Thuiswonend, volwassen kind start bedrijf: gevolgen voor jou

Als je volwassen kind bij jou in huis woont en een eigen bedrijf wil starten, kan dat gevolgen hebben voor jou. Bijvoorbeeld voor de hoogte van toeslagen, belasting of uitkeringen. Hier lees je meer over zaken waar je rekening mee moet houden als je kind vanuit jouw huis een bedrijf begint.

KVK Krachtmeting

Hoe sterk ben jij in ondernemen? Vergelijk jezelf met anderen

Doe de test

Aansprakelijkheid

Vanaf achttien jaar is je kind volwassen. Je bent als ouder dan niet meer aansprakelijk, ook niet voor diens zakelijke schulden. Houd er wel rekening mee dat schuldeisers bij jou aan de deur kunnen komen wanneer je kind schulden heeft. Dit komt omdat jouw huisadres het zakenadres is van het bedrijf. En dit zakenadres is openbaar.  

Zorgplicht

Je bent dus niet aansprakelijk voor je volwassen kind. Maar totdat je kind 21 is, heb je als ouder of verzorger wel zorgplicht. Dit betekent dat je moet zorgen voor onderdak, kleding, scholing, voeding en medische hulp als je kind in de financiële problemen komt.

Gevolgen voor je woning 

Voordat je kind een bedrijf aan huis start, is het belangrijk om te controleren of dit mag. Als je een huurwoning hebt, staat vaak in het huurcontract dat bedrijfsactiviteiten niet zijn toegestaan. Heb je een koopwoning met een hypotheek? Dan staat er mogelijk in de hypotheekakte dat er in het huis geen bedrijfsactiviteiten mogen plaatsvinden. 

Mag je een bedrijf starten in jouw woning, controleer dan de volgende zaken:

Omgevingsplan

Zorg dat je kind het omgevingsplan van je gemeente controleert. Daarin staat waar woningen, winkels, horeca en bedrijven mogen komen. Past het plan van je kind in het omgevingsplan? Dan is een melding bij de gemeente meestal voldoende. In sommige gemeenten moet je een onttrekkingsvergunning aanvragen. De gemeente geeft hiermee toestemming om de woning als bedrijfsruimte te gebruiken. 

Verbouwing 

Wil je kind jouw garage ombouwen tot bijvoorbeeld beautysalon of werkplaats? Voor dit soort verbouwingen moet je meestal een vergunning aanvragen. 

Vereniging van Eigenaren

Woon je in een appartementencomplex? Bekijk dan of er regels over een bedrijf aan huis staan in de splitsingsakte van de Vereniging van Eigenaren (VvE).

Regels om te starten vanuit huis

Zoek uit welke regels er verder gelden om een bedrijf aan huis te beginnen. Dit hangt af van wat je kind gaat doen. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale regels voor een winkel of cateringbedrijf aan huis. 

Toeslagen 

Het inkomen van je kind kan invloed hebben op de hoogte van de toeslagen die je krijgt.

Huurtoeslag  

Ontvang je huurtoeslag? Als je een thuiswonend kind met een eigen inkomen hebt, krijg je mogelijk minder. Is je kind jonger dan 23 jaar? Dan telt de Belastingdienst een deel van het inkomen van je kind niet mee bij het berekenen van de huurtoeslag. Deze vrijstelling geldt ook nog in het jaar waarin je kind 23 wordt. 

Zorgtoeslag 

Het inkomen van je thuiswonende, volwassen kind heeft geen invloed op je zorgtoeslag.

Toeslagpartner

Is je kind ouder dan 27 jaar? Dan kan het zijn dat de Belastingdienst jullie ziet als toeslagpartner. Het inkomen van jouw kind heeft dan niet alleen invloed op de huurtoeslag, maar op alle toeslagen van de Belastingdienst. Controleer hier of jullie toeslagpartners zijn.

Invloed op je uitkering 

Het inkomen van je ondernemende kind kan gevolgen hebben voor jouw bijstandsuitkering. Voor je AOW, WW-, WAO-, WIA-, Wajong- of IOW-uitkering zijn er geen gevolgen.

Bijstand 

Het inkomen van een thuiswonend kind tot 27 jaar wordt niet gekort op je bijstandsuitkering. Maar als je kind 27 jaar of ouder is kan de hoogte van je uitkering wel veranderen. Vanaf dat moment ziet de overheid je kind als medebewoner met wie je de woonkosten kunt delen. Die regel heet de kostendelersnorm

Vermogen in box 3 

Is je kind succesvol met diens bedrijf? Dan bouwt het misschien een mooi potje spaargeld op, ook wel vermogen genoemd. Het vermogen van een kind ouder dan achttien jaar hoef je bij je belastingaangifte niet op te tellen bij jouw vermogen in box 3.

Kind nog niet volwassen?

Is je kind nog niet volwassen? Lees dan de informatie voor ouders van minderjarige starters.

Verzekeringen

Controleer samen of je nog steeds goed verzekerd bent. Heeft je kind zakelijke spullen in huis, zoals een computer of gereedschap, check dan bij je verzekeringsmaatschappij of deze vallen onder de inboedelverzekering. Controleer ook je opstalverzekering. Sommige opstalverzekeringen vergoeden schade door brand of diefstal niet als er een bedrijfsruimte aan huis is. 

Kosten voor energie en afval

Houd rekening met een hoger energieverbruik, en dus hogere kosten. Een andere kostenpost is de bedrijfsafvalheffing. Dat is een soort belasting die je aan de gemeente moet betalen voor bedrijfsafval. Of je dit moet betalen hangt af van het soort bedrijf dat je kind heeft. Hoeveel je moet betalen verschilt per gemeente.