je aan een reorganisatie. In het uiterste geval moet je personeel ontslaan om je bedrijf voort te kunnen zetten. Aan het ontslaan van personeel zijn voorwaarden en kosten verbonden.

Stoppen

Na analyse van je schulden, kun je ook tot de slotsom komen dat stoppen met je onderneming voor jou de beste oplossing is. De schulden die er zijn, kun je (misschien voor een deel) nog afwikkelen uit de verkoopopbrengst van de bezittingen van je onderneming. Wat je moet doen om je onderneming te beëindigen lees je in het stappenplan Bedrijf stoppen in 10 stappen.

In de praktijk

In een KVK-webinar licht bedrijfskundig adviseur Jitske Boerkamp een aantal stappen toe van het stopproces en vertelt ze hoe zij ondernemers helpt die gaan stoppen.

Hulp

Je schulden oplossen hoef je niet alleen te doen. In stap 4 lees je wie jou kunnen helpen.

KVK Adviesteam

Wil je meer weten over schuldenregelingen? Bespreek jouw situatie met de adviseurs van het KVK Adviesteam. Zij bieden een luisterend oor en verwijzen door naar organisaties uit het KVK-netwerk. Bel gratis: 0800 21 17.