Stap 5: Blijf uit de schulden
- Gé Sletterink
- Stappenplan
- 8 jun 2023
- Bijgewerkt 8 aug 2022
- 3 min
- Zwaar weer
- Geldzaken
Gebruik de volgende tips om schuldenvrij te blijven.
1. Inzicht door overzicht
Zorg dat je overzicht houdt van je inkomsten en uitgaven. Zo krijg je inzicht in je bedrijf. Vind je dit lastig? Schakel dan de hulp in van een boekhouder of accountant en spreek regelmatig de boekhouding samen door. Dit kan ook met je contactpersoon van de gemeente.
2. Gebruik je administratie voor besluiten
Jij staat aan het roer en moet snappen wat de cijfers betekenen en welke keuzes wel of niet financieel verantwoord zijn. Ook als je een boekhouder hebt of een medewerker die voor jou de boekhouding verzorgt is het belangrijk dat je de administratie begrijpt.
Vergroot je financiële inzicht met de tips uit de video 'Financieel inzicht vergroten'. Misschien ga je je eigen administratie zelfs wel leuk vinden.
3. Grote plannen? Doe eerst onderzoek
Om goed onderbouwd beslissingen te nemen, moet je eerst onderzoek doen. Doe marktonderzoek en kijk naar de invloed van je plan op je financiën. Maak een financie el plan. Gebruik je boekhouder als klankbord bij je plannen.
4. Zorg voor financiële ruimte
Je kunt altijd te maken krijgen met financiële tegenslagen. Met extra financiën, ook wel financiële ruimte of buffer genoemd, vang je deze tegenslagen zelf op. Bijvoorbeeld een zieke binnen je bedrijf die je moet doorbetalen en vervangen, of een betaling die lang uitblijft.
Bespreek met je boekhouder hoe hoog de buffer voor je bedrijf moet zijn. Zorg dat je wat spaargeld hebt en weet hoe je aan geld komt als dat nodig is. Bijvoorbeeld een aanvullende lening van familie of vrienden of via alternatieve financiering. Risico’s die je niet zelf kunt of wilt dragen, regel je met verzekeringen. Met een kredietverzekering dek je het risico van niet-betalende klanten af. Je kunt ook kiezen voor factoring.
5. Verhoog je inkomsten
Je kunt op verschillende manieren je inkomen proberen te verhogen. Denk aan:
- een nieuw of vernieuwd product of dienst aanbieden
- een ander verdienmodel kiezen
- vernieuwen van je bedrijfsvoering, organisatiecultuur en processen
- inzetten van subsidies en regelingen
- (deels) in loondienst gaan voor de continuïteit van je inkomsten
6. Doe de boekhouding online
Online je administratie bijhouden biedt voordelen als je grip wilt houden op je financiën. Met een online boekhoudprogramma werk je sneller en hoef je niet alles opnieuw met de hand in te voeren. Je voorkomt zo fouten. Stem je keuze voor een online programma altijd af met je boekhouder of accountant. Online je boekhouding bijhouden is niet verplicht zo lang je maar aan de wettelijke eisen voldoet.
7. Vergroot je zakelijke netwerk
Door lid te worden van een ondernemersvereniging kom je makkelijk in contact met andere ondernemers en wek je aan je (zakelijke) netwerk. Dat vergroot je naamsbekendheid en je kunt vragen en informatie met elkaar uitwisselen. Ook kun je informatie vinden bij brancheorganisaties. Die hebben kennis over wetten en regelgeving en bieden ook vaak advies aan hun leden.
8. Vraag op tijd om hulp
Ondernemen is doorzetten, aanpassen en keuzes maken. Dat is niet altijd gemakkelijk. Dan is het goed om te weten dat je niet alles alleen hoeft te doen. Misschien krijg je al hulp van mensen om je heen, maar weet dat er ook professionals voor je klaar staan. KVK werkt samen met tal van organisaties en partijen die zich inzetten voor ondernemend Nederland. Ontdek wat dit professionele netwerk voor jou kan betekenen. Want ondernemen doe je nooit alleen.
Vragen? Bel het KVK Adviesteam
Heb je vragen over de stappen van het stappenplan? Of wil je met iemand verder praten over je volgende stap? Leg je vragen voor aan de ervaren adviseurs van het KVK Adviesteam. Zij bieden een luisterend oor, denken met je mee en verwijzen je waar nodig door naar een partner in het KVK-netwerk. Bel gratis: 0800 21 17.
KVK Adviesteam
Bel met de ervaren adviseurs van het KVK Adviesteam. Zij denken met je mee over vervolgstappen voor je bedrijf. Zij geven advies en verwijzen door naar organisaties uit het KVK-netwerk. Bel gratis: 0800 21 17.