Stap 5van 5

Blijf uit de schulden

Je bent uit de schulden, maar hoe voorkom je dat je weer in de oude situatie terecht komt? Deze acht tips helpen je daarbij.

1. Inzicht door overzicht

Houd de inkomsten en uitgaven van je bedrijf goed bij. Dan krijg je inzicht in je bedrijf. Vind je dit lastig? Schakel dan hulp in van een boekhouder of accountant en spreek regelmatig de boekhouding samen door. Dit kan ook met je contactpersoon van de gemeente.

2. Gebruik je administratie voor besluiten

Je bedrijf is van jou. Jij bent de eigenaar. Daarom is het handig als je begrijpt wat de cijfers betekenen. Dan weet je welke keuzes wel of niet financieel mogelijk zijn. Ook als je een boekhouder hebt of een medewerker die voor jou de boekhouding doet, is het belangrijk dat je de administratie begrijpt.

Vergroot je financiële inzicht met de tips uit de video 'Financieel inzicht vergroten'.

3. Grote plannen? Doe eerst onderzoek

Wil je investeren of een groot bedrag uitgeven? Doe eerst onderzoek voordat je een beslissing neemt. Denk aan marktonderzoek en kijk naar de invloed van je plan op je financiën. De cijfers zet je in een financieel plan. Vraag je boekhouder om advies bij je plannen.

4. Zorg voor een financiële buffer

Als ondernemer kun je te maken krijgen met financiële tegenslagen. Met een financiële reserve (buffer), vang je deze tegenslagen zelf op. Bijvoorbeeld een zieke binnen je bedrijf die je moet doorbetalen en vervangen. Of een betaling waar je lang op moet wachten.

Bespreek met je boekhouder hoe hoog de buffer voor je bedrijf moet zijn. Zorg dat je wat spaargeld hebt en weet hoe je aan geld komt als dat nodig is. Bijvoorbeeld een aanvullende lening van familie of vrienden. Of via alternatieve financiering. Risico’s die je niet zelf kunt of wilt dragen, regel je met verzekeringen. Met een kredietverzekering dek je het risico van niet-betalende klanten af. Je kunt ook kiezen voor factoring.

5. Verhoog je inkomsten

Je kunt op verschillende manieren je inkomen verhogen. Denk aan:

  • een nieuw of vernieuwd product of dienst aanbieden
  • een ander verdienmodel kiezen
  • vernieuwen van je bedrijfsvoering, organisatiecultuur en processen
  • subsidies en regelingen gebruiken
  • (deels) in loondienst gaan zodat je inkomsten door blijven gaan

6. Doe de boekhouding online

Online je administratie bijhouden biedt voordelen als je grip wilt houden op je financiën. Met een online boekhoudprogramma werk je sneller en hoef je niet alles opnieuw met de hand in te voeren. Zo voorkom je fouten. Stem je keuze voor een online programma altijd af met je boekhouder of accountant. Online je boekhouding bijhouden is niet verplicht zo lang je maar aan de wettelijke eisen voldoet.

7. Vergroot je zakelijke netwerk

Jezelf en je bedrijf laten zien, helpt bij het zakendoen. Je kunt bijvoorbeeld lid worden van een ondernemersvereniging . Dan kom je makkelijk in contact met andere ondernemers en werk je aan je (zakelijke) netwerk. Dat vergroot je naamsbekendheid. Ook kun je vragen en informatie met elkaar uitwisselen. Daarnaast kun je informatie vinden bij brancheorganisaties. Die hebben kennis over wetten en regelgeving en bieden ook advies aan hun leden.

8. Vraag op tijd om hulp

Ondernemen is doorzetten, aanpassen en keuzes maken. Dat is niet altijd gemakkelijk. Dan is het goed om te weten dat je niet alles alleen hoeft te doen. Misschien krijg je al hulp van mensen om je heen. Er zijn ook professionals die voor je klaar staan. KVK werkt samen met organisaties en partijen die zich inzetten voor ondernemend Nederland. Ontdek wat dit professionele netwerk voor jou kan betekenen. Want ondernemen doe je nooit alleen.

Vragen? Bel het KVK Adviesteam

Heb je vragen over de stappen van het stappenplan? Of wil je met iemand verder praten over je volgende stap? Stel je vragen aan de adviseurs van het KVK Adviesteam. Zij luisteren naar je en denken met je mee. Als het nodig is verwijzen ze je door naar een partner in het KVK-netwerk. Bel gratis: 088 585 22 22.

KVK Adviesteam

Bel met de ervaren adviseurs van het KVK Adviesteam. Zij denken met je mee over vervolgstappen voor je bedrijf. Zij geven advies en verwijzen door naar organisaties uit het KVK-netwerk. Bel: 088 585 22 22.