Aedes-KVK Business Challenge

Innovatiekracht van het midden- en kleinbedrijf gezocht

Vijf grote organisaties willen huizen én tuinen verder verduurzamen

Mkb-ondernemers kunnen vanaf deze week hun slimme en creatieve oplossingen op vraagstukken van vijf grote Nederlandse organisaties delen via het platform van KVK Business Challenge. De woningcorporatie in de Achterhoek, Wonion, zoekt oplossingen voor het natuurlijk koelen van te renoveren woningen. Sociaal verhuurbedrijf Woonfriesland wil warmteverlies bij gevelopeningen voorkomen. Kleurrijk Wonen/Breman zoekt innovatieve ondernemers die een verwarmingstoestel kunnen ontwerpen en Woonstichting ’thuis wil met partners installatiecomponenten hergebruiken. Tegelgroep Nederland wil duurzame tuintegels ontwikkelen. KVK werkt samen met Aedes, de vereniging voor woningcorporaties in Nederland, om duurzaam wonen en bouwen te stimuleren.

Natuurlijk koelen van woningen

De afgelopen jaren zijn er veel oplossingen ontwikkeld om woningen beter te isoleren en duurzame energie te gebruiken. Met als doel de warmtevraag in de winter te beperken. Maar daardoor is in de zomer het probleem ontstaan dat het huis ook dan de warmte vasthoudt. Hierdoor worden de woningen in de zomer veel te warm en zijn veel woningen daarom voorzien van airconditioning of andere koelsystemen. Wonion zoekt naar oplossingen voor het koelen van woningen. Oplossingen kunnen in, op en buiten het huis worden gezocht. Het kan gaan om ander materiaalgebruik, een ander ontwerp van dak of gevel of oplossingen uit de omgeving rondom het huis.

Warmteverlies voorkomen

Woningcorporaties staan voor een grote verduurzamingsopgave. Zo moeten in 2050 alle woningen Co2 neutraal zijn en mogen woningen met een slecht label vanaf 2030 niet meer worden verhuurd. Daarnaast lopen de energieprijzen flink op, wat ervoor zorgt dat huurders veelal onvoldoende budget hebben om hun woning tot een comfortabel niveau te verwarmen. Het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland verhuurt in Friesland zo’n 19.500 huurhuizen en vertegenwoordigt 25% van de provinciale sociale huurmarkt. WoonFriesland zoekt innovatieve oplossingen om warmteverlies bij ramen en deuren te voorkomen.

Challenges

KleurrijkWonen/Breman daagt mkb-bedrijven uit een multi-inzetbaar verwarmingstoestel te ontwerpen, dat ook nog eens een bijdrage levert aan het vereenvoudigen van de installatie en service werkzaamheden. Er is namelijk een groeiend tekort aan technisch opgeleid personeel. Woonstichting ’thuis, een woningcorporatie die ca. 11.300 verhuureenheden beheert, wil installatieproducten efficiënter laten ontwerpen en zoveel mogelijk hergebruik van materialen toe te passen. Tegelgroep Nederland, een groothandel in keramische wand- , vloer- en tuintegels, is bijna 10 jaar op zoek geweest naar een manier om bouw- en sloopafval te kunnen hergebruiken als grondstof voor nieuwe tegels. Helaas tot nu toe zonder succes. Men zoekt een mogelijkheid om op een andere wijze het (afval-) materiaal te binden tot nieuwe tegels met de gewenste esthetische uitstraling en fysieke eigenschappen.

Meer informatie

Deelnemers kunnen zich aanmelden via KVK Business Challenge. Hier vind je ook meer informatie over hoe het programma werkt, deze vijf challenges en een challenge van het Innovatie Forum.