Handlichting: geen 18, toch ondernemen
- Gerdine Annaars
- How to
- 17 mrt 2019
- Bijgewerkt 27 sep 2023
- Starten
Als minderjarige ben je handelingsonbekwaam. Je mag alleen handelen met toestemming van je ouders of voogd. Ben je 16 of 17 jaar dan kun je bij de kantonrechter handlichting aanvragen. Dan mag je in bepaalde gevallen handelen als een meerderjarige. Maar wat moet je er precies voor doen?
Inschrijven van je bedrijf bij KVK gaat gemakkelijk als je ouders of voogd erbij zijn. Maar als minderjarige een zakelijke rekening bij de bank openen kan niet. Net als het ondertekenen van contracten of een betaalsysteem voor je webwinkel regelen. Dan kan ‘’ handig zijn.
Wat is handlichting?
Handlichting betekent dat je voor de wet als 18-jarige wordt gezien. Je vraagt specifieke bevoegdheden aan en de rechter verklaart je ‘volwassen’. Jongeren van 16 of 17 jaar kunnen daarmee hetzelfde doen voor hun bedrijf als iemand die 18 jaar of ouder is. Zoals contracten ondertekenen en een rekening openen.
Naar de rechtbank
Voor het aanvragen van handlichting stuur je schriftelijk een naar de rechtbank. Je laat je ouders of voogd mee ondertekenen. Vaak moet je naar de rechtbank. De rechter wil met eigen ogen zien of je deze verantwoordelijkheid aankunt. Na goedkeuring van je verzoek krijg je van de rechtbank een officiële kopie van je handlichting. Dit is het bewijs dat je handelingsbekwaam bent. Het hele proces kost je tussen de 1.000 en 1.500 euro. Deze kosten zijn bij je eerstvolgende belastingaangifte wel aftrekbaar als bedrijfskosten.Â
Openbaar
Handlichting is een officiële beslissing van de rechter die je openbaar moet maken. Dit kan bijvoorbeeld via de krant, maar het is ook toegestaan dit online in de Staatscourant te doen. Dit is een uitgave van de Nederlandse overheid waarin regels worden bekendgemaakt die voor iedereen gelden. Â