Ondernemers missen toeslagen: check waar je recht op hebt
- Gé Sletterink
- De basis
- 23 mei 2025
- 3 min
- Runnen en groeien
- Geldzaken
Ruim 25% van de ondernemers die recht hebben op huurtoeslag vraagt deze toeslag niet aan. Bij de zorgtoeslag doet 20% van de zelfstandigen geen aanvraag. Hierdoor lopen zij maandelijks tot honderden euro's mis. Toeslagen zijn een aanvulling op je inkomen, ook als je ondernemer bent. Laat dat geld niet liggen. Check vandaag nog waar je recht op hebt en vraag je toeslagen op tijd aan.
Zoek je financiering voor je bedrijf?
Bel met experts via de hulplijn 088 585 11 11 of gebruik informatie uit de FinancieringsGids
Wat zijn toeslagen?
Toeslagen zijn financiële bijdragen van de overheid. Ze helpen mensen met lage of gemiddelde inkomens om kosten te betalen, zoals huur, zorg of kinderopvang. Veel ondernemers denken dat toeslagen alleen voor mensen in loondienst zijn. Dat is niet zo. Ook als je ondernemer bent, kun je deze toeslagen krijgen. Je moet wel aan de voorwaarden voldoen.
Toeslagen aanvragen
Je vraagt de toeslagen aan bij de Dienst Toeslagen via toeslagen.nl. Je hebt hiervoor je nodig. Voor een ondernemer is dat je brutowinst min de zelfstandigenaftrek, starteraftrek en mkb-winstvrijstelling.
Rekensom:
Toetsingsinkomen = brutowinst – zelfstandigenaftrek – startersaftrek – mkb-winstvrijstelling
Vraag je toeslagen voor dit jaar aan? Probeer dan je toetsingsinkomen zo goed mogelijk in te schatten. Als je een hebt, telt het inkomen van deze partner ook mee in de beoordeling.
Vier soorten toeslagen
In Nederland zijn er vier toeslagen. Afhankelijk van jouw situatie kun je voor één of meer van deze toeslagen in aanmerking komen:
1. Zorgtoeslag
De zorgtoeslag is een bijdrage voor je zorgverzekering. Heb je een laag inkomen? Dan kun je een deel van je premie terugkrijgen.
Voorwaarden zorgtoeslag
- Je bent 18 jaar of ouder.
- Je hebt een Nederlandse zorgverzekering.
- Je inkomen is niet te hoog (in 2025 maximaal ongeveer 39.700 euro per jaar voor een alleenstaande, maximaal ongeveer 50.000 euro samen met een toeslagpartner).
- Je hebt niet te veel vermogen voor deze (zoals spaargeld of beleggingen).
Bedrag
De maximale zorgtoeslag is in 2025 ongeveer 1.575 euro per jaar voor alleenstaanden en 3.000 euro samen met een toeslagpartner.
Zorgtoeslag aanvragen
Vraag de zorgtoeslag aan vóór 1 september van het jaar na het toeslagjaar.
Voorbeeld: zorgtoeslag over 2024 moet je uiterlijk 1 september 2025 aanvragen.
2. Huurtoeslag
Huurtoeslag is bedoeld voor mensen met een laag inkomen die een huurhuis hebben. Ook als ondernemer kun je hiervoor in aanmerking komen.
Voorwaarden huurtoeslag
- Je huurt een woning.
- Je staat op het adres ingeschreven bij de gemeente.
- De huur is niet te hoog (in 2025 maximaal zo’n 900 euro per maand).
- Je inkomen is in relatie met de huur niet te hoog. Het inkomen van je toeslagpartner of eventuele medebewoners telt mee (maak de ).
- Je vermogen voor deze is niet te hoog.
Bedrag
De huurtoeslag kan oplopen tot bijna 500 euro per maand, afhankelijk van je huur en het inkomen.
Huurtoeslag aanvragen
Vraag de huurtoeslag aan vóór 1 september van het jaar na het toeslagjaar.
Voorbeeld: huurtoeslag over 2024 moet je uiterlijk 1 september 2025 aanvragen.
3. Kindgebonden budget
Heb je een kind onder de 18 jaar? Dan kun je recht hebben op kindgebonden budget. Dit is een extra bijdrage naast de kinderbijslag.
Voorwaarden kindgebonden budget
- Je hebt een kind jonger dan 18 jaar.
- Je ontvangt kinderbijslag.
- Je inkomen is niet te hoog (maak de ).
- Je vermogen voor deze is niet te hoog.
Bedrag
Het bedrag van het kindgebonden budget is afhankelijk van de gezinssamenstelling en het inkomen. In 2025 kan het voor een alleenstaande ouder met één kind oplopen tot 5.900 euro per jaar. Met een toeslagpartner is dat maximaal 2.511 euro. Bij meer kinderen stijgen deze bedragen.
Kindgebonden budget aanvragen
Vraag het kindgebonden budget aan vóór 1 september van het jaar na het toeslagjaar.
Voorbeeld: kindgebonden budget over 2024 moet je uiterlijk 1 september 2025 aanvragen. Let op: soms krijg je deze toeslag automatisch, als je al een andere toeslag ontvangt.
4. Kinderopvangtoeslag
Gebruik je kinderopvang zodat je je bedrijf kunt runnen? Dan heb je misschien recht op kinderopvangtoeslag.
Voorwaarden kinderopvangtoeslag
- Je kind gaat naar een geregistreerde opvang
- Je kind woont bij jou
- Jij en je eventuele partner werken of studeren
- Je betaalt de opvang zelf
Bedrag
De kinderopvangtoeslag hangt af van het inkomen en het aantal opvanguren. Dit kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar. Maak een .
Kinderopvangtoeslag aanvragen
Vraag de kinderopvangtoeslag aan binnen drie maanden na de maand waarin je kind naar de opvang ging. Voorbeeld: start je de opvang in juli 2025? Dan moet je uiterlijk 31 oktober 2025 de toeslag aanvragen.
Wil je meer weten over toeslagen?
Alle informatie over toeslagen lees je op de site van de Dienst . Heb je vragen over toeslagen of twijfel je of je ergens recht op hebt? Bel met het KVK Adviesteam via 088 585 22 22. De adviseurs denken graag met je mee.