Zo kies je de juiste SBI-code voor je bedrijf

De SBI-code(s) van je bedrijf kunnen veel invloed hebben. Bijvoorbeeld op het krijgen van een vergunning of overheidssteun en om te weten of je verplicht pensioen op moet bouwen. Zorg er daarom voor dat je bij de start van je bedrijf de juiste code(s) krijgt en houd je KVK-inschrijving up-to-date. Dit kun je zelf regelen en altijd aanpassen.

Webinar Start eigen bedrijf

Ontdek wat er allemaal komt kijken bij het starten en runnen van je eigen bedrijf.

Bekijk het webinar

Stap 1: zet op een rij wat je gaat doen met je bedrijf

Het werk dat je gaat doen met je bedrijf noemen we bedrijfsactiviteiten. Zet je bedrijfsactiviteiten op een rij. Beschrijf alleen werk dat je ook echt nu gaat doen. Je kunt later altijd nieuwe activiteiten toevoegen aan je inschrijving.

Stap 2: Maak een korte en duidelijke omschrijving

De beschrijving van je bedrijfsactiviteiten is geen reclametekst. Het belangrijkste is dat je beschrijving kort en duidelijk aangeeft wat voor werk je gaat doen. Weet je niet goed hoe je dat moet doen? Bij het CBS vind je een tool die je op weg helpt en een lijst met alle SBI-codes die er zijn.

Voorbeelden

Tanushri begint haar eigen cybersecurity adviesbureau. Haar bedrijfsactiviteit kun je omschrijven als: Advies geven over cybersecurity.

Peter start een webshop in sieraden. Zijn bedrijfsactiviteit kun je omschrijven als: Sieraden verkopen in een webshop.

Stap 3: SBI-code vastleggen bij KVK

Om je bedrijf in te schrijven bij KVK maak je online een afspraak. Bij het inplannen van de afspraak moet je alvast een aantal gegevens invullen. Je geeft ook door wat je bedrijfsactiviteiten zijn. Tijdens je afspraak op het KVK-kantoor bepaalt een KVK-medewerker in overleg met jou welke SBI-code je krijgt. Start je met activiteiten waar nog geen SBI-code voor is? Dan kijkt de medewerker welke code het beste past.

Als je meerdere bedrijfsactiviteiten hebt, bepaal je met de KVK-medewerker wat je hoofdactiviteit is en wat je extra activiteiten zijn. Zijn je extra activiteiten heel anders dan je hoofdactiviteit, dan krijg je daarvoor een extra SBI-code. De beschrijving van je bedrijfsactiviteiten is openbaar.

Houd je inschrijving up-to-date

Ga je nieuwe werkzaamheden doen? Geef deze extra bedrijfsactiviteiten door aan KVK, dan passen we je gegevens in het Handelsregister aan.

Je activiteiten wijzigen doe je zo:

  • Ga naar: Wijzigen | KVK.
  • Vul je bedrijfsnaam in
  • Klik op het blok 'Vestiging'.
  • Klik op het blok 'Gegevens van de vestiging wijzigen'.
  • Kies in het volgende scherm voor het wijzigen van je activiteiten.
  • Geef aan wat je nieuwe activiteiten zijn.

Vaak zijn er meer dingen die je moet regelen als je nieuwe werkzaamheden gaat doen met je bedrijf. Zoals administratie of een extra zakelijke bankrekening. Lees hie r waar je aan moet denken.

Foute of oude informatie over je bedrijf in het Handelsregister kan problemen opleveren. Check daarom regelmatig je registratie bij KVK.