Financiering vinden voor werkkapitaal

Elk bedrijf heeft werkkapitaal nodig. Geld om het bedrijf draaiend te houden. Voor investeringen in bedrijfsmiddelen en huisvesting. Of voor groei en overnames. Je kunt werkkapitaal op verschillende manieren financieren.

Bepaal je uurtarief

Vul in wat je wil verdienen en ontdek welk uurtarief daarbij past

Bereken het nu

Wat is werkkapitaal?

Werkkapitaal is het geld dat een bedrijf nodig heeft om aan de dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen. Zoals leveranciers betalen, salarissen uitkeren, onderhoud en voorraden aanvullen. In economische termen: werkkapitaal is het verschil tussen de vlottende activa en de vlottende passiva. Vlottende activa zijn bijvoorbeeld voorraden, debiteuren in liquide middelen. Vlottende passiva zijn crediteuren en andere kortlopende schulden.

Wat is werkkapitaal niet?

Investeren in bedrijfsmiddelen zoals inventaris, auto's, computers of machines is géén werkkapitaal. Ook financiering voor productontwikkeling of vernieuwing is geen werkkapitaal.

Financiering uit eigen bedrijf

Hoe kom je aan genoeg werkkapitaal? Je hoeft niet meteen geld te lenen. Zoek eerst naar financiële ruimte binnen je eigen bedrijf. Ga bijvoorbeeld alert om met je voorraad. En zorg voor actief debiteurenbeheer en actief crediteurenbeheer. Verder kun je fiscale regelingen gebruiken en kosten besparen via bootstrapping.

Werkkapitaal via externe financiering

Je kunt verschillende financieringsvormen voor werkkapitaal inzetten. Let daarbij op de gouden balansregel: financier kort met kort en lang met lang. De financieringsvorm moet passen bij de soort investering die je doet. Zoek je een klein bedrag of juist een groot bedrag? De looptijd van de financiering moet aansluiten bij de korte periode waarin je de investering gebruikt. En de periode waarin je het werkkapitaal nodig hebt. Doe je een investering voor de lange termijn? Bijvoorbeeld in bedrijfsmiddelen zoals gebouwen en machines? Dan past een langere looptijd omdat je de bedrijfsmiddelen ook langer gebruikt.

Bank

Een bekende vorm is een lening van de bank in de vorm van een rekening-courantkrediet. Je mag tot een bepaald bedrag 'rood staan'. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je gebruikt. Dat bedrag varieert afhankelijk van je behoefte.

Crowdfunding

Bij crowdfunding haal je geld op bij 'de crowd': mensen die een (klein) bedrag in jouw onderneming willen investeren. Je geeft zelf aan hoeveel geld je met de crowdfunding wilt ophalen. Je kunt dit via een crowdfundingplatform doen. Dan geldt er vaak een minimumbedrag van 25.000 euro.

Factoring

Bij factoring en debiteurenfinanciering levert een bank of factoringmaatschappij je een bepaalde kredietvorm of schiet een factuurbedrag grotendeels voor. Bij enkele factoringbedrijven kun je voor facturen vanaf 100 euro een voorschot krijgen. Het gaat om 'business to business'-transacties, dus niet om facturen aan consumenten. Steeds meer factoringbedrijven richten zich naast mkb'ers ook op zzp'ers.

Leverancierskrediet

Met leveranciers kun je betalingsvoorwaarden afspreken. Bijvoorbeeld een langere betalingstermijn dan gebruikelijk. Of je spreekt juist een korting af als je de factuur snel betaalt.

Pinvoorschot en webvoorschot

Pinvoorschot is een optie voor ondernemers met een pinautomaat zoals in de detailhandel en horeca. Je krijgt een voorschot op de verwachte omzet. Dagelijks gaat er een percentage van de omzet als aflossing naar de financier voor een periode van drie tot zes maanden. Dit kan met bedragen vanaf 2.000 euro tot 50.000 euro. Voor webshops is er een vergelijkbare optie.

Online krediet via fintech-financiers

Fintech staat voor financiële technologie. Deze fintech-financiers organiseren met online technologie het financieringsproces. Zij bieden tijdelijke financiering van werkkapitaal aan. Dit kan met bedragen vanaf 5.000 euro tot 250.000 euro en zelfs tot één miljoen euro.

Qredits Flexibel Krediet

Dit is een flexibel krediet van maximaal 25.000 euro. Je kunt het combineren met een ander krediet van Qredits: microkrediet, MKB-krediet of hypothecair krediet.

Leasing

Met leasing financier je bedrijfsmiddelen, dus niet direct werkkapitaal. Het gevolg is wel dat je werkkapitaal in je bedrijf houdt. Want met leasing hoef je niet in één keer een groot bedrag te betalen voor een auto, computer of machine. Een lening is dan niet nodig. Je betaalt in maandelijkse termijnen gespreid over een langere periode.

Bijstand voor zelfstandigen

Bij financiële tegenslag kun je een aanvraag doen voor inkomensondersteuning of een krediet via het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). De Bbz biedt een krediet van 45.670 euro voor ondernemers die tot anderhalf jaar actief zijn. Langer gevestigde ondernemers kunnen maximaal 248.064 euro aanvragen. Onderzoek eerst of jouw situatie aansluit bij de voorwaarden.

Overige financieringsvormen

Andere financieringsvormen zijn meestal niet alleen voor het financieren van werkkapitaal. Ze zijn vaak voor financiering van andere soorten investeringen. Werkkapitaal is dan een deel van het totale financieringsbedrag. Denk bijvoorbeeld aan business angels, een kredietunie, een private debt fonds en mkb-beurzen. Wil je daar gebruik van maken? Bekijk dan het overzicht met alternatieve financieringsvormen.

Tips en waarschuwing

Gebruik de volgende tips als je je financieringsaanvraag voorbereidt:

  • Zorg dat je administratie actueel is. Dan beoordeelt een financier je aanvraag snel.
  • Reken de rente om naar een jaarrente en bepaal of dat tarief past. Stichting MKB Financiering geeft als richtlijn voor kosten inclusief rente maximaal 20% per jaar. De Stichting heeft een keurmerk voor aangesloten financiers en financieringsadviseurs.
  • Vergelijk aanbiedingen van drie financiers voordat je kiest.
  • Lees de kleine letters van het kredietvoorstel. Een begrijpelijk contract, een keurmerk en lidmaatschap van een brancheorganisatie helpen bij je keuze. Met een keurmerk en lidmaatschap van een brancheorganisatie moeten financiers zich aan de regels van een gedragscode houden. De gedragscode verplicht ze duidelijk te zijn tijdens het proces.

Iets anders financieren?

Zoek je financiering voor iets anders dan werkkapitaal? Lees meer over het financieren van bedrijfsmiddelen of innovatie.

Vergroot je succes

Via het stroomschema financiering selecteer je vooraf een financieringsvorm zodat je bij een passende financier aanklopt. Bekijk ook de eisen van financiers voordat je een aanvraag indient. Pas eventueel vooraf je bedrijfsvoering aan en ontdek alternatieven als dat nodig is.

Hulp inschakelen

Hulp vergroot je kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing krijg je makkelijker een positief antwoord op je financieringsaanvraag. Deze adviseurs helpen je op weg. Heb je vragen over financiering? Bel de KVK Financieringsdesk via 0800 10 14. Bekijk ook de video Financiering regelen. De video legt uit hoe je aan financiering voor je bedrijf komt en welke stappen je daarvoor moet zetten.