De voordelen van een stagiair

Ze weten vaak precies wat de jonge doelgroep wil, zijn bedreven in social media en leveren soms een verrassend grote bijdrage aan je bedrijf: stagiairs. Een stagiair kan nieuwe kennis meenemen maar ook kleine klusjes doen. Wat zijn de voordelen van een stagiair en hoe vind je er een? Frank Smits, mede-eigenaar van uitgeverij LT Media, neemt regelmatig stagiairs aan en deelt zijn ervaringen.

Personeelszaken op orde

Precies weten wat je moet regelen als je personeel aanneemt?

Doe de Personeelswijzer

Een frisse blik

Smits wilde weten wat een stagiair je bedrijf oplevert en ontdekte: “Stagiairs leren niet alleen zelf veel, ze brengen ook een hoop vernieuwing en frisse ideeën mee. Ze bieden bijvoorbeeld inzicht in de mindset van je jongere doelgroep en weten vaak alles over social media. Zo ontwikkelen wij ons ook altijd een beetje." Soms leidt die nieuwe mindset zelfs tot een compleet nieuw product dat meteen wordt opgepikt door de media.

Talent op de proef

"Een stage is een laagdrempelige manier om jong talent te ontdekken” gaat Smits verder. “Een van onze huidige medewerkers is als stagiair bij ons begonnen en is na afloop direct aangenomen. Op die manier werkt een stage als een soort verlengde proefperiode.”

Extra paar handen

Een stagiaire inwerken kost tijd, maar levert bij goed inwerken ook veel op. “Je moet wat tijd steken in de begeleiding van je stagiair, maar dat is een investering. Zodra de stagiair is ingewerkt, zijn de kosten minimaal en heb je een paar extra handen in huis. Voorwaarde daarbij is dat je stagiairs wel serieus neemt.”

Personeelstekort? Bekijk de tips

Personeel vinden in een krappe arbeidsmarkt is een uitdaging. Toch zien experts en ondernemers mogelijkheden, zoals werven via Open Hiring of het vinden van buitenlands personeel. Leer van hun ervaring en tips.

Zelf stagiairs aannemen

Overtuigd van de waarde van een stagiair? Vergeet in het zoeken en aannemen van een stagiair niet de volgende punten.

Leerbedrijf worden

Wil je een stageplek aanbieden? Als je een mbo-student een stage aanbiedt, moet je je registreren als erkend leerbedrijf. Hiervoor kun je terecht bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Voorwaarden voor erkend leerbedrijf worden en blijven zijn:

  • Je biedt de stagiair een goede en veilige werkplek. Op deze werkplek oefent de student met werkzaamheden die horen bij zijn opleiding.
  • Je stelt een praktijkopleider aan die de eisen van de opleiding kent en die tijd en middelen heeft voor begeleiding van de student.
  • Je bent bereid tot samenwerken met de school en SBB, en deelt de benodigde informatie.
  • Je gaat akkoord met vermelding van jouw bedrijfsgegevens op Stagemarkt.nl en Leerbanenmarkt.nl. Dit zijn de websites waar studenten een stage of leerbaan zoeken.

Stageplek aanbieden

Naast het erkennen van stagebedrijven, dragen SBB en ELBHO ook bij aan het organiseren van een prettige stageperiode. Otter vertelt: “Zodra de erkenning is toegewezen, helpen we bedrijven en stagiairs om elkaar eenvoudiger te vinden. Bijvoorbeeld door lokale bedrijven mee te nemen in ons voorlichtingspraatje voor studenten en via het beheer van stagemarktwebsites. SBB beheert die voor het mbo en wij voor het hoger onderwijs. Zoek je een stagiair, dan kun je daar je stageplek aanbieden.”

Stagebegeleiding

Ook als stagiair en bedrijf elkaar gevonden hebben, blijven SBB en ELBHO begeleiding bieden als daar behoefte aan is. Bijvoorbeeld door het aanbieden van beoordelingsformulieren en begeleidingstips. Daarnaast bieden ze verschillen trainingen aan en kun je je bij SBB inschrijven voor een workshop praktijkbegeleider.

Social Return 

Door stage- en leerwerkplekken aan te bieden, lever je een maatschappelijke bijdrage. Dat wordt ook wel Social Return On Invest (SROI) genoemd. Opdrachtgevers zoals overheden kunnen sociale voorwaarden opnemen in hun inkoop- en aanbestedingstrajecten. Met een stagiaire in dienst kun je aan die voorwaarden voldoen.