Energiezuinig ventileren doe je zo

Een goed werkend ventilatiesysteem zorgt ervoor dat je bedrijfspand een fijne plek is om te werken en te bezoeken. Het verbruikt bovendien minder energie. Ontdek wat je kunt doen om jouw systeem zo energiezuinig mogelijk te laten werken.

Advies op maat?

Met de MKB Diagnosetool zie je hoe jouw bedrijf ervoor staat

Vul de tool in

In 2023 breidt de overheid de energiebesparingsplicht uit. Dat betekent dat ondernemers alle energiebesparende maatregelen moeten nemen die ze binnen vijf jaar kunnen terugverdienen. Ook door slim en zuinig met je ventilatiesysteem om te gaan kun je energie en dus geld besparen. Met deze praktische tips bespaar je tien  tot vijftien procent op je energiekosten.

1. Plaats zelfregulerende ventilatieroosters

Maak je in je pand (ook) gebruik van natuurlijke ventilatie, bijvoorbeeld via openstaande ramen? Plaats dan zelfregulerende ventilatieroosters in je kozijnen. Deze roosters werken op winddruk. Staat de wind op zo’n rooster dan gaat het een stukje dicht. Bij weinig wind gaat het verder open. Op die manier komt er altijd evenveel lucht je pand binnen.

2. Plaats CO2-sensoren en vochtsensoren

Ventilatie hoeft niet de hele dag in iedere ruimte even hard te werken. Is er ’s avonds en ’s nachts niemand? Dan is er minder ventilatie nodig. CO2- en vochtsensoren bepalen hoe hard de ventilatie werkt. “Zijn er maar drie mensen op kantoor, dan stijgt het aandeel CO2 in de lucht niet zo snel. Komen er meer mensen, dan registreert je CO2-sensor dat en gaat je systeem automatisch harder ventileren”, vertelt Tijmen Klip, expert klimaatinnovatie bij klimaatbureau Hier.

Produceer je veel vocht tijdens bepaalde bedrijfsprocessen? Het kan verstandig zijn om een vochtsensor te nemen. Die meet hoeveel vocht er in de lucht zit. Bij een hoge luchtvochtigheid werkt je ventilatie harder om het klimaat in de ruimte weer prettig te maken. Zo verbruikt je systeem minder energie dan wanneer de ventilatie de hele dag in iedere ruimte even hard werkt.

De belangrijkste tip: meten is weten. Meet dus hoe goed je de ruimtes in je pand ventileert.

3. Zorg voor goede warmteterugwinning

Heb je een mechanisch ventilatiesysteem? Zo’n systeem vervangt de warme lucht uit je pand door frisse buitenlucht. Die buitenlucht moet worden verwarmd om de temperatuur in je pand aangenaam te houden. Een warmteterugwinsysteem (wtw-systeem) verwarmt de buitenlucht die je aanvoert met de lucht die je pand verlaat. Hierdoor verbruik je minder energie om de temperatuur in je pand op peil te houden. Komt er bij bepaalde processen in je pand warmte vrij, bijvoorbeeld omdat je met ovens of spuitcabines werkt? Ook die warmte kun je gebruiken in je wtw-systeem.

In de zomer is het buiten vaak warmer dan binnen. Je wilt dan de buitenlucht die via de ventilatie je pand binnenkomt niet eerst opwarmen. Voeg daarom een bypass toe aan je wtw-systeem. “Je laat de relatief koele binnenlucht langs de warme buitenlucht gaan, waardoor de lucht die je pand binnenkomt afkoelt. Op die manier mixt de temperatuur en stroomt er dus koelere lucht je pand in”, zegt Klip. Tijdens koele zomernachten wordt de frisse lucht vanuit buiten juist direct je pand binnengelaten, zodat de temperatuur binnen daalt. Dankzij dit bypass-systeem blijft het binnen aangenamer koel en verbruik je minder energie aan airconditioning.

4. Goed afstellen en onderhouden

Laat je ventilatiesysteem goed afstellen door een specialist. Verandert de manier waarop je bepaalde ruimtes gebruikt? Laat je systeem dan opnieuw afstellen. Een ruimte die eerst door veel mensen gebruikt werd en nu niet meer, hoef je bijvoorbeeld minder te ventileren.

Regelmatig onderhoud van je ventilatiesysteem regelmatig zorgt ervoor dat het zo goed mogelijk werkt. Een grondige schoonmaakbeurt van alle onderdelen en roosters is minstens een keer per jaar nodig.

5. Meten is weten

De belangrijkste ventilatietip volgens Klip: “Meten is weten. Koop een CO2-meter en krijg daarmee inzicht in hoe goed je je ruimtes op dit moment ventileert. En onthoud: de grootste kosten van ventilatie zitten niet in het ventileren zelf. Het opwarmen of afkoelen van de lucht in je pand om een fijn binnenklimaat te houden is het duurst.” Een goed warmteterugwinsysteem zorgt dus niet alleen voor een prettig klimaat maar scheelt ook kosten voor verwarming of airco.