Financier de start van je bedrijf

Financierings­begroting

In je financieringsbegroting bepaal je hoe je bedrijfsmiddelen en andere investeringen financiert. Dit kan met eigen of vreemd vermogen of een combinatie van beide. In 3 stappen maak je jouw financieringsbegroting.

In je investeringsbegroting zet je alle investeringen in bedrijfsmiddelen op een rij. Je financieringsbegroting leg je hiernaast. Je weet nu welk totaalbedrag je opneemt in je financieringsbegroting. De financieringsbegroting is onderdeel van jouw financieel plan.

Maak je financieringsbegroting in 3 stappen

1. Eigen vermogen

Bereken de hoogte van je eigen vermogen. Eigen vermogen is geld dat je zelf inbrengt in je bedrijf, zoals spaargeld. Of bedrijfsmiddelen die je al hebt aangeschaft, zoals een bedrijfsauto of een computer. Start je met meerdere ondernemers een vof? Dan tel je de inbreng van elke vennoot bij elkaar op. Bij een besloten vennootschap (bv) is de inleg van alle aandeelhouders het eigen vermogen. Bij een financieringsaanvraag tellen ook de achtergestelde leningen mee als eigen vermogen. Een achtergestelde lening is bijvoorbeeld een lening van familie of vrienden.

2. Vreemd vermogen of schulden

Stel de hoogte van het vreemd vermogen vast. Vreemd vermogen is geld dat je van zakelijke partijen leent, bijvoorbeeld leveranciers of banken. Er is verschil tussen schulden op korte termijn zoals leverancierskrediet, rekening-courantkrediet en te betalen belastingen. En schulden op lange termijn zoals een langlopende lening voor de inventaris of een hypotheek. Bij schulden ligt de grens tussen lang en kort bij 1 jaar.

3. Solvabiliteit

Bereken je solvabiliteit. Solvabiliteit is de verhouding van je eigen vermogen ten opzichte van het totaal benodigde vermogen. Dit geeft aan in hoeverre je bedrijf schulden op lange termijn kan betalen. Een financier eist dat een startende ondernemer ook eigen vermogen inbrengt, meestal minimaal 30%. In bepaalde branches zoals horeca kan dat oplopen tot 50%. Bij een goed doordacht plan maakt een financier soms een uitzondering. Dan is eigen vermogen niet nodig.

Voorbeeld financieringsbegroting

Eigen Vermogen
 

Spaargeld
  8.000

Achtergestelde lening van familie
  7.000

Inbreng eigen auto
10.000

 


Vreemd Vermogen kort
 

Rekening courant 
  5.000

Leverancierskrediet
  2.000

 


Vreemd vermogen lang
 

Lening bank
15.000
TOTAAL
47.000

Schakel hulp in

Wil je hulp bij het opstellen van je financieringsbegroting? Schakel een boekhouder of accountant in via NOAB of NBA.

Heb je een vraag over financiering of geldzaken? Neem gratis contact op met de KVK Financieringsdesk: 0800 10 14
Marty Zanen

Als KVK-adviseur geef ik via KVK.nl en social media tips over de start van een webshop en online ondernemerschap. Ik deel informatie met je over financiering en crowdfunding met speciale aandacht voor ondernemende jongeren en studenten.

InspiratiePage