Snelste groeiers in Nederland geven flink gas

Zesde Top 250 Groeibedrijven: Noord-Holland aan kop

In de zesde Top 250 groeibedrijven, een initiatief van Erasmus Centre for Entrepreneurship en nlgroeit, staat Noord-Holland bovenaan met bijna 100 van de 250 snelle groeiers.

Alle snelgroeiende Nederlandse bedrijven uit de lijst hebben in 2021 flink gas gegeven na twee moeilijke jaren. Ze zijn zowel in banen (FTE) als omzet gegroeid, met een verdubbeling van de groeicijfers. De 250 bedrijven creëerden gezamenlijk 35.000 banen (FTE) over de afgelopen drie jaar, waarvan 60% alleen al in 2021. Het aantal bedrijven met een vrouw aan het roer is toegenomen: van 5 naar 12%.

Uit de Top 250 Groeibedrijven, die dit jaar voor de zesde keer is opgesteld, blijkt dat de meeste snelst groeiende bedrijven zich bevinden in sectoren op het snijvlak van digitalisering, zakelijke dienstverlening en nieuwe media. Noord-Holland heeft haar positie als groeiprovincie nog verder versterkt, met 40% van alle groeibedrijven. De meeste ervan (84) zijn gevestigd in Amsterdam. Zuid-Holland heeft de tweede plaats van Noord-Brabant overgenomen, in Rotterdam zijn 23 snelle groeiers te vinden. Utrecht kent er 20. Eindhoven gaat van 17 naar 11. De onderste vijf provincies, Friesland, Flevoland, Drenthe, Zeeland en Friesland, huisvesten samen slechts 3,2% van alle snelgroeiende bedrijven.

 

Flexibiliteit en veerkracht

Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) heeft onderzoek gedaan naar de bedrijven in de lijst. Justin Jansen, hoogleraar ondernemerschap en academisch directeur van ECE: “Veel snelgroeiende bedrijven werden geconfronteerd met compleet nieuwe uitdagingen bij het verkrijgen van de noodzakelijke financiering en het aantrekken van nieuw talent. Deze bedrijven hebben goed leiderschap getoond bij het inspelen op kansen én uitdagingen. Ondanks de omstandigheden zijn er meer ondernemers in staat gebleken om hun plek in de Top 250 Groeibedrijven te handhaven dan in voorgaande jaren. Dit hebben zij bereikt door flexibiliteit te combineren met grote veerkracht. Het zit ingebakken in hun DNA.”

 

Snelst groeiende bedrijf van Nederland

Op 10 oktober presenteren ECE en stichting nlgroeit de Top 10. Dan wordt ook bekend welk bedrijf zich de snelste groeier van Nederland mag noemen en de Gouden Groeier Award verovert. Media.Monks was dat vorig jaar. Dit digitale productiebureau creëerde 2.300 banen (in FTE) en groeide dus het snelst. De 250 bedrijven uit de vorige editie waren samen met meer dan 30.000 FTE gegroeid.

Groeivermogen

Nlgroeit, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, KVK, NLevator en NL2025, is een meerjarenprogramma dat tot doel heeft het groeivermogen in het midden- en kleinbedrijf te vergroten. Binnenkort gaat nlgroeit als stichting verder. Erasmus Universiteit heeft via haar Erasmus Centre for Entrepreneurship de grootste academische onderzoeksgroep op het gebied van ondernemerschap in Europa samengesteld.