7 manieren om je bedrijf te verduurzamen

Een verplicht energielabel, milieuzones in binnensteden en hoge energiekosten. Je bedrijf verduurzamen wordt steeds meer noodzaak. Dit kost tijd en geld, en dat heb je als ondernemer niet altijd in overvloed. Gelukkig kun je verduurzamen in kleine of grote stappen. Ontdek zeven manieren om je bedrijf te vergroenen.

Advies op maat?

Met de MKB Diagnosetool zie je hoe jouw bedrijf ervoor staat

Vul de tool in

Verduurzamen ziet er voor iedere ondernemer anders uit. Kom je vaak met je bestelbus in binnensteden? Dan krijg je vanaf 2025 te maken met emissievrije zones. Heb je een kantoor? Dan moet je sinds 1 januari 2023 energielabel C hebben. Kijk welke wetten en regels voor duurzaamheid jouw bedrijf het meest raken, en verduurzaam die bedrijfsonderdelen als eerst.

Je bedrijf vergroenen kan op deze zeven onderdelen:

  1. Businessplan
  2. Product en productieproces
  3. Afval
  4. Inkoop
  5. Bedrijfspand
  6. Vervoer
  7. Personeel

1. Duurzaam businessplan

Verduurzamen, waar begin je? Krijg eerst inzicht in de kansen en mogelijkheden voor jouw bedrijf met het Business Model Canvas. Daarmee breng je je bedrijfsmodel in kaart. Zo zie je gemakkelijk welke onderdelen van je bestaande bedrijfsplan je kunt verduurzamen. 

Voorbeeld: : je krijgt als horecaondernemer te maken met het verbod op wegwerpplastic. Je hebt twee opties: bekers en bakjes vervangen door plasticvrije varianten, of de kosten voor plastic doorberekenen aan je klant. Breng de wensen en de overwegingen van je klanten in kaart met behulp van bouwsteen 1. Zijn jouw klanten milieubewust? Dan is het logisch om voor een recyclebare verpakking te gaan. Is gemak voor jouw klanten het belangrijkst, dan kun je een meerprijs rekenen voor de plastic verpakkingen.

2. Duurzaam product en productieproces

Je product en productieproces vergroenen kan op verschillende manieren. Kies bijvoorbeeld voor duurzame grondstoffen die recyclebaar of biologisch afbreekbaar zijn. Of gebruik gerecyclede materialen als grondstof. 

Moet je aan de energiebesparingsplicht voldoen? Bekijk dan de Erkende maatregelenlijst energiebesparing (EML) om te zien hoe je je productieproces kunt vergroenen. En via het Social Sustainability Fund kunnen jij en je toeleveranciers subsidie krijgen voor het verduurzamen van de productieketen. Ook in je productontwerp kun je verschil maken. Gebruik onderdelen die eenvoudig te vervangen zijn. Dan hoeft je klant niet het volledige product weg te gooien als een onderdeel kapot is. 

Voorbeeld: je hebt een eigen kledinglijn. Je maakt de kleding van cellulose. Dit zijn houtvezels die uiteindelijk volledig te recyclen zijn. Kledingstukken die je klanten niet meer gebruiken, zamel je in en verwerk je tot nieuwe kledingstukken. Is de kleding nog te repareren? Bied een reparatieservice aan. 

3. Afval verduurzamen

Richt je productieproces zo in dat je restmateriaal zoveel mogelijk hergebruikt of doorverkoopt. Scheid ook je productieafval. Let daarbij goed op: schoon plastic afval kun je opnieuw gebruiken, vervuild plastic materiaal niet. Op kantoor voorkom je afval door kartonnen bekertjes te vervangen door herbruikbare mokken. En probeer zoveel mogelijk papierwerk digitaal aan te bieden. Stuur bijvoorbeeld digitale facturen in plaats van facturen per post. 

Voorbeeld: je hebt een webshop in elektronica en drie op de tien bestellingen komen retour. Vaak heeft de klant de verpakking al geopend. Je kunt het product dus niet meer als nieuw verkopen. Bied geretourneerde spullen afgeprijsd aan als ‘tweedekansproducten’. Zo hoef je ze niet weg te gooien en verdien je er nog wat aan.

4. Duurzaam inkopen

Kijk bij je inkoopproces niet alleen naar prijs en kwaliteit. Let ook op het effect op milieu, mens en maatschappij. Bepaal wat voor jou en je klanten het belangrijkste is. Bekijk welke onderdelen van je inkoopproces je op deze thema’s kunt verduurzamen. Gebruik de MVO Risicochecker en ontdek meer over de herkomst van de producten die je verkoopt en exporteert.

Lever jij aan grote bedrijven? Dan moet je vanaf 2024 waarschijnlijk aan deze partners verantwoorden welke impact jouw bedrijf heeft op de wereld. 

Voorbeeld: je bent projectontwikkelaar in de bouw. Je merkt dat klanten steeds meer interesse tonen in de herkomst van je kozijnen. Neem je inkoopbeleid onder de loep. Zijn de kozijnen niet duurzaam geproduceerd? Ga op zoek naar een andere leverancier die duurzame grondstoffen levert

5. Bedrijfspand verduurzamen

Houd voor je bedrijfspand rekening met de energiebesparingsplicht. Heb je een kantoor? Dan moet je ook minimaal energielabel C hebben. Je verduurzaamt je pand door minder energie te verbruiken en van het gas af te gaan. Of investeer in driedubbel glas, zonnepanelen en isolatie voor het hele pand. Ook kleinere aanpassingen helpen mee. Stap bijvoorbeeld over op ledverlichting.

Voorbeeld:  je huurt voor je accountantsbureau met tien medewerkers een ruimte in een bedrijfspand. Plaats tijdschakelaars op verlichting en apparatuur. Zo voorkom je dat buiten werktijden lichten branden en de printer onnodig aan staat. 

Wetchecker energiebesparing

Met de Wetchecker energiebesparing check je welke wettelijke verplichtingen er allemaal gelden voor je bedrijf of pand op het gebied van energie besparen en CO2-uitstoot verminderen.

6. Duurzaam vervoer

De makkelijkste manier om vervoer duurzaam te maken is het beperken van woon-werkverkeer. Pak bijvoorbeeld vaker de trein, bus of fiets. Is dat geen optie? Lease of koop een elektrische auto voor jou en je medewerkers. Of ga hybride werken: wissel kantoordagen af met thuiswerkdagen. Moet je regelmatig in milieuzones in binnensteden zijn? Koop een elektrische bestelbus, of onderzoek of elektrische bakfietsen een optie zijn.

Voorbeeld: je hebt een bakkerij in een grote stad en bezorgt driemaal per week aan huis. Hiervoor gebruik je een bestelbus. Je bus is toe aan vervanging. In 2025 mag je met een dieselbus de binnenstad niet meer in, omdat dit een emissieloze zone wordt. Dit is dus het moment om na te denken over elektrisch rijden. Kies op basis van het aantal bestellingen dat je nu hebt en je verwachtingen over toekomstige bestellingen voor een elektrische bestelbus of bakfiets.

7. Duurzaamheid: betrek je personeel

Betrek je personeel bij het verduurzamen van je bedrijf. Vraag medewerkers om hun ideeën en verwachtingen. Op die manier activeer je ze en moedig je ze aan om een bijdrage te leveren. Maak samen een jaarplan met daarin concrete stappen om te verduurzamen. Het Business Model Canvas is een goed hulpmiddel om alle stappen in kaart te brengen.

Voorbeeld: je bent eigenaar van een marketingbureau en wilt je bedrijf verduurzamen. Je start een werkgroep die bestaat uit enthousiaste en minder enthousiaste collega’s. Deze groep kijkt naar jullie woon-werkverkeer. Het idee ontstaat om leaseauto’s in te wisselen voor een eersteklas OV-abonnement. Zo kunnen medewerkers hun reistijd als werktijd gebruiken.Â