Persbericht

Ferr-Tech uit Meppel wint 18e KVK Innovatie Top 100

Meest krachtige en milieuvriendelijke oxidant maakt water schoon

Ferr-Tech uit Meppel heeft de eerste plaats veroverd in de 18e KVK Innovatie Top 100. Het bedrijf is wereldwijd marktleider in Ferraat (VI) toepassingen voor industriële (afval)waterzuivering. Ferraat is een oxidant die krachtiger is dan chloordioxide, waterstofperoxide en ozon. De innovatie, FerSol, maakt zo duurzame reiniging van afvalwater voor hergebruik mogelijk. Ferr-Tech mag zich een jaar lang het meest innovatieve mkb-bedrijf van Nederland noemen. KVK publiceert jaarlijks deze ranglijst met 100 concrete innovaties van het midden- en kleinbedrijf.

Als enige ter wereld heeft dit mkb-bedrijf een gepatenteerd productieproces ontwikkeld om Ferraat op een stabiele en houdbare vorm te produceren. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor groene en efficiënte waterzuivering, waardoor hergebruik van water mogelijk wordt. Het is toepasbaar in diverse sectoren. Ferr-Tech werd gekozen tot winnaar, omdat het bedrijf een grote bijdrage levert aan duurzaamheid en een zeer innovatief product heeft ontwikkeld. De jury, onder leiding van Ruud Koornstra, is onder de indruk van de implementatiekracht van het bedrijf en de snelle groei in omzet, met een divers en klein team.

Palmolie zónder palmboom

Het Wageningse NoPalm Ingredients staat op de tweede plaats. NoPalm Ingredients maakt palmolie zonder palmbomen te gebruiken. Dat doen ze door agrifood zijstromen te upcyclen via fermentatie. Hierdoor zijn ze in staat dezelfde veelzijdigheid en betaalbaarheid van palmolie te bieden, maar met 90% minder CO2-uitstoot.

Iets zeer kleins heeft grote impact

Sirius uit Eindhoven, een commerciële succesvolle spinoff vanuit het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis en de Universiteit Twente, veroverde de derde plaats in de KVK Innovatie Top 100. Sirius heeft een innovatieve magnetische lokalisatiemethode voor borstkanker ontwikkeld: Sirius Pintuition. Het is een unieke oplossing (zo groot als een rijstkorrel) die nauwkeurige en efficiënte chirurgische verwijdering van tumoren mogelijk maakt. De toepassing is al gebruikt bij 7500 operaties in 75 ziekenhuizen.

Succesvolle innovaties

Noord-Holland is met 22 bedrijven het best vertegenwoordigd, gevolgd door Zuid-Holland met 20 bedrijven en Noord-Brabant met 17 bedrijven. Na de agrofood (17 innovaties) is een groot deel van de innovaties afkomstig uit de ICT-sector (16) en de zorgsector (ook 16). Alle nominaties zijn beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid, gerealiseerde omzet en groeipotentie. Aan de KVK Innovatie Top 100 is geen geldprijs verbonden.

Voor meer informatie: www.kvkinnovatietop100.nl