Duurzaamheidsrapportage CSRD: dit betekent het voor jou

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een nieuwe Europese richtlijn die bedrijven verplicht om een duurzaamheidsrapportage uit te brengen. De regels gelden sinds 2024 voor grote bedrijven, maar ook kleine mkb-bedrijven krijgen er nu al mee te maken.

KVK Innovatie Top 100

Vind nieuwe klanten of een netwerk met je innovatieve product.

Schrijf je nu in

Welke invloed heeft je bedrijf op de wereld? Deze vraag moeten veel grote organisaties beantwoorden in een verplichte duurzaamheidsrapportage. In dit verslag moet informatie staan over hoe bedrijven bijvoorbeeld het milieu en mensenrechten beïnvloeden. Dat bepaalt de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), een nieuwe Europese richtlijn. De nieuwe regels gelden in 2024 en 2025 alleen voor grote bedrijven. Toch zullen mkb’ers al met de CSRD te maken krijgen. Dit komt omdat grote bedrijven in het verslag duidelijk moeten maken hoe hun hele keten presteert op het gebied van duurzaamheid. Zij vragen daarom bij hun kleinere toeleveranciers om informatie die zij zelf nodig hebben voor hun duurzaamheidsrapportage.

CSRD: wanneer en voor wie?

De CSRD geldt sinds 1 januari 2024 voor bedrijven die eerder ook al aan de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) moesten voldoen. De CSRD-richtlijn is namelijk een opvolger van de NFRD. Vanaf 2025 wordt de duurzaamheidsrapportage verplicht voor grote bedrijven die eerder buiten de NFRD vielen. Een bedrijf is groot als het voldoet aan minimaal twee van de drie onderstaande voorwaarden:

  1. Meer dan 250 medewerkers
  2. Meer dan 50 miljoen euro omzet per jaar
  3. Meer dan 25 miljoen euro op de balans

Voor beursgenoteerde mkb-bedrijven geldt de CSRD vanaf 1 januari 2026.

Mkb en de duurzaamheidsrapportage

Hoewel je als mkb’er voorlopig geen duurzaamheidsrapportage hoeft te maken, kun je dus wel vragen verwachten van grotere bedrijven die jouw producten afnemen. Bijvoorbeeld over hoe je product gemaakt wordt en door wie. En of dat eerlijk en verantwoord gebeurt. Bas de Gooijer, adviseur bij de Duurzame Adviseurs, legt uit: “Grote bedrijven kijken strenger naar hun aanbieders en dienstverleners. Ze moeten wel, want anders kunnen ze zelf niet voldoen aan de richtlijn."

Wat moet ik doen als mkb’er?

Zorg dus dat je vragen van je klanten kunt beantwoorden, anders kan het zijn dat je afnemer kiest voor een concurrent die de informatie wél kan aanleveren. “Als je een rustig uurtje in je zaak hebt of je bent bezig met de administratie, zet dan eens op papier hoe je keten in elkaar steekt”, adviseert de Gooijer. "Waar komen mijn producten vandaan, welke materialen worden gebruikt en hoe duurzaam gebeurt dat? Sommige vragen kun je misschien niet zelf beantwoorden. Stel ze dan aan je leverancier of importeur”, raadt de adviseur aan. Er bestaan ook tools, zoals de MVO Risico Checker, waarmee je je producten en inkoop kunt checken.

Meer informatie over de CSRD

Op de website van de Sociaal Economische Raad (SER) vind je veelgestelde vragen, webinars en meer informatie over de CSRD.

Duurzaamheidsrapportage: de inhoud

Wil je weten waar je opdrachtgever naar kan vragen? Bekijk dan hoe de duurzaamheidsrapportage eruit moet zien. Dat wordt bepaald aan de hand van een aantal standaarden: de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Door deze standaarden weten bedrijven precies welke duurzaamheidsinformatie in het rapport moet komen. Zoals informatie over vervuiling en werknemers. De ESRS zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde manier rapporteert. Zo wordt het makkelijker om rapporten van verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken.

Voor het mkb komen er aparte standaarden: de zogenaamde vrijwillige duurzaamheidsthema's. Die zijn simpeler dan de standaarden voor de grote bedrijven. Dit helpt je als mkb'er om de vragen te beantwoorden van opdrachtgevers die zich aan de CSRD moeten houden. Eind 2024 is er meer bekend over de vrijwillige duurzaamheidsthema's.

ESRS: de standaarden voor de duurzaamheidsrapportage

De ESRS bestaan uit twee sets standaarden:

  • Standaarden voor alle sectoren: voor alle bedrijven die onder de CSRD-richtlijn vallen.
    Hierin staan de basisstandaarden (zie ESRS 1 en ESRS 2 in onderstaande afbeelding) en de tien standaarden verdeeld over de onderwerpen: milieu, sociaal en bestuur.
  • Standaarden per sector: deze zijn nog niet bekend.
ESRS Standaarden
  • In de illustratie staan de twaalf standaarden van de ESRS.
  • Deze twaalf standaarden gelden voor CSRD-plichtige bedrijven binnen alle sectoren.
  • De twee algemene standaarden (ook wel ‘cross-cutting’ standaarden genoemd) hebben invloed op de tien standaarden die over een bepaald onderwerp gaan. De twee algemene standaarden bestaan uit:
    De standaard ESRS 1, dit gaat over de Algemene eisen. En de standaard ESRS 2, de Algemene toelichtingen.
  • De tien andere standaarden gaan over een bepaald onderwerp. De drie onderwerpen zijn: Milieu, Sociaal en Governance (Bestuur).
  • Binnen het onderwerp Milieu vallen de volgende vijf standaarden:
    De standaard ESRS E1, dit gaat over Klimaatverandering
    De standaard ESRS E2, dit gaat over Vervuiling
    De standaard ESRS E3, dit gaat over Water en zee hulpbronnen
    De standaard ESRS E4, dit gaat over Biodiversiteit en ecosystemen
    De standaard ESRS E5, dit gaat over Materiaalgebruik en circulaire economie
  • Binnen het onderwerp Sociaal vallen de volgende vier standaarden:
    De standaard ESRS S1, dit gaat over Eigen werknemers
    De standaard ESRS S2, dit gaat over Arbeiders in de waardeketen
    De standaard ESRS S3, dit gaat over Invloed op gemeenschappen
    De standaard ESRS S4, dit gaat over Klanten en eindgebruikers
  • Binnen het onderwerp Governance (Bestuur) valt de volgende standaard:
    De standaard ESRS G1, dit gaat over Business Conduct (de bedrijfsvoering)


 

De CSDDD: extra regels over duurzaamheid

De Europese Unie wil dat bedrijven meer doen dan alleen rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Bedrijven moeten ook daadwerkelijk aan de slag om hun negatieve inlvoed op mens en milieu te verkleinen. Daarover gaat de Europese wetgeving Corporate Sustainability Due Diligence (CSDDD): de wet verplicht bedrijven om problemen en schendingen op te sporen, aan te pakken en tegen te gaan. De invoering van de CSDD zal net als bij de CSRD in fasen gebeuren, waarbij de grootste bedrijven als eerst aan de beurt zijn. De verwachting is dat de eerste bedrijven in 2026 moeten voldoen aan de CSDDD-regels.