Prinsjesdag 2019

Belasting op elektrische auto omhoog

Op 1 januari 2020 gaat de bijtelling voor volledig elektrische zakenauto’s omhoog. En vanaf 2025 moet je ook wegenbelasting en aanschafbelasting betalen voor een elektrische auto. Toch zijn elektrische auto’s van de zaak de komende jaren fiscaal aantrekkelijker dan zakelijke auto’s die op benzine of diesel rijden.

Bijtelling

Je betaalt bijtelling als je de auto van de zaak jaarlijks voor meer dan 500 kilometer privé gebruikt. De bijtelling is een percentage van de catalogusprijs. Deze bijtelling gaat vanaf 2020 omhoog. Van 4 naar 8% over de catalogusprijs van de auto. Is de catalogusprijs hoger dan € 45.000? Dan geldt over het meerdere 22% bijtelling (dit was vanaf € 50.000). Na 2020 stijgt het bijtellingspercentage verder. Rijd je niet meer dan 500 kilometer privé? Dan moet je dit aantonen, bijvoorbeeld met een rittenregistratie.

Wegenbelasting voor elektrische auto’s

Je hoeft op dit moment voor een elektrische auto geen wegenbelasting te betalen. Dit voordeel heb je tot 2025. Daarna ga je wel wegenbelasting betalen. In 2025 krijg je nog een korting hierop van 75% waardoor je een kwart van de wegenbelasting betaalt. Vanaf 2026 betaal je als bezitter van een elektrische auto de volledige wegenbelasting.

Wegenbelasting voor plug-in hybrides

Rijd je in een zogenaamde plug-in hybride? Dan ontvang je nu een korting van 50% op de wegenbelasting. Dit voordeel wordt verlengd tot 2025. In dat jaar is de korting nog 25% waardoor je driekwart van de wegenbelasting betaalt. Vanaf 2026 betaal je als bezitter van een plug-in hybride de volledige wegenbelasting.

Aanschafbelasting

Voor een nieuwe elektrische auto betaal je op dit moment geen aanschafbelasting (bpm). Dit voordeel blijft tot 2025. Koop je in 2025 een nieuwe elektrische auto? Dan betaal je hiervoor eenmalig een bedrag van € 360 per auto aan bpm.

Wegenbelasting (elektrische) bestelauto

Om het gebruik van volledig elektrische bestelauto’s te stimuleren, blijft de vrijstelling voor de wegenbelasting hiervoor tot 2025 bestaan. Heb je een bestelauto die op benzine of diesel rijdt voor het bedrijf? Dan betaal je nu minder wegenbelasting. Het kabinet wil deze korting op de wegenbelasting geleidelijk verminderen.

De wegenbelasting voor bestelauto’s op benzine of diesel stijgt vanaf 2021 elk jaar met gemiddeld € 24 per bestelauto. Hoeveel het bedrag stijgt, hangt af van het gewicht van de bestelauto.

Op Ondernemersplein vind je alle informatie over Prinsjesdag voor ondernemers én check je eenvoudig welke wetswijzigingen eraan komen.

Paul van Eijck

Als KVK-adviseur Financiering & Geldzaken ken ik het financieringslandschap voor ondernemers. Ik volg trends en de mogelijkheden van financiële technologie. Ik deel mijn kennis vooral met zpp’ers en mkb’ers die graag hun groeiambitie verder invullen.

InspiratiePage