Hoe bepaal ik een goederencode?

Verzamel je als importeur of exporteur informatie over invoerrechten, btw of producteisen? Dan heb je een goederencode nodig.

Een goederencode of HS-code (Harmonized System) is een meercijferige code die de douane wereldwijd gebruikt om producten in te delen. De eerste 6 cijfers zijn internationaal gelijk. De onderverdeling daarna kan nationaal anders zijn. Houd daar rekening mee, wanneer je een goederencode van je buitenlandse leverancier ontvangt. Wil je zelf de goederencode voor jouw product opzoeken? Ga naar het gebruikstarief op de website van de douane en klik op het tabblad ‘nomenclatuur'. Daar vind je alle goederencodes (goederennomenclatuur).

Hoe stel ik de goederencode vast?

Het is soms lastig om de goederencode van je product te bepalen. Veel producten vind je namelijk niet ‘letterlijk’ terug in de goederennomenclatuur. Een ‘computer’ bijvoorbeeld. De goederennomenclatuur spreekt dan over een ‘gegevensverwerkende automatische machine’. Maak eventueel gebruik van onderstaande hulpmiddelen om jouw product in te delen in een goederencode:

Wanneer schakel je een specialist in?

Stel je de goederencode eenvoudig vast op basis van de goederennaamlijst? Dan heb je geen hulp nodig. Schakel een specialist in wanneer:

  • Je zelf weinig kennis of ervaring hebt met het vaststellen van goederencode;
  • Je er met de indelingsregels en de toelichting niet uitkomt;
  • Het gaat om de indeling van risicovolle producten (chemicaliën, producten met een hoog percentage invoerrechten, landbouw- of antidumpingheffingen, dual-use-goederen, strategische goederen).

Vragen over de indeling van je product?

Heb je hulp nodig bij het vinden van de goederencode voor jouw product? Bel dan naar de Douane (0800 01 43) of raadpleeg een andere specialist, zoals een douane-adviesbureau of douane-expediteur. Uiteraard gaan zij af op de (mondelinge) omschrijving van je product en kun je daar geen rechten aan ontlenen. Je vraagt een Bindende Tariefinlichting (BTI) aan wanneer je een schriftelijke en bindende uitspraak wenst. Een BTI is 3 jaar geldig in de hele Europese Unie vanaf de datum van afgifte van de BTI. Een juiste goederencode bepaalt niet alleen welke producteisen gelden, maar ook hoeveel invoerrechten en belastingen jij of jouw klant betaalt. Importeer je goederen uit een land buiten de EU? Dan betaal je in sommige gevallen minder of geen invoerrechten.

Let op! De Nederlandse douane kan een onderzoek instellen naar de juistheid van een goederencode. Bij een onjuiste toepassing van een goederencode bij invoer kan dit leiden tot een naheffing van invoerrechten (tot 3 jaar!).

Heeft deze informatie je geholpen?