15 (on)gewone manieren om personeel te werven
- Juliëtte Geers
- 1 sep 2022
- 2 min
- Runnen en groeien
- Personeel
Op zoek naar personeel? In tijden van krapte kan het lonen om op een andere manier personeel te vinden. Denk aan het werven van nieuwe medewerkers via je eigen netwerk, het inzetten van studentenbureaus of het maken van een videovacature. Deze vijftien tips helpen je op weg.
Het toenemende personeelstekort vraagt om originele manieren om personeel te werven. Zoek jij nieuwe medewerkers? Probeer het eens op één van de onderstaande manieren.
Aan de slag met personeel zoeken
- Deel je vacature via je socialmediakanalen zoals Linkedin, Twitter, Facebook, Instagram, YouTube of TikTok. Kijk waar je doelgroep zich bevindt. Met TikTok bereik je bijvoorbeeld vooral jongeren tot en met 24 jaar en met Facebook een brede doelgroep in de leeftijd van 25 tot 75 jaar. Zoek eens op LinkedIn op de hashtag #afgestudeerd. Veel afgestudeerden plaatsen onder die hashtag een bericht waarin ze zoeken naar een baan.
- Gebruik je persoonlijke en zakelijke netwerk. Vraag vrienden, familie of (oud)medewerkers of zij een geschikte kandidaat weten voor je vacature. Beloon de gouden tipgever met een gratis product of dienst.
- Val op met een vacaturefilmpje. Uit onderzoek van vacaturesite Monsterboard blijkt dat het gebruik van video een groot verschil kan maken, vooral als je millennials (personen die zijn geboren tussen 1980 en 1995.) wilt bereiken. Betrek je medewerkers bij het maken van de video. Vraag hen of ze een leuk filmpje willen maken waarin ze vertellen hoe hun dag eruit ziet en wat ze leuk vinden aan het werken bij je bedrijf. Laat sfeerbeelden zien van de werkplek en ook van informele momenten zoals een vrijdagmiddagborrel.
- Heb je een specifieke opdracht of project die iemand ook tijdelijk zou kunnen uitvoeren? Bijvoorbeeld totdat je een geschikte kandidaat voor je vacature hebt gevonden? Veil je werkzaamheden als opdracht aan zzp'ers. Dit kan bij platforms zoals werkspot.nl of ZZP Werkveiling.
- Zet je vacature uit bij intermediairs. Denk aan uitzendbureaus zoals brancheorganisatie NBBU en brancheorganisatie ABU. Of detacheringsbureaus of werving- en selectiebureaus.
- Ga samenwerkingen aan met studentenplatforms zoals PepFlo of Studentenwerk. Zet stagiaires en afstudeerders in. Benader opleidingsinstituten en scholen voor (bijna) afgestudeerden. Studenten die je nu een (bij)baan biedt, kunnen later doorstromen naar loondienst.
- Plaats de vacature op online vacaturebanken, zoals Nationale Vacaturebank of Indeed. Of platforms zoals Google for Jobs.
- Besteed werk uit via UWV, aan sociale werkplaatsen zoals NLW Groep of aan platforms voor werknemers met een arbeidsbeperking, zoals CTalents.
- Leg contact met brancheorganisaties zoals Koninklijke Horeca Nederland of INretail. Kijk hier voor een overzicht van alle branche-organisaties.
- Werf personeel uit het buitenland. Er zijn wetten en regels waar je je aan moet houden, maar voor bijvoorbeeld vluchtelingen uit Oekraïne zijn er nu veel versoepelingen.
- Werf personeel intern: geef je eigen medewerkers de kans om door te groeien. Of bied parttimers meer uren, ook dat is een manier om personeel aan je te binden.
- Neem deel aan banenmarkten en carrièrebeurzen zoals UWV evenementen. Of aan originele events zoals ‘andersom solliciteren’.
- Stuur een persbericht uit over een nieuw product, een nieuwe dienst, een jubileum of een goede-doelen-actie van je personeel. Deel daarin een link naar je openstaande vacatures.
- Gooi het traditionele sollicitatieproces overboord en organiseer een feestelijke sollicitatie-inloop. Bij een open dag of inloop maken sollicitanten meteen kennis met je bedrijf en kun je laten zien dat het een prettige werkplek is.
- Neem personeel aan zonder sollicitatieprocedure. Dit heet ook wel 'open hiring'. Daarmee geef je iedereen kans op een baan zonder sollicitatiegesprek én je lost je personeelstekort op
Inspiratie
Wil je kijken hoe anderen het aanpakken? Bekijk de video.