Overzicht Standaard Bedrijfsindeling (SBI-codes) voor activiteiten

Ieder bedrijf dat zich inschrijft in het Handelsregister krijgt 1 of meer SBI-codes. Een SBI-code is een getal van 4 of 5 cijfers en geeft aan wat de activiteit van een onderneming is. KVK stelt de SBI-code vast aan de hand van een beschrijving van wat jouw onderneming doet. Voor elke activiteit van een onderneming krijg je een aparte SBI-code.

Belang van SBI-codes

De SBI-code(s) in het Handelsregister worden door diverse bedrijven en de overheid voor veel doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld voor het verlenen van vergunningen, het verstrekken van subsidies, verzekeringspremies en statistieken.

SBI-code veranderen

Een SBI-code is altijd gekoppeld aan de bedrijfsactiviteiten die voor jouw onderneming in het Handelsregister staan. Wijzigen jouw bedrijfsactiviteiten? Volg dan de volgende stappen en beschrijf al je bedrijfsactiviteiten kort en bondig, maar zo duidelijk mogelijk. Uit je beschrijving leidt KVK 1 of meerdere SBI-codes af.

  • Ga naar vestigingsgegevens wijzigen
  • Voer de naam of het KVK-nummer van je bedrijf in
  • Kies ‘activiteiten’ en volg de stappen
  • Verstuur de gegevens. Dit kan direct digitaal, maar je kunt ook een pdf uitprinten en op de post doen. 

Voordat we je SBI-code aanpassen, kan het zijn dat we je om aanvullend bewijs vragen.

Wat is mijn SBI-code?

KVK bepaalt je definitieve SBI-code op basis van jouw activiteitenbeschrijving. Wil je toch een voorstel doen voor een SBI-code? De makkelijkste manier om je SBI-code te bepalen, is via een zoekmachine van het CBS.

Vind mijn SBI-code

Overzicht van alle SBI-codes

Een andere manier om je SBI-code te vinden, is via een van de volgende bestanden:

Bovenstaande bestanden bevatten de updates tot en met 2022.

SBI-code opnemen in je jaarrekening

Je kunt je SBI-code ook opnemen in de jaarrekening die je deponeert bij KVK. Dit is niet noodzakelijk. Wil je dit toch doen? Gebruik dan een SBI-code uit de lijst die je hier kunt downloaden.

Gevolgen (financiële) instellingen

Als je je bedrijfsactiviteit wijzigt, kan dit gevolgen hebben voor bijvoorbeeld vergunningen van de gemeente, financiering, verzekeringen, pensioenfonds of bankrekening van je onderneming. Raadpleeg de website van de desbetreffende (financiële) instelling welke stappen je moet volgen als je de activiteiten van je onderneming wijzigt.

Waar moet ik op letten?

  • Beschrijf je activiteiten op een zakelijke manier

    Niet: Met mijn kraampje wil ik op de markt allerlei lekkere kaasjes verkopen. 

    Wel: Markthandel in kaasproducten.
  • Beschrijf alleen de activiteiten die je nu gaat doen

    Beschrijf alleen wat je op dit moment daadwerkelijk gaat doen. Toekomstige activiteiten kun je altijd doorgeven wanneer het echt zover is.

  • Maak je beschrijving zo concreet mogelijk

    Niet: Coaching. Geef ook aan in welke richting en branche je gaat coachen.
    Wel: Sportbegeleiding en voedingsadvies aan ouderen. Of: gezondheidscoach in de ouderenzorg.
    Niet: Handel. Geef ook aan of het om groot- of detailhandel gaat en welke producten/branche het betreft.
    Wel: Detailhandel en webwinkel voor exclusieve kinderkleding.

  • Je beschrijving is geen reclametekst

    Niet: Met mijn bedrijf wil ik een bijdrage leveren aan de maatschappelijke discussie over het verduurzamen van de economie door het geven van adviezen aan bedrijven, overheden en ngo’s op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, zodat hierdoor een beter leefklimaat ontstaat.
    Wel: Organisatieadvies op het gebied van duurzaam ondernemen.

  • Gebruik geen vaktermen en beschrijf je activiteiten in het Nederlands

    Gebruik algemeen bekende woorden in je beschrijving en vermijd termen waar mensen buiten jouw werkveld niet bekend mee zijn. Beschrijf je activiteiten in het Nederlands. 
    Niet: Data driven tech solutions voor de shipping industrie.
    Wel: Datagedreven technologische oplossingen voor de scheepvaartindustrie.

  • Gebruik van materialen in eindproduct

    Bij het uitoefenen van je beroep of ambacht gebruik je vaak materialen om je eindproduct te leveren. Deze materialen neem je mee in je prijsopgaaf en bereken je door aan je klanten. Bij de beschrijving van je ondernemingsactiviteit hoef je de verkoop van deze materialen niet apart te vermelden. Bijvoorbeeld: je bent timmerman en je bouwt wandkasten. Je hoeft dan niet apart op te geven dat je ook hout verkoopt. Dit hoort namelijk automatisch bij het uitoefenen van je beroep.

  • Vermijd de term zzp'er/freelancer

    Gebruik de term zzp'er/freelancer niet in de beschrijving, maar beschrijf zo duidelijk mogelijk welke producten of diensten je als zzp'er/freelancer aanbiedt. Ga je bijvoorbeeld als thuiskapper aan de slag? Dan kun je je activiteit beschrijven als: thuiskapper, ambulante kapper of haarverzorging aan huis.