Personeelstekort? Neem 50-plussers in dienst

Volgens berichten in de media komt een grote groep 50-plussers moeilijk aan werk. Terwijl het personeelstekort nog steeds hoog is. Heb jij openstaande vacatures en denk je erover na om deze op te vullen door oudere werknemers? Anne-Marije Buckens van 50 Company heeft bijna uitsluitend 50-plussers in dienst en deelt welke voordelen dat heeft.

Personeelszaken op orde

Precies weten wat je moet regelen als je personeel aanneemt?

Doe de Personeelswijzer

Buckens startte elf jaar geleden, direct na haar studie, een loopbaancentrum voor werknemers van 50 jaar en ouder. Ondernemers die haar benaderen zien de voordelen in van het aannemen van 50-plussers. “Wij krijgen elke dag vacatures binnen van bedrijven die specifiek op zoek zijn naar oudere werknemers met veel ervaring.” 

Negeer beeldvorming

In de media zijn tegenstrijdige berichten te lezen. Aan de ene kant zijn er volgens UWV nog nooit zoveel 50-plussers aan het werk geweest. Aan de andere kant willen meer dan 55.000 ouderen graag aan de slag, maar lukt het deze groep niet om een baan te vinden. En dat terwijl bedrijven zitten te springen om personeel.

“Het heeft te maken met beeldvorming”, zegt Buckens. “Zo vinden veel werkgevers het nog steeds een nadeel als iemand jarenlang bij hetzelfde bedrijf heeft gewerkt. Maar als je de krapte op de arbeidsmarkt wilt aanpakken, zul je dat soort overtuigingen moeten loslaten. Trek niet op voorhand conclusies op basis van iemands cv. Ga met elkaar in gesprek, luister naar iemands verhaal. Pas dan kom je erachter of je beeld van die kandidaat klopt.”

Niet altijd duurder

Een ander beeld dat volgens Buckens de kansen van 50-plussers belemmert, is dat ze per definitie veel duurder zijn dan jongere werknemers. “Dat is lang niet altijd meer zo", licht ze toe. “Vroeger lag alles vast in cao’s, maar vandaag de dag draait het veel meer om kennis en ervaring. Dat biedt ruimte voor onderhandeling.”

Buckens merkt dat het salaris voor veel 50-plussers vaak niet meer op de eerste plaats komt. “Ze zijn vaak vooral op zoek naar leuk en passend werk. Zeker de groep 50-plussers die de schaapjes financieel gezien al op het droge heeft, vindt het niet erg om hetzelfde betaald te krijgen als een jongere werknemer. Dat is natuurlijk niet altijd zo, maar het is niet terecht om er op voorhand al vanuit te gaan dat iemand misschien te duur is. Voor ondernemers met een personeelstekort is het goed om hierbij stil te staan.”

Voor- en nadelen

Buckens erkent dat oudere werknemers over het algemeen wel hogere kosten met zich meebrengen. Zelf heeft ze bijna uitsluitend 50-plussers in dienst. “Als één van hen ziek wordt zijn de kosten erg hoog. Maar dat is voor mij geen reden om meer jongere mensen in dienst te nemen. Het is een kosten-batenafweging. Met een 50-plusser neem je iemand in dienst met veel inhoudelijke kennis en de wens om langere tijd in je bedrijf te blijven werken. Ook de levenservaring is een pluspunt. In verkoopfuncties zijn oudere werknemers bijvoorbeeld heel goed in het contact met klanten. Ze hebben veel inlevingsvermogen, waardoor ze meer verkopen. Als je dat er als werkgever voor terugkrijgt, ben je sneller bereid om die hogere kosten te betalen.”

Denk aan gepensioneerden

Vraagt het werk dat je aanbiedt niet veel ICT-kennis en fysiek zwaar werk? Overweeg dan een gepensioneerde in dienst te nemen. Twintig procent van de Nederlandse bevolking is inmiddels 65+ en een groot deel daarvan is met pensioen. Sommigen van deze gepensioneerden hebben veel tijd en blijven graag onder de mensen. Groot voordeel: een gepensioneerde brengt een boel werk- en levenservaring mee.

Daarnaast kan een gepensioneerde werknemer zelfs goedkoper zijn dan een jongere werknemer. Dit komt omdat gepensioneerden geen sociale lasten afdragen. Wie recht heeft op een AOW-uitkering hoeft niet meer verzekerd te worden tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid.

Positieve ervaringen

Ondernemers met een personeelstekort doen er dus goed aan om hun blik te verruimen. In haar eigen onderneming ziet Buckens regelmatig voorbeelden die dit bevestigen. “Een tijd geleden heeft een jong, hip IT-bedrijf via ons een oudere dame als kantoormanager aangenomen. Dat was een bewuste keuze en iedereen in het bedrijf is er blij mee. En laatst hebben we een 61-jarige man geplaatst in een organisatie die hem op basis van zijn cv niet zou hebben uitgenodigd. Maar in een persoonlijk gesprek kwamen ze erachter dat de man een drive en visie had die heel erg aansloot bij waar het bedrijf naartoe wil. Het bleek een perfecte match.”

Loondoorbetaling zieke AOW-werknemer

Heb je een AOW’er in dienst die langdurig ziek wordt? Dan moet je het loon zes weken doorbetalen (eerder was dit 13 weken).

Ondersteuning WerkgeversServicepunt

Wil je weten hoe je als werkgever inclusief onderneemt? Of zoek je ondersteuning bij het aannemen van iemand met afstand tot de arbeidsmarkt? Neem dan contact op met het WerkgeversServicepunt in jouw regio. De dienstverlening is kosteloos.

Personeelstekort: deze ondernemers nemen 50-plussers aan