Handlichting: geen 18, toch ondernemen

Als minderjarige ben je handelingsonbekwaam. Je mag alleen handelen met toestemming van je ouders of voogd. Ben je zestien of zeventien jaar dan kun je bij de kantonrechter handlichting aanvragen. Dan mag je in bepaalde gevallen handelen als een meerderjarige. Maar wat moet je er precies voor doen?

KVK Krachtmeting

Hoe sterk ben jij in ondernemen? Vergelijk jezelf met anderen

Doe de test

Inschrijven van je bedrijf bij KVK gaat gemakkelijk als je ouders of voogd erbij zijn. Maar als minderjarige een zakelijke rekening bij de bank openen kan niet. Net als het ondertekenen van contracten of een betaalsysteem voor je webwinkel regelen. Dan kan ‘handlichting’ handig zijn.

Wat is handlichting?

Handlichting betekent dat je voor de wet als achttienjarige wordt gezien. Je vraagt specifieke bevoegdheden aan en de rechter verklaart je ‘volwassen’. Jongeren van zestien of zeventien jaar kunnen daarmee hetzelfde doen voor hun bedrijf als iemand die achttien jaar of ouder is. Zoals contracten ondertekenen en een rekening openen.

Naar de rechtbank

Voor het aanvragen van handlichting stuur je schriftelijk een verzoek naar de rechtbank. Je laat je ouders of voogd mee ondertekenen. Vaak moet je naar de rechtbank. De rechter wil met eigen ogen zien of je deze verantwoordelijkheid aankunt. Na goedkeuring van je verzoek krijg je van de rechtbank een officiële kopie van je handlichting. Dit is het bewijs dat je handelingsbekwaam bent. Het hele proces kost je tussen de 1.000 en 1.500 euro. Deze kosten zijn bij je eerstvolgende belastingaangifte wel aftrekbaar als bedrijfskosten. 

Openbaar

Handlichting is een officiële beslissing van de rechter die je openbaar moet maken. Dit kan bijvoorbeeld via de krant, maar het is ook toegestaan dit online in de Staatscourant te doen. Dit is een uitgave van de Nederlandse overheid waarin regels worden bekendgemaakt die voor iedereen gelden.