Persbericht

Jubileumeditie: vijfde Top 250 Groeibedrijven

Ondanks coronacrisis blijven snelgroeiende bedrijven banenmotor

Uit de Top 250 groeibedrijven blijkt dat de meeste snelgroeiende bedrijven zich bevinden in sectoren op het snijvlak van digitalisering, dienstverlening en nieuwe media. De vijfde Top 250 Groeibedrijven is op 1 juni gepresenteerd en is een initiatief van Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) en nlgroeit. Noord-Holland voert met 90 bedrijven de lijst aan, gevolgd door de provincies Noord-Brabant (51) en Zuid-Holland (42). Van alle Top 250 Groeibedrijven kent slechts 5% een vrouwelijke ondernemer, een verdere daling ten opzichte van de vorige editie.

Uit deze jubileumeditie blijkt dat veel groeibedrijven profiteren van versnelde veranderingen in klantwensen en op het gebied van digitalisering, omdat ze voor de coronapandemie al vernieuwende verdienmodellen hanteerden. Justin Jansen, hoogleraar ondernemerschap en academisch directeur van ECE: “Deze bedrijven zijn vooruitstrevend in het ontwikkelen van nieuwe oplossingen, maar zijn ook in staat om de snelle groei van de organisatie in goede banen te leiden. Dat doen zij door continue te willen verbeteren, te versnellen en de organisatie aan te passen aan toekomstige uitdagingen.”

Snelstgroeiende bedrijf van Nederland

n het najaar presenteren ECE en nlgroeit de Top 10. Dan wordt ook bekend welk bedrijf zich de snelste groeier van Nederland mag noemen en de Gouden Groeier Award verovert. Takeaway.com was dat vorig jaar. De maaltijdbezorger creëerde 4703 nieuwe banen (in FTE) en groeide dus het snelst. De 250 bedrijven uit de vorige editie waren samen met meer dan 30.000 FTE gegroeid.

Groeivermogen

Nlgroeit, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, KVK, NLevator en NL2025, is een meerjarenprogramma dat tot doel heeft het groeivermogen in het midden- en kleinbedrijf te vergroten.

In de rapportage "Top 250 Groeibedrijven 2021" vind je tevens een overzichtskaart van Nederland en een tabel met de "Top 5 steden".