Duurzaamheidsrapportage CSRD: dit betekent het voor jou

Welke invloed heeft je bedrijf op de wereld? Deze vraag moeten veel grote organisaties beantwoorden in een verplichte duurzaamheidsrapportage. Dat bepaalt de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), een nieuwe Europese richtlijn. In de rapportage presenteren bedrijven hoe duurzaam en maatschappelijk verantwoord ze ondernemen. Wat betekent de CSRD voor jou als ondernemer en hoe bereid je je voor op deze nieuwe regelgeving?

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt steeds belangrijker. Daarom komen er voor bedrijven steeds meer regels om te verduurzamen, zoals de CSRD. Dat is een Europese richtlijn die eist dat grote bedrijven vanaf 2024 een duurzaamheidsrapportage maken. Beursgenoteerde mkb-bedrijven moeten vanaf 2026 aan de CSRD voldoen en het niet-beursgenoteerd mkb volgt daarna. Toch is het als mkb'er slim om je eerder voor te bereiden op de CSRD. Bijvoorbeeld als je samenwerkt met andere partijen of leveranciers die al wél moeten voldoen aan de nieuwe richtlijn.

CSRD: wanneer en voor wie?

De CSRD geldt sinds 1 januari 2024 voor bedrijven die eerder ook al aan de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) moesten voldoen. De CSRD-richtlijn is namelijk een opvolger van de eerdere NFRD. Vanaf 2025 wordt de duurzaamheidsrapportage verplicht voor grote bedrijven die voorheen buiten de NFRD vielen. Een bedrijf is groot als het voldoet aan minimaal twee van de drie onderstaande voorwaarden:

 1. Meer dan 250 medewerkers
 2. Meer dan 40 miljoen euro omzet per jaar
 3. Meer dan 20 miljoen euro op de balans

Mkb en de duurzaamheidsrapportage

Voor beursgenoteerde mkb-bedrijven geldt de CSRD vanaf 1 januari 2026. De niet-beursgenoteerde mkb-bedrijven volgen daarna, verwacht Bas de Gooijer, adviseur bij De Duurzame Adviseurs. Toch krijg je als kleine ondernemer waarschijnlijk eerder te maken met de CSRD. “Lever je producten of diensten aan een groter bedrijf? Als zij vanaf 2024 verplicht moeten rapporteren, gaan ze hun keten na. En dan stellen ze jou ook vragen”, legt de Gooijer uit. Bijvoorbeeld over hoe je product gemaakt wordt en door wie. En gebeurt dat verantwoord en eerlijk? “Grote bedrijven kijken strenger naar hun aanbieders en dienstverleners. Ze moeten wel, want anders kunnen ze zelf niet voldoen aan de richtlijn.”

Wat moet ik doen als mkb’er?

Hoe wordt je product gemaakt, vervoerd en verwerkt? “Als je een rustig uurtje in je zaak hebt of je bent bezig met de administratie, zet dan eens op papier hoe je keten in elkaar steekt”, adviseert de Gooijer. Waar komen mijn producten vandaan, welke materialen worden gebruikt en hoe duurzaam gebeurt dat? “Sommige vragen kun je misschien niet zelf beantwoorden. Stel ze dan aan je leverancier of importeur”, raadt de Gooijer aan. Er bestaan ook tools, zoals de MVO Risico Checker, waarmee je producten en inkoop kunt checken.

Meer weten over de CSRD?

Bekijk de webinars van de Sociaal Economische Raad (SER). 

CSRD: inleveren en controle

De CSRD is als EU-richtlijn onderdeel van Europese wetgeving. Hoe het duurzaamheidsverslag eruit moet zien wordt bepaald aan de hand van een aantal standaarden: de European Sustainibility Reporting Standards (ESRS). Door deze standaarden weten bedrijven precies welke duurzaamheidsinformatie in het rapport moet komen. Zoals informatie over vervuiling en werknemers. De ESRS zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde manier rapporteert. Zo wordt het makkelijker om rapporten van verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken.

Bedrijven moeten het verslag indienen in een online portal. Een externe wettelijke controleur, zoals een accountant, checkt de duurzaamheidsrapportage. Dit mag dezelfde accountant zijn die je jaarrekening controleert. 

ESRS: de standaarden voor de duurzaamheidsrapportage

De ESRS bestaan uit twee sets standaarden:

 • Standaarden voor alle sectoren: voor alle bedrijven die onder de CSRD-richtlijn vallen.
  Hierin staan de basisstandaarden (zie ESRS 1 en ESRS 2 in onderstaande afbeelding) en de tien standaarden verdeeld over de onderwerpen: milieu, sociaal en bestuur.
 • Standaarden per sector: deze zijn nog niet bekend.
ESRS Standaarden
 • In de illustratie staan de twaalf standaarden van de ESRS.
 • Deze twaalf standaarden gelden voor CSRD-plichtige bedrijven binnen alle sectoren.
 • De twee algemene standaarden (ook wel ‘cross-cutting’ standaarden genoemd) hebben invloed op de tien standaarden die over een bepaald onderwerp gaan. De twee algemene standaarden bestaan uit:
  De standaard ESRS 1, dit gaat over de Algemene eisen. En de standaard ESRS 2, de Algemene toelichtingen.
 • De tien andere standaarden gaan over een bepaald onderwerp. De drie onderwerpen zijn: Milieu, Sociaal en Governance (Bestuur).
 • Binnen het onderwerp Milieu vallen de volgende vijf standaarden:
  De standaard ESRS E1, dit gaat over Klimaatverandering
  De standaard ESRS E2, dit gaat over Vervuiling
  De standaard ESRS E3, dit gaat over Water en zee hulpbronnen
  De standaard ESRS E4, dit gaat over Biodiversiteit en ecosystemen
  De standaard ESRS E5, dit gaat over Materiaalgebruik en circulaire economie
 • Binnen het onderwerp Sociaal vallen de volgende vier standaarden:
  De standaard ESRS S1, dit gaat over Eigen werknemers
  De standaard ESRS S2, dit gaat over Arbeiders in de waardeketen
  De standaard ESRS S3, dit gaat over Invloed op gemeenschappen
  De standaard ESRS S4, dit gaat over Klanten en eindgebruikers
 • Binnen het onderwerp Governance (Bestuur) valt de volgende standaard:
  De standaard ESRS G1, dit gaat over Business Conduct (de bedrijfsvoering)

  

De CSDDD: extra regels over duurzaamheid

De Europese Unie wil dat bedrijven meer doen dan alleen rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Bedrijven moeten ook daadwerkelijk aan de slag om hun negatieve impact op mens en milieu te verkleinen. Daarover gaat de Europese wetgeving Corporate Sustainability Due Diligence (CSDDD). De invoering van de CSDD zal net als bij de CSRD in fasen gebeuren, waarbij de grootste bedrijven als eerst aan de beurt zijn. De verwachting is dat de eerste bedrijven in 2026 moeten voldoen aan de CSDDD-regels.