Duurzaamheid bij KVK

Of het nu gaat om grote of kleine keuzes: elke stap die bedrijven en organisaties zetten, beïnvloedt de wereld om ons heen. Dat geldt ook voor KVK. KVK werkt daarom aan een duurzame toekomst. Dat doen we onder meer door onze CO₂-uitstoot te verkleinen. We gebruiken daarvoor de CO₂-Prestatieladder: een systeem dat overheden en bedrijven helpt om hun CO₂-uitstoot te meten en te verminderen.

Als overheidsorganisatie is het onze taak om te zorgen dat de invloed die we hebben op onze wereld zo positief mogelijk is. Niet alleen voor ondernemers, maar ook voor onze opdrachtgever, partners, leveranciers en medewerkers. In ons jaarplan 2024 spreken we daarom de ambitie uit om in 2025 een duurzame bedrijfsvoering te hebben. Dat bereiken we met heldere doelen en concrete stappen. Zoals het verminderen van onze CO₂-uitstoot. 

CO₂-Prestatieladder

Bij KVK pakken we onze CO₂-uitstoot aan met behulp van de CO₂-Prestatieladder. Dit systeem helpt organisaties bij het meten en verminderen van hun CO₂-uitstoot, ook wel CO₂-voetafdruk genoemd. De CO₂-Prestatieladder bestaat uit vijf niveaus. De eerste drie niveaus richten zich op het verminderen van de CO₂-uitstoot van de eigen organisatie. Niveau vier en vijf gaan ook over de uitstoot buiten de organisatie, zoals die van leveranciers en klanten. Voldoe je aan de eisen van een niveau, dan ontvang je voor dat niveau een certificaat. Elk jaar worden gecertificeerde organisaties opnieuw beoordeeld door een onafhankelijke en erkende partij.

In 2024 gaat KVK voor niveau drie op de Prestatieladder. We focussen dus eerst op het verminderen van de CO₂-uitstoot binnen de organisatie. Daarbij kijken we kritisch naar het energieverbruik van de KVK-locaties, ons wagenpark en onze zakelijke reizen.

Meten is weten: onze CO₂-voetafdruk

Voor het berekenen van onze CO₂-voetafdruk gebruikt KVK het Greenhouse Gas-protocol. Dit is wereldwijd de meest gebruikte methode om de uitstoot van organisaties in kaart te brengen. Hierdoor weten we precies wat de CO₂-voetafdruk van KVK is: 1.721 ton in 2023. Dat getal is gebaseerd op de totale uitstoot van de zeventien KVK-locaties, onze leaseauto’s en bedrijfswagens en de zakelijke reizen.

De totale CO₂-uitstoot van KVK is 1.721 ton.

  • 64,4 procent van de totale uitstoot wordt veroorzaakt door elektriciteit. Dit staat gelijk aan 1.108,54 ton.
  • 22,8 procent van de totale uitstoot wordt veroorzaakt door verwarmen. Dit staat gelijk aan 391,97 ton.
  • 6,4 procent van de totale uitstoot wordt veroorzaakt door zakelijke reizen met privéauto’s. Dit staat gelijk aan 110,54 ton.
  • 2,7 procent van de totale uitstoot wordt veroorzaakt door ov-reizen. Dit staat gelijk aan 47,09 ton.
  • 2,3 procent van de totale uitstoot wordt veroorzaakt door leasewagens. Dit staat gelijk aan 37,21 ton.
  • 1,2 procent van de totale uitstoot wordt veroorzaakt door vliegreizen. Dit staat gelijk aan 21,25 ton.
  • 0,1 procent van de totale uitstoot wordt veroorzaakt door chauffeursdiensten. Dit staat gelijk aan 2,33 ton.
  • 0,1 procent van de totale uitstoot wordt veroorzaakt door bedrijfswagens. Dit staat gelijk aan 2,21 ton.

Uit de berekeningen blijkt dat ons elektriciteitsverbruik de grootste bron van milieubelasting is: dit veroorzaakt 64,4 procent van onze totale CO₂-uitstoot. Dit komt onder meer door verlichting, ventilatie en alle ICT-apparatuur op de KVK-locaties. Verwarming volgt met 22,8 procent van de totale uitstoot. Onze locaties gebruiken voornamelijk aardgas voor verwarming, met drie locaties die stadswarmte of elektrische verwarming toepassen.

Zakelijke reizen zorgen voor 12,8 procent van onze CO₂-uitstoot. Hiervan komt het grootste deel door reizen met privéauto's, zoals te zien is in bovenstaande figuur. Openbaar vervoer maakt 2,9 procent van het totaal uit, het brandstofverbruik van bedrijfswagens 0,1 procent, en leasewagens 2,3 procent. De zakelijke vliegreizen van KVK-medewerkers veroorzaken 0,1 procent van de totale uitstoot. Volgens de CAO Rijk mogen medewerkers alleen vliegen als de treinreis langer dan acht uur duurt of meer dan anderhalf keer zo lang duurt als de vliegreis.

Aan de slag

Nu we weten hoe onze uitstoot eruitziet, is het tijd om aan de slag te gaan. Voor 2024 hebben we reductiemaatregelen vastgesteld: een verzameling acties plus bijbehorende aanpak waarmee we onze eigen uitstoot als organisatie verkleinen. Zo nemen we nog meer energiebesparende maatregelen op onze KVK-locaties. Denk aan het verminderen van het aantal printers en het aanpassen van de verlichting. Ook starten we met een nieuw vervoersbeleid, waarbij we nog meer medewerkers stimuleren om met het openbaar vervoer of de fiets naar kantoor of zakelijke afspraken te komen. In het CO₂-managementplan vind je meer informatie over de concrete maatregelen die we nemen. 

Ieder jaar doorlopen we de stappen van de CO₂-Prestatieladder opnieuw. We verzamelen en monitoren data over onze voetafdruk, beoordelen of we eerdere reductiemaatregelen hebben behaald en kijken welke nieuwe maatregelen we kunnen nemen om onze uitstoot verder te verminderen. Zo blijven we werken aan een duurzame bedrijfsvoering.