Festivalbazen ondernemen in de festivalwereld

Jaarlijks worden festivals in Nederland meer dan 27 miljoen keer bezocht. Wat is de impact hiervan op de festivalwereld? Niels Oosthoek gaat in de serie Festivalbazen elke week op bezoek bij een festivalbaas die vertelt hoe het als ondernemer is om een festival te organiseren.

Bekijk de hele serie

In deze serie

In deze serie vertellen festivalbazen over het ontstaan van het festival, welke ondernemersvraagstukken bij het starten en organiseren van festivals van belang zijn, en vooral ook over de impact van het stilvallen van de festivalbranche.

Oerol - Siart Smit over zijn unieke evenementen in roerige tijden

Oerol is een begrip. Met een grote schare fans is het een van de grootste evenementen in Nederland. Hoe heeft Oerol de afgelopen tijd haar fans betrokken? En wat staat er gepland nu maatregelen versoepeld of opgeheven zijn? Niels Oosthoek neemt de boot naar Terschelling en gaat in gesprek met Oerol festivalbaas Siart Smit.

Wat is de impact van het afgelopen jaar geweest op het festival Oerol? Wat doet het met de festivalbaas en zijn medewerkers? Hoe ging hij om met leveranciers en andere ondernemers op het eiland?

WOO HAH! - Ruud Lemmen: ‘Een jaar werken voor dat onvergetelijke moment’

Hiphop in de buitenlucht met de grootste internationale artiesten; dat is WOO HAH! Om meer hiphop-artiesten naar de regio Tilburg te krijgen, is in 2014 het idee ontstaan om een hiphop-festival te organiseren. Zo ontstond WOO HAH! Vanwege het groeiende aantal bezoekers (37.000 per dag) is het festival inmiddels verhuist naar een grotere locatie (Beekse Bergen).

Volgens Ruud Lemmen, festivalbaas van WOO HAH! is het organiseren van een festival een jaar hard werken voor dat ene onvergetelijke moment. Maar wat als je festival niet mag doorgaan? Als je al driekwart van je kaarten hebt verkocht en artiesten hebt geboekt? Ruud vertelt wat de impact was op hem persoonlijk, zijn collega’s en andere betrokkenen.

Festival Elfia - Stefan Struik: 'Vrijheid, blijheid en respect, dat is Elfia'

Elfia, een internationaal populair kostuum-festival, wordt jaarlijks door meer dan 25.000 mensen bezocht. Het in 2001 gelanceerde kostuumevenement is uniek. En het stilvallen van de festivalbranche was ook voor de festivalbaas van Elfia, Stefan Struik, een harde klap. In deze aflevering van Festivalbazen neemt Niels Oosthoek een kijkje in en om Kasteel de Haar, dé bijzondere locatie van festival Elfia.

Benieuwd hoe de Elfia-baas omging met deze tegenslag? En in welke verrassende branche is hij nog meer actief? Kijk met ons mee naar de 3e aflevering van Festivalbazen.

Festival freshtival - "Niets, maar dan ook echt niets is te gek"

Dance-festival Freshtival bestaat sinds 2009 en jaarlijks komen er uit 16 landen ruim 45.000 mensen naar dit grote event. Zij beleven hét weekend van hun leven in het oosten van Nederland. Wat in 2003 begon met het geven van feestjes, is nu een serieus grote event organisatie geworden.

In deze aflevering van Festivalbazen vertellen Eric van Oosterbaan en Maarten Quak hoe zij festivalbaas van Freshtival zijn geworden. Is het allemaal glitter en glamour of gewoon keihard werken? Voor welke financiële uitdagingen kwamen ze te staan? En hoe gingen de mannen om met de domper dat hun festival -waar ze met een hun team een jaar aan werkten- niet mocht doorgaan? Kijk met ons mee

KVK Beyond Business

Abonneer je ook op KVK Beyond Business. Hét kanaal van KVK met video’s over ondernemen die net iets verder gaan. Waar we dieper in de wereld van het ondernemen duiken om jou te inspireren en te helpen. Ondernemers gaan uitdagingen aan, geven waardevolle tips en geven een kijkje in de keuken. Elke woensdag om 15:00 uur staat er een nieuwe video online.

Social media