KVK Innovatie Top 100

KVK presenteert nieuwe lijst met 100 Nederlandse innovaties

De provincie Noord-Holland en de gezondheidssector zijn sterk vertegenwoordigd in de 17e KVK Innovatie Top 100, een overzicht van de meest innovatieve bedrijven uit het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. Dat maakt de KVK (Kamer van Koophandel) vandaag bekend.

Noord-Holland is met 26 bedrijven het best vertegenwoordigd, gevolgd door Noord-Brabant met 21 bedrijven en Utrecht en Zuid-Holland, allebei met 14 bedrijven. Na de gezondheidssector (14 innovaties) is een groot deel van de innovaties afkomstig uit de ICT-sector (13) en de creatieve industrie (ook 13). Meer dan de helft van de bedrijven uit de lijst heeft maximaal 10 mensen in dienst. Er zijn 25 startups. Het oudste bedrijf in de lijst is JOZ uit Westwoud. Het ontwikkelt en levert technologisch hoogwaardige producten voor iedere moderne stal of veehouderij. JOZ is ruim zeventig jaar geleden opgericht door Jan Oostwouder uit ’t Zand, waar ook de afkorting JOZ vandaan komt.

Bijna 350 inzendingen

Panels van innovatie-experts maakten de selectie uit bijna 350 inzendingen voor een notering in de jaarlijkse KVK Innovatie Top 100. Alle nominaties zijn beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid, gerealiseerde omzet en groeipotentie.

Innovatie zorgt voor groei

Innovatieve ondernemers strijden elk jaar voor een plaats in de KVK Innovatie Top 100. En niet zonder reden: uit onderzoek van KVK onder Top 100-bedrijven blijkt dat innovatie zorgt voor groei. Driekwart van de ondernemers geeft aan dat door de innovatie de concurrentiepositie is toegenomen en dat de omzet (bij 72%) is gestegen. De winst en productiviteit neemt toe bij 57%. Bij iets meer dan de helft is het aantal medewerkers toegenomen en de export gestegen. Een plek in de KVK Innovatie Top 100 is een goede graadmeter voor succes gebleken.

Grown.bio

Op 30 november 2022 maakt een jury onder voorzitterschap van Ruud Koornstra de exacte notering van elk bedrijf in de KVK Innovatie Top 100 bekend. Dan is ook duidelijk welk bedrijf de nummer 1 positie van het Gelderse Grown.bio overneemt en zich een jaar lang het meest innovatieve mkb-bedrijf van Nederland mag noemen.

Aan de KVK Innovatie Top 100 is bewust geen (geld)prijs verbonden, de winnaar ontvangt een award. De kracht van het initiatief is te laten zien waartoe het Nederlandse mkb in staat is.

De complete lijst vind je hier: www.kvkinnovatietop100.nl