Legalisatie leaseverklaring diverse landen, zo werkt het

Dit artikel gaat over het legaliseren van een leaseverklaring, berijdersverklaring of autoverklaring. Je hebt zo’n verklaring nodig wanneer je met de auto van iemand anders in Marokko, Tunesië, Turkije, Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland gaat rijden. Een andere naam voor de verklaring is toestemming of volmacht.

Maak van je importplannen een succes

Krijg waardevolle tips in onze e-mailserie over importeren

Meld je aan

In Marokko, Tunesië, Turkije, Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland mag je alleen in de auto van iemand anders rijden met schriftelijke toestemming van de eigenaar. De ANWB geeft informatie over voertuigdocumenten die je in andere landen nodig hebt. Zoek op ‘voertuigdocumenten’ met daarachter de naam van het land.

De eigenaar van de auto zet in de volmacht dat je met diens auto in Marokko, Tunesië, Turkije, Oekraïne, Rusland of Wit-Rusland mag rijden. Hierna ondertekent de eigenaar deze. De volmacht is alleen geldig als de handtekening is gelegaliseerd door KVK.

Je kunt een volmacht alleen door KVK laten legaliseren als de auto wordt geleaset, gehuurd of geleend van een autoleasebedrijf, autoverhuurbedrijf of werkgever in Nederland.

Legalisatie door KVK digitaal aanvragen

Een legalisatie aanvragen bij KVK kan alleen digitaal. Je kunt hiervoor niet bij KVK langskomen. De werkwijze voor een legalisatie van de volmacht verschilt. Want het ligt eraan of de auto van een bedrijf of particulier is. Hieronder volgt uitleg over drie verschillende situaties.

1. Auto van een bedrijf 

De auto wordt geleaset, gehuurd of geleend van een autoleasebedrijf, autoverhuurbedrijf of je werkgever in Nederland. Een volmacht laten legaliseren kan op vijf manieren. Het ligt eraan wie de eigenaar van de auto is.

  • Als je werkgever de auto leaset, laat je werkgever dan contact opnemen met het leasebedrijf. Die vraagt de legalisatie van de volmacht voor je aan bij KVK. 
  • Als je werkgever de auto huurt, laat je werkgever dan contact opnemen met het verhuurbedrijf. Die vraagt de legalisatie van de volmacht voor je aan bij KVK.
  • Als je werkgever zelf eigenaar is van de auto, laat je werkgever dan contact opnemen met het consulaat of de ambassade van het land waar de auto gebruikt wordt. Je werkgever maakt de volmacht op eigen briefpapier. De volmacht moet ondertekend zijn door iemand in het bedrijf die hiervoor mag tekenen. Een voorbeeld van een volmacht vind je op de website van de ANWB in de alinea 'Toestemming'.
  • Als je de auto zelf huurt bij een autoverhuurbedrijf, vraag dan of het verhuurbedrijf de legalisatie van de volmacht voor je regelt bij KVK.
  •  Als je de auto zelf leaset, vraag dan of de leasemaatschappij de legalisatie van de volmacht voor je regelt bij KVK. 

De eigenaar van de auto vraagt de legalisatie digitaal aan bij KVK. Een visumdienst of douane-expediteur kan deze digitale aanvraag regelen. Contactgegevens vind je online via de trefwoorden: ‘consulaire legalisatie’, ‘ambassade legalisatie’ of ‘douane expediteurs’. Vraag vooraf naar de mogelijkheden en kosten. 

Apostille door rechtbank

Na legalisatie door KVK moet er op de volmacht nog een stempel of sticker komen van een rechtbank in Nederland. Dit heet een apostille. Daarna is de volmacht geldig in het land waar je met de auto naartoe gaat.

2. Auto van een particulier met dezelfde nationaliteit

Je hebt de Marokkaanse, Turkse, Tunesische, Oekraïense, Russische of Wit-Russische nationaliteit. Je leent een auto van een particulier met dezelfde nationaliteit als jij. De particulier is eigenaar van de auto.

De particulier maakt een schriftelijke volmacht en ondertekent deze. Je laat de volmacht legaliseren door de ambassade of consulaat van het land waar je naartoe gaat. Legalisatie door KVK of een apostille van de rechtbank is in dit geval niet mogelijk.

3. Auto van een particulier met de Nederlandse nationaliteit

Je leent een auto van een particulier met de Nederlandse nationaliteit. De particulier is eigenaar van de auto.

De particulier maakt een schriftelijke volmacht en ondertekent deze. Je laat de volmacht legaliseren door de gemeente waar de eigenaar van de auto woont. Hierna moet een rechtbank in Nederland een apostille op de volmacht zetten. Daarna is de volmacht geldig in het land waar je met de auto naartoe gaat. Legalisatie door KVK is in dit geval niet mogelijk.