Een financieel plan maken
- Marty Zanen
- De basis
- Bijgewerkt 20 februari 2024
- 2 min
- Runnen en groeien
- Geldzaken
Het financieel plan is een vertaling van je ondernemingsplan in cijfers. Zo weet je of je ondernemingsplan financieel haalbaar is. Je gebruikt het onder andere bij de presentatie van je financieringsaanvraag aan geïnteresseerde financiers. Een goed financieel plan helpt je bij het overtuigen van financiers zodat ze geld in je bedrijf investeren.
Bepaal je uurtarief
Vul in wat je wil verdienen en ontdek welk uurtarief daarbij past
Inhoud financieel plan
Dit moet in ieder geval in het financiële plan komen:
- hoeveel geld je nodig hebt voor een goede start of groei van je bedrijf
- de verwachte omzet, kosten voor inkopen en andere kosten
- de winstverwachting voor de komende jaren
- hoe je je bedrijf gaat financieren en tegen welke voorwaarden
Verder bekijk je:
- of het financieel plan en je ondernemingsplan financieel haalbaar zijn. Zorg daarom dat je berekeningen duidelijk zijn.
- wat er per maand gebeurt op je zakelijke bankrekening. Kom je niet in de knoop met de inkomsten en uitgaven?
Belang financieel plan
Met een financieel plan bereid je je voor op financiering van je ondernemingsplan. Een goed financieel plan vergroot je kans op het krijgen van een zakelijke lening. Bekijk deze korte video voor meer uitleg.
Maak een financieel plan | video
Begrotingen maken
De zakelijke begroting, of het financieel plan, bestaat uit vier deelbegrotingen:
- De investeringsbegroting
Hierin zet je op een rij welke investeringen nodig zijn voor de start of groei van je bedrijf. De investeringsbegroting vormt samen met de financieringsbegroting de balans van je bedrijf. - De financieringsbegroting
Hierin werk je uit hoe je de investeringen uit de investeringsbegroting gaat betalen. - De exploitatiebegroting
Hierin bereken je of je bedrijf rendabel is. Je maakt een inschatting van je omzet. Daarna bekijk je wat de kosten zijn om je bedrijf draaiende te houden. Zo bereken je of je winst of verlies gaat maken. De exploitatiebegroting heet ook wel resultatenbegroting of winst- en verliesrekening. - De liquiditeitsbegroting
Hierin staan de verwachte inkomsten en uitgaven op een rij. Met deze begroting volg je het geld. Je begroot hoeveel geld er op je zakelijke bankrekening staat. Zo weet je dat je genoeg geld hebt voor het betalen van facturen.
Afhankelijk van je bedrijfsvorm en je situatie maak je ook een privébegroting. Een groot deel van je privéuitgaven ligt vast. Maak daar een overzicht van in je privébegroting. Neem je huidige uitgaven als uitgangspunt. Dan wordt duidelijk welk bedrag je als ondernemer moet verdienen om op dezelfde voet verder te leven. Als je dit weet, kun je ook je uurtarief bepalen of bijstellen.
Pitch voor financier
Financiers kijken bij een aanvraag voor een zakelijke lening naar wie jij bent als ondernemer. En naar je bedrijf en de onderbouwing van je plannen. Zorg dus voor een heldere presentatie en een duidelijke .
Aan de financier laat je zien:
- dat je vertrouwen in je bedrijf hebt
- dat je goed voorbereid bent
- wat je kwaliteiten als ondernemer zijn en welke ervaring je hebt
- dat je relevante contacten en een goed netwerk hebt
Onderbouwing plan
Dit moet je in ieder geval in je plan zetten:
- een goede onderbouwing van de cijfers
- welke trends, ontwikkelingen en risico's er in je branche zijn
- waar je je geld precies aan gaat uitgeven
- wat de kosten van je bedrijf worden (bijvoorbeeld huur van een pand of personeelskosten)
- wat je moet verdienen zodat je aan alle financiële verplichtingen voldoet (zakelijk en privé)
- wat je van je doelgroep en markt weet
- dat je financieel iets achter de hand hebt, zodat de financier zijn geld terug kan krijgen als het mis gaat. Denk aan spaargeld of overwaarde op je huis.
Gebruik tools
Met de KVK Locatiescan krijg je informatie over de ontwikkelingen van bedrijven en bewoners in je regio. Met deze gegevens onderbouw je het financiële plan, de locatiekeuze en het ondernemingsplan. Je krijgt na het doorlopen van een paar stappen een e-mail met je eigen informatieblad en Excelbestand. KVK ontwikkelde de locatiescan samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Gebruik de KVK Bedrijventeller als je wilt weten wie je concurrenten zijn in de regio. Hiermee check je snel een eenvoudig hoeveel bedrijven er in je branche binnen een bepaald gebied zijn.
Tel je concurrenten in de regio
Voorbeeld financieel plan
Op de website van vind je een voorbeeld van een financieel plan.
Persoonlijk geldplan
Ondernemen brengt kansen en risico's met zich mee. Met het Geldplan ZZP van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) beperk je jouw risico's en vergroot je de kans op succes. Beantwoord anoniem een aantal vragen over je situatie en lees in je persoonlijke geldplan hoe jij ervoor staat.