Persbericht

Enorme beweging in het aantal chiropractoren

KVK Data Dinsdag: cijfers van het Handelsregister van de Kamer van Koophandel

Het totaal aantal chiropractoren in Nederland is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen. Begin 2019 stonden er 356 chiropractoren ingeschreven bij KVK. In 2024 zijn dit er 507, een stijging van ruim 42%.

Aantal chiropractoren in Nederland (Q1 2019 - Q1 2024)

Begin 2019 stonden er 356 chiropractoren ingeschreven in het Handelsregister. In 2024 zijn dit er 507.

Voorzitter Karin Kaptein van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA), de beroepsvereniging voor chiropractoren, en tevens chiropractor in haar eigen praktijk Kaptein Chiropractie, herkent zich in de cijfers.

“Er is al jaren een enorme vraag naar chiropractische zorg, waardoor er veel chiropractoren uit het buitenland naar Nederland komen om hier te werken. Wel zijn er steeds meer ZZP chiropractoren, die niet altijd fulltime werken, waardoor de groeicijfers iets kunnen vertekenen. Uiteraard is het heel fijn dat er op deze manier in de vraag voorzien kan worden.”

Ruim 2 miljoen rug- en nekklachten

Volgens de NCA hebben ruim 2 miljoen mensen in Nederland rug- en nekklachten en is er in de afgelopen twintig jaar een grote hoeveelheid wetenschappelijk bewijs verzameld dat chiropractie effectief is bij onder andere rug- en nekklachten. Jaarlijks verrichten zo’n 300 NCA-chiropractoren dan ook ruim 1 miljoen behandelingen. Volgens Kaptein hadden patiënten die decennia geleden een chiropractor bezochten vooral zwaar lichamelijk werk, tegenwoordig is dat steeds meer een zittend beroep.

“We zien als chiropractoren al jaren een stijging van mensen die te veel zitten en te weinig bewegen. Dit leidt tot bewegingsklachten en daarom komen mensen steeds vaker bij een chiropractor. Een goed functionerend bewegingsapparaat is waar de chiropractor voor de patiënten naar streeft. En goed kunnen bewegen is een belangrijke voorwaarde voor een gezonde leefstijl”, aldus Kaptein.

'Chiropractor' (nog) geen beschermde titel

Op dit moment is de titel ‘chiropractor’ nog geen beschermde titel, waardoor wildgroei mogelijk op de loer ligt. Kaptein vindt het voor de patiëntveiligheid dan ook belangrijk dat er bescherming komt van de titel chiropractor, zodat er alleen Europees geaccrediteerde chiropractoren actief zijn.

“We proberen al langer om dit af te stemmen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en we hebben er goede hoop op dat dit binnen afzienbare termijn wordt gerealiseerd. Dat betekent dan de garantie dat elke chiropractor een degelijke opleiding heeft gehad en ook jaarlijks verplichte nascholing doorloopt. Aan chiropractoren die bij de NCA zijn aangesloten, stellen we deze eisen al”, aldus Kaptein.

Meeste chiropractoren in Noord-Holland

De provincie Noord-Holland kent de meeste chiropractoren (119), een toename van ruim 45% vergeleken met 5 jaar geleden.

Aantal chiropractoren per provincie (Q1 2019 - Q1 2024)

De provincie Noord-Holland kent de meeste chiropractoren (119), de provincie Friesland de minste (6).

“Dit komt doordat de Randstad dichtbevolkt is en dus de grootste klantvraag heeft. Zo is ook de groei in Noord-Brabant te verklaren. Daarnaast is bekend dat een chiropractor in het buitenland – nog meer dan in Nederland - een zeer gangbare behandelaar is. In provincies als Noord-Holland, Zuid-Holland en Brabant zijn veel expats gevestigd, waardoor de vraag naar chiropractie groter is. Voor andere gebieden kan gelden dat nieuw aanbod van een chiropractie-praktijk juist nieuwe klanten aantrekt. Ook daarom vestigen nieuwe chiropractoren zich in bepaalde gebieden, in de hoop een nieuwe klantkring aan te trekken”, aldus Kaptein.