11 (on)gewone manieren om personeel te werven

Op zoek naar personeel? Elke branche en bedrijf heeft zijn eigen uitdagingen met het vinden van personeel. Ontdek hier elf manieren van personeel vinden, nieuwe doelgroepen en instanties die je helpen.

Personeelszaken op orde

Precies weten wat je moet regelen als je personeel aanneemt?

Doe de Personeelswijzer

Bij personeelstekort ga je eerst zelf meer uren werken of zet je zzp’ers in, blijkt uit dit onderzoek. Maar wat als je binnen drie maanden nog geen personeel vindt? Dan moet je werk weigeren en verlies je omzet en groeikansen. Ontdek hier je opties voor het werven van personeel.

Klik en ga snel naar:

11 manieren om personeel te werven

1. Doe aan ‘open hiring’

‘Open hiring’ betekent dat je personeel aanneemt zonder sollicitatieprocedure. Daarmee geef je iedereen kans op een baan zonder sollicitatiegesprek. Lees meer over open hiring.

2. Haal de pers

Stuur een persbericht uit over een nieuw product, een nieuwe dienst, een jubileum of een goede-doelen-actie van je personeel. Deel daarin een oproep of link naar je openstaande vacatures. Lees tips voor het schrijven van een persbericht.

3. Gebruik social media

Deel je oproep of vacature via je socialmediakanalen zoals Linkedin, Twitter, Facebook, Instagram, YouTube of TikTok. En benader werkzoekenden via social media. Zoek bijvoorbeeld op LinkedIn op de hashtag #afgestudeerd. Veel afgestudeerden plaatsen onder die hashtag een bericht waarin ze zoeken naar een baan.

4. Activeer je netwerk

Gebruik je persoonlijke en zakelijke netwerk. Vraag vrienden, familie of (oud)medewerkers of zij een geschikte kandidaat weten voor je vacature. Beloon eventueel de gouden tipgever. Lees meer over zakelijk netwerken.

5. Organiseer een open dag

Organiseer een feestelijke sollicitatie-inloop. Bij een open dag of inloop maken sollicitanten kennis met je bedrijf, toekomstige collega’s en werkplek. Maak je open dag vooraf bekend op plekken waar je droomkandidaten het zien, zodat je een hoge opkomst krijgt van passende kandidaten. Lees meer over een inloopdag in het artikel over personeel werven in de retail.

6. Gebruik een vacaturebank

Plaats de vacature op online vacaturebanken, zoals Nationale Vacaturebank of Indeed. Of platforms zoals Google for Jobs.

7. Zet een uitzendbureau in

Via een uitzendbureau kun je medewerkers flexibel inhuren. Het gaat dan niet om vast personeel aannemen, je huurt een medewerker in via het uitzendbureau. Tegenover flexibiliteit en gemak staan hogere kosten. Lees meer over personeel via een uitzendbureau inhuren.

8. Ga naar een evenement of beurs

Laat jezelf en je bedrijf zien op een banenmarkt en/of carrièrebeurs. Er bestaan ook originele evenementen zoals ‘andersom solliciteren’.

9. Haal alles uit je personeel 

Werf personeel in je eigen bedrijf: geef je medewerkers de kans om door te groeien. Lees meer over subsidies om je personeel om- of bij te scholen. Je kan ook het gesprek aangaan met parttimers of zij meer uren willen werken, en met (bijna) pensioengerechtigden of zij willen doorwerken na hun pensioen.

10. Besteed je werk uit

Heb je een specifieke opdracht of project die iemand ook tijdelijk zou kunnen uitvoeren? Bijvoorbeeld totdat je een geschikte kandidaat voor je vacature hebt gevonden? Veil je werkzaamheden als opdracht aan zzp'ers. Dit kan bij platforms zoals werkspot.nl of ZZP Werkveiling. Lees meer over zzp’ers inhuren in het artikel over personeel werven in de horeca.

Je kunt ook stukjes werk uitbesteden, zoals salarisadministratie, klantenservice, ICT of financiën. Lees hier meer over werk uitbesteden.

11. Zet techniek in

Nieuwe technieken kunnen werk voor je doen, zoals robots in de horecabediening of drones die helpen bij het tellen van de voorraad. Lees hier meer over inzetten van techniek.

Kies een andere doelgroep

Heb jij een beeld van hoe je ideale kandidaat eruit ziet? Zorg dat je hiermee andere geschikte kandidaten niet over het hoofd ziet. Probeer divers personeel te werven. Met een breed sociaal netwerk vind je ook weer sneller personeel.

Neem 50-plussers in dienst

Volgens berichten in de media komt een grote groep 50-plussers nog steeds moeilijk aan werk. Lees hier meer over het aannemen van 50-plussers

Neem zij-instromers aan

Zij-instromers is personeel dat uit een ander vakgebied overstapt naar bijvoorbeeld het onderwijs en de zorg. Maar ook in andere sectoren zijn zij-instromers een duurzame oplossing voor het personeelstekort. Lees over zij-instromers in de horeca en in het transport. Of bekijk de video over zij-instromers om te zien hoe andere ondernemers het aanpakken.

Werf buitenlands personeel 

Personeel werven in het buitenland kost vaak meer tijd en geregel dan werven in Nederland. En er zijn bepaalde wetten en regels waar je je aan moet houden. Lees meer over het werven van buitenlands personeel.

Vind een stagiaire of afstudeerder

Studenten die je nu een (bij)baan biedt, kunnen later doorstromen naar loondienst. Om stagiaires en afstudeerders te vinden, benader je opleidingsinstituten en scholen voor (bijna) afgestudeerden. Of zet je vacature op platforms zoals PepFlo of Studentenwerk. Lees hier meer over het aannemen van een stagiair.

Werf divers en inclusief personeel

Inclusieve organisaties maken meer winst, blijkt uit onderzoek. En met een breed sociaal netwerk vind je ook weer sneller nieuw personeel Lees hier meer over divers personeel aannemen.

Gebruik organisaties

Inclusief werven via het Werkgeversservicepunt 

Wil je inclusief werven? Het werkgeverservicepunt (WSP) helpt je daarbij. Het is een samenwerkingsverband van UWV, gemeenten en SW-bedrijven in de arbeidsmarktregio. Vind er een bij jou in de buurt: werkgeversservicepunten.

UWV voor werkgevers

Bij het UWV kun je je vacature plaatsen maar bijvoorbeeld ook begeleiding krijgen in het aannemen van personeel met afstand tot de arbeidsmarkt. Neem een kijkje op hun website UWV.nl en werk.nl voor werkgevers. 

Geef werk aan ‘de sociale werkplaats’

De sociale werkplaats van NLW Groep ondersteunt werkgevers, bijvoorbeeld zoals (delen van) van de productie en montagewerk uit handen nemen, en detacheren van tijdelijk personeel. Lees meer over de sociale werkplaats.