Handlichting: geen 18, toch ondernemen

Als minderjarige ben je handelingsonbekwaam. Je mag alleen handelen met toestemming van je ouders of voogd. Ben je zestien of zeventien jaar dan kun je bij de kantonrechter handlichting aanvragen. Dan mag je in bepaalde gevallen handelen als een meerderjarige. Maar wat moet je er precies voor doen?

Webinar Start eigen bedrijf

Ontdek wat er allemaal komt kijken bij het starten en runnen van je eigen bedrijf.

Bekijk het webinar

Inschrijven van je bedrijf bij KVK gaat gemakkelijk als je ouders of voogd erbij zijn. Maar als minderjarige een zakelijke rekening bij de bank openen kan niet. Net als het ondertekenen van contracten of een betaalsysteem voor je webwinkel regelen. Dan kan handlichting handig zijn.

Wat is handlichting?

Handlichting betekent dat je voor de wet als achttienjarige wordt gezien, de rechter verklaart je 'volwassen'. Je kunt als zestien- of zeventienjarige daarmee hetzelfde doen voor je bedrijf als iemand die achttien jaar of ouder is.

Je vraagt bepaalde bevoegdheden aan. In de uitspraak staat dus precies wat je mag doen voor je bedrijf. Zoals inkoopcontracten ondertekenen en een zakelijke bankrekening openen. Een bedrijfspand kopen mag bijvoorbeeld meestal niet. 

Naar de rechtbank

Voor het aanvragen van handlichting stuur je schriftelijk een verzoek naar de rechtbank. Je laat je ouders of voogd mee ondertekenen. Vaak moet je naar de rechtbank. De rechter wil met eigen ogen zien of je deze verantwoordelijkheid aankunt. Je moet griffiekosten betalen, reken op ongeveer 100 euro. 

Na goedkeuring van je verzoek krijg je van de rechtbank een officiële kopie van je handlichting. Dit is het bewijs dat je handelingsbekwaam bent. 

Openbaar maken

Handlichting is een officiële beslissing van de rechter die je openbaar moet maken. Volgens de wet moet dit in twee regionale dagbladen en de Staatscourant. Dit is een uitgave van de Nederlandse overheid waarin regels worden bekendgemaakt die voor iedereen gelden. Hiervoor moet je betalen. Vraag daarom aan de rechter of publicatie in de online Staatscourantook voldoende is. Publicatie in de online Staatscourant is gratis. Meestal gaat de rechter wel akkoord. 

De rechtbank publiceert de uitspraak op de Rechtspraak. Zo kan iedereen zien wat jij wel en niet mag doen voor je bedrijf. 

Goed om te weten

Het hele proces, van de aanvraag van handlichting tot publicatie van de uitspraak, kan een paar maanden duren.