Geld lenen op basis van je omzet

In plaats van financiering in ruil voor rente of aandelen, kun je ook geld lenen in ruil voor een deel van je toekomstige omzet. Dat heet revenue-based financiering. Een nieuwkomer tussen traditionele schuld- en aandelenfinanciering, die wint aan populariteit.

Zoek je financiering voor je bedrijf?

Bel met experts via de hulplijn 088 585 11 11 of gebruik informatie uit de FinancieringsGids

Naar de FinancieringsGids

Revenue-based financiering is in de eerste plaats een goed alternatief voor venture capital. En biedt ook uitkomst bij meer financieringsvraagstukken, zoals werkkapitaal. Je leent geld op basis van je omzet. Wat zijn de kenmerken en is deze manier van geld lenen interessant voor jouw bedrijf?

Revenue-based financiering

Revenue-based financiering is een lening die in eerste instantie wordt verstrekt door investeerders als groeifinanciering. Maar het kan ook onderdeel zijn van de overnamefinanciering voor goodwill, of werkkapitaal voor het kopen van je bedrijfsvoorraad.

Kenmerkend aan de lening is een beperkt onderpand zonder persoonlijke garanties. En er zijn geen administratiekosten of boetes. Je betaalt de lening terug uit een percentage van je maandelijkse omzet. Dat doe je totdat je een terugbetalingsmaximum bereikt. Meestal 1,5 tot 2,5 keer de hoofdsom. Je leent het financieringsbedrag van een partij die in verbinding staat met investeerders.

Leen- en aflosbedrag

Hoe zit het met het leen- en aflosbedrag? Ga uit van een lening van ongeveer 4 keer de maandelijkse omzet. Je betaalt de lening binnen 5 jaar in maandtermijnen terug. Afhankelijk van je omzet bedraagt het terugbetalingspercentage tussen 3 en 8%. De terugbetalingen zijn variabel en bewegen mee met de omzet van je onderneming. Hoe sneller jouw omzet groeit, hoe eerder je de lening terugbetaalt.

Rekenvoorbeeld: Stel dat je 100.000 euro leent. En dat je omzet 50.000 euro per maand bedraagt en de afspraak is dat je 8% van de maandelijkse omzet per maand terugbetaalt. Dan betaal je die maand dus 4.000 euro. Stijgt de omzet naar 80.000 euro per maand? Dan betaal je die maand 6.400 euro. Dit gaat door totdat je het overeengekomen bedrag hebt terugbetaald.

Voordelen

  • Revenue-based financiering is in vergelijking met een aandelendeelneming van investeerders goedkoper, flexibeler en sneller te regelen voor je bedrijf (binnen een maand tot 6 weken).
  • Je kunt meerdere revenue-based financieringen na elkaar afsluiten.
  • Je hoeft geen zeggenschap af te staan.
  • Je aandelen behouden waarde.
  • Snel groeien betekent snel terugbetalen en je onderneming stijgt in waarde.
  • De rentekosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Nadelen

  • Revenue-based financiering is duurder dan een lening bij de bank doordat je minder garanties en zekerheid biedt.
  • Minder geschikt voor een snelgroeiende marktstrategie en bedrijven in een vroege opstartfase.
  • Blijven je groeiverwachtingen achter, dan betaal je het geleende geld duur terug.

Zicht op omzet

Erwin van der Veen, partner bij Capital Mills stelt de volgende voorwaarden voor revenu-based financiering. “Je bedrijf moet omzet hebben of zicht op omzet hebben. Bedenk dat je in ieder geval in staat moet zijn om de lening terug te betalen en dat je maximaal 40 tot 50% van de jaarlijkse omzet kunt lenen. Zorg er daarnaast voor dat je een goed plan hebt waarmee je laat zien wat je met de revenue-based financiering gaat doen”. Van der Veen benadrukt dat revenue-based financiering bedoeld is om groei aan te jagen of om seizoenspatronen mee op te vangen. En bijvoorbeeld niet om andere leningen af te lossen. “Als je aan deze voorwaarden voldoet, maak je goede kans op revenue-based financiering.”

Groeien kost geld

Revenue-based financiering gebruik je ook voor werkkapitaal, geld dat je besteedt aan inkopen of een online marketingcampagne. Daarover vertelt eigenaar Lotte Vink van LabFresh, een bedrijf dat online vlekafstotende herenmode verkoopt. “Als een jonge startup is cashflow misschien wel een van de grootste uitdagingen. Groeien kost geld en wanneer je een fysiek product verkoopt, zit je meestal vast aan grote voorraden. Geld lenen van de bank is vaak geen optie. Omdat die een gezond verleden wil zien van minstens 3 jaar. Zo oud zijn we nog niet!" 

Revenue-based financiering vult het gat in de cashfow goed op. "Op de momenten dat je extra geld nodig hebt, kun je geld lenen dat je afbetaalt op basis van je omzet. Verdien je minder, betaal je minder af en verdien je meer, dan betaal je sneller af.” Vink stelt dat de financieringsvorm wel iets duurder is dan de traditionele weg, maar een stuk flexibeler. “Er zijn op dit moment meerdere aanbieders in de markt. Wij hebben goede ervaringen met Wayflyer. Zij hebben ons 2 keer door de seizoenspiek heen geholpen waarin we extra voorraad moesten inkopen.”