Handlichting: geen 18, toch ondernemen
- Gerdine Annaars
- How to
- 17 mrt 2019
- Bijgewerkt 3 feb 2023
- 2 min
- Starten
Zolang de flessen maar gesloten blijven mag Max Keerssemeecker * (17) handelen in drank. Max moest er wel voor naar de rechter, maar dat had hij er graag voor over. Max mag nu dus, samen met zijn partner Bart Lubbers (20), gin uit Schotland importeren. Zonder dat zijn ouders zich ermee bemoeien. "Ik heb er altijd van gedroomd een eigen bedrijf te hebben en we wilden gewoon snel aan de slag", zegt Max. Maar wat moest hij er precies voor doen?
"Het inschrijven van ons bedrijf bij KVK ging makkelijk", vertelt Max. "Mijn ouders waren erbij, maar door mijn leeftijd kon ik nog geen zakelijke rekening bij de bank openen." De reden? Max was als één van de ondernemers binnen het bedrijf te jong. "Ook het tekenen van buitenlandse contracten was voor de Drankendichters niet mogelijk omdat ik minderjarig was." En dus had Max ‘’ nodig.
Wat is handlichting?
Handlichting betekent dat je voor de wet als 18-jarige wordt gezien. Je vraagt specifieke bevoegdheden aan. De rechter verklaart je ‘volwassen’. Jongeren van 16 of 17 jaar kunnen daarmee dezelfde dingen doen als iemand die 18 jaar of ouder is. "Maar het is niet zo dat ik nu kan stemmen hoor”, lacht Max. "Het gaat hier echt om wat ik voor het bedrijf mag doen, zoals contracten ondertekenen en een rekening openen."
Naar de rechtbank
Max ging uitzoeken hoe hij aan handlichting kon komen. "Over handlichting is ontzettend weinig bekend. Zelfs bij het Juridisch Loket zeiden ze dat ik maar even moest zoeken op het internet", vertelt Max. "KVK heeft me gelukkig goed geholpen. Daarna heb ik een brief gestuurd naar de rechtbank. De rechter wilde een hoorzitting houden, zodat ik mijn zegje kon doen. Ik ging er samen met mijn vader heen. De rechtbank in Zwolle is trouwens een heel indrukwekkend groot glazen gebouw. Ik had dus wel mijn mooie pak aangetrokken.’
Droom
De rechter wilde alles weten over het bedrijf van Max. “Hij vond me een geval apart, iemand van mijn leeftijd die sterke drank wil importeren, daar stond hij wel van te kijken. Handlichting komt sowieso niet zo vaak voor. Dus na de hoorzitting ging de rechter nog verder onderzoeken wat de wet hier precies over zegt. “
"Na een paar weken kreeg ik een officiële brief van de rechtbank, met allemaal indrukwekkende stempels. Daar stond in dat ik 'meerderjarig' was geworden. Ik moest er nog wel voor zorgen dat het verhaal van de rechter in de krant kwam te staan. En dat is gelukt. Een journalist van onze regionale krant had de uitspraak op de officiële site van de rechtbank gevonden. Toen het verhaal uiteindelijk in de krant stond, belden er meer journalisten. We zijn er heel druk mee geweest en nu komt onze droom uit!’
3 tips van Max
1. Droom, maar laat je goed informeren
Laat je fantasie z’n vrij loop gaan en ga vervolgens je droom achterna! Maar laat je goed informeren. Wat kan wel, wat kan niet? Hoeveel mag ik verdienen? Moet ik me inschrijven bij KVK?
2. Maak je school af
Er is echt wel wat voor nodig om een bedrijf te starten. En als je eenmaal een bedrijf hebt, dan kun je sommige dingen gewoon niet meer (of minder) doen, zoals uitgaan met je vrienden of veel sporten. En vergeet niet: maak wel je school af.
3. Zorg voor steun van je ouders
Het is belangrijk dat je ouders begrijpen dat je heel graag een eigen bedrijf wil starten en dat je daar veel voor over hebt. Je ouders kunnen je steunen en het is fijn als je jouw plannen met ze kunt bespreken. Misschien kunnen ze je ook nog verder helpen.
Ten tijde van het interview in 2019 was Max Keerssemeecker nog ondernemer. Inmiddels heeft hij zijn zaak overgedragen.