Geld lenen van familie of vrienden

Het is fijn als je familie of vrienden in je idee of bedrijf willen investeren. Wanneer je goede afspraken maakt over het leenbedrag kan zo'n informele of onderhandse lening een uitkomst zijn. Maar weet wel waar je aan begint: er zitten ook minder mooie kanten aan geld lenen bij familie en vrienden. Wat zijn de haken en ogen van zo'n lening?

Afspraken bij een onderhandse lening

Geld lenen bij familie of vrienden heet ook wel een onderhandse lening. Het is een lening die niet iedereen kan afsluiten. Hij wordt niet 'openbaar aangeboden'. Zorg er bij geld lenen van familie of vrienden voor dat je afspraken goed vastlegt in een contract. Dat contract kun je samen opmaken. In het contract zet je in ieder geval de volgende punten:

  • wie de lener en uitlener zijn
  • het leenbedrag
  • hoeveel de rente over de lening is (of een andere vergoeding)
  • de manier van aflossen van de lening, bijvoorbeeld maandelijks of in één keer
  • hoe je de lening betaalt, bijvoorbeeld met een bankoverschrijving
  • de looptijd van de lening

Verder moet je in de overeenkomst afspraken opschrijven over:

  • wat er gebeurt in het geval dat terugbetalen van het geleende bedrag niet lukt
  • (tussentijdse) opzegging van de leenovereenkomst
  • vervroegd aflossen van de lening
  • of je als lener nog andere kredieten of leningen mag afsluiten tijdens de looptijd van de lening

Geld lenen, rente en belasting

Pas op bij renteloze lening

Let op als familie of vrienden voorstellen om je het geld te lenen zonder rente te rekenen over het bedrag. De Belastingdienst ziet het rentevoordeel dat je uit een renteloze lening krijgt als een schenking. Kom je hiermee boven de schenkingsvrijstelling uit? Dan moet je belasting betalen over dit rentevoordeel. 

Gebruik een marktconforme, redelijke rente

Met een marktconforme rente voorkom je problemen. Je bepaalt de hoogte van de rente van de lening aan de hand van de financiële markt van het moment. Een rente is redelijk als die hetzelfde is als de rente die een commerciële kredietverstrekker zoals een bank zou vragen voor een vergelijkbare lening.  

Het rentepercentage van de lening mag niet meer dan tien procent zijn. De rentepercentages vind je op de websites van kredietverstrekkers. In de rechtspraak is bepaald dat een redelijke of zakelijke rente maximaal 25% hoger of lager is dan de rente die een bank zou vragen. Stel: een bank vraagt 6% rente op de lening. Dan ligt de redelijke rente voor jou als je geld gaat lenen van familie of vrienden tussen 4,5% en 7,5%.

Denk goed na over geld lenen van familie en vrienden

Juist omdat je leent bij iemand met wie je een persoonelijke band hebt, is het belangrijk dat je goed nadenkt over je beslissing. Als de zaken tijdelijk wat minder gaan en je de lening een paar maanden achter elkaar niet kunt aflossen, kan dat problemen geven. Bedenk van tevoren goed of jullie relatie hier tegen bestand is.

Hulp bij financiering

Hulp inschakelen vergroot je kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing krijg je sneller een positief antwoord op je financieringsaanvraag. Deze adviseurs helpen je op weg. Kijk ook naar alternatieve financiering.

Video: Financiering regelen

Welke stappen moet je zetten om aan financiering voor je bedrijf te komen? En bij welke partijen kun je terecht? Deze video geeft je uitleg.

Financiering regelen