Stappenplan: bedrijf starten onder 18

Een eigen bedrijf starten als je nog geen 18 bent kan. Maar sommige dingen gaan net wat anders dan bij ondernemers die al volwassen zijn. In dit stappenplan lees je waar je aan moet denken. Zo zie je niets over het hoofd.

KVK Start Event online: aan de slag

Net gestart met jouw onderneming? Alle informatie op een rij.

Meld je gratis aan

Steeds meer jongeren beginnen een eigen bedrijf. Op 1 januari 2018 stonden er in het KVK Handelsregister nog 792 ondernemers van twaalf tot en met zeventien jaar ingeschreven. Op 1 januari 2023 waren dat er al 3.075.

Denk je erover om een bedrijf te starten, volg dan deze stappen:

  1. Overleg thuis en op school
  2. Zorg dat je mag handelen
  3. Regel je geldzaken
  4. Onderzoek de regels
  5.  Open een bankrekening
  6. Verzeker je tegen risico's
  7. Verdiep je in belastingen
  8. Schrijf je in bij KVK

Lees je dit artikel, omdat jouw minderjarig kind een bedrijf wil starten? Bekijk dan ook eens onze tips voor ouders van ondernemende kinderen.

1. Overleg thuis en op school

Een bedrijf starten is een beslissing met gevolgen. Voor je opleiding en je belastingaangifte bijvoorbeeld. Overleg daarom eerst met je ouders. En bespreek je plannen met school. Want sommige opleidingen hebben speciale regelingen voor ondernemende jongeren. Je krijgt dan bijvoorbeeld vrij van school als je iets belangrijks moet doen voor je bedrijf. Denk aan een afspraak met een leverancier die echt niet buiten schooltijden kan. Of een ondernemerswedstrijd in het buitenland.

Leerplicht en kwalificatieplicht

Je moet volgens de Leerplichtwet tot je zestiende naar school. Ben je zestien of zeventien, dan geldt de kwalificatieplicht. Je moet dan volledig dagonderwijs volgen en mag geen voltijdbaan of bedrijf hebben. Tenzij je een zogeheten startkwalificatie hebt. Dat is een havo-, vwo- of mbo niveau 2 diploma. 

Studiefinanciering en kinderbijslag

Wat je verdient met je eigen bedrijf, heeft geen invloed op de studiefinanciering. Eerder was er wel een bijverdiengrens voor mbo'ers, maar die is afgeschaft. Het heeft ook geen invloed op de kinderbijslag die je ouders ontvangen. 

Moeilijke woorden

Als je een bedrijf start kom je moeilijke woorden tegen. Weten wat ze betekenen? Check de begrippenlijst voor jonge ondernemers. 

2. Zorg dat je mag handelen

Er is geen minimumleeftijd om te starten met je eigen zaak. Wel heb je als minderjarige (nog geen achttien jaar) toestemming van je ouders of voogd nodig om te mogen handelen. Onder handelen valt bijvoorbeeld spullen bestellen voor je bedrijf, een shop openen op een online platform of een contract afsluiten met een betaaldienst. Je ouders of voogd zijn aansprakelijk. Als je schulden of schade maakt met je bedrijf, zijn zij verantwoordelijk. Je ouders kunnen jouw aankoop of contract terugdraaien als ze het er niet mee eens zijn.

Zijn je ouders gescheiden? De meeste ouders hebben samen het gezag en beslissen dan samen over wat jij doet. Soms staan hierover in het ouderschapsplan andere afspraken.

Handlichting

Niet alle bedrijven willen zakendoen met ondernemers die jonger zijn dan achttien jaar. Dit kun je als je zestien of zeventien bent oplossen met handlichting, waardoor je wettelijk als achttienjarige wordt gezien.

3. Regel je geldzaken

Een ondernemingsplan schrijven is een goede voorbereiding op je ondernemerschap. Geldzaken zijn onderdeel van dit plan: hoeveel geld heb je nodig om te beginnen met je eigen zaak? Misschien heb je genoeg spaargeld of wil iemand uit de familie je geld lenen of geven. Maak als je geld leent duidelijke afspraken over wanneer en hoe je moet terugbetalen.

Heb je trouwens al eens aan crowdfunding gedacht? Je vertelt dan veel mensen over je plan en vraagt ze er geld in te steken.

4. Onderzoek de regels

Sommige regels gelden voor alle bedrijven. Maar er zijn vaak ook extra regels. Die hangen af van het soort bedrijf dat je begint. Drie voorbeelden:

  1. Ga je langs de deur om je spullen te verkopen? Dan heb je een vergunning van de gemeente nodig.
  2. Verkoop je eten of drinken? Dan moet je voldoen aan de regels voor voedselveiligheid.
  3. Start je een webshop? Verdiep je dan in de regelgeving voor webwinkels.

Ondernemersplein helpt je uitzoeken welke regels voor jou gelden.

5. Open een bankrekening

Een zakelijke rekening is een rekening speciaal voor je bedrijf. Hier komen de betalingen van je klanten binnen en doe je zakelijke uitgaven. Als je minderjarig bent, kan het lastig zijn om zo’n rekening te openen. Lees welke mogelijkheden je hebt.

6. Verzeker je tegen risico's

Als ondernemer loop je risico’s. Bijvoorbeeld dat je iets kapotmaakt als je bij een klant aan het werk bent. Voor dit soort situaties kun je een verzekering afsluiten. Check vooraf de voorwaarden en neem contact op met de verzekeraar of een verzekeringsadviseur. Vraag of je je als minderjarige kunt verzekeren en of de verzekering bij schade uitkeert aan een minderjarige.

Met een eigen bedrijf ben je ook doelwit voor online bedriegers. Praat met je ouders over online risico's en neem maatregelen.

7. Verdiep je in belastingen

Als ondernemer betaal je inkomstenbelasting over wat je verdient. Je doet de aangifte zelf, ook al ben je nog geen 18. Ga na of je recht hebt op belastingvoordeel voor ondernemers. Dit kan veel geld schelen. Je kunt bij je belastingaangifte hulp inschakelen van een boekhouder.

De meeste ondernemers moeten elk kwartaal btw-aangifte doen. Check of dit ook voor jou geldt, want als je te laat of geen aangifte doet, krijg je een boete. Kijk of de Kleine Ondernemersregeling (KOR) een slimme keuze voor jou is. Hiervoor kun je je aanmelden als je jaarlijkse omzet minder dan 20.000 euro is. Je hoeft dan geen btw-administratie bij te houden en geen btw-aangifte te doen.

8. Schrijf je in bij KVK

Je kunt je als minderjarige op verschillende manieren inschrijven bij KVK. De gemakkelijkste manier is dat één van je ouders of je voogd meekomt naar de afspraak bij KVK. Je ouder zet samen met jou een handtekening onder de inschrijving. Hiermee geeft die toestemming om je onderneming te starten. 

Inschrijven bij KVK is niet altijd nodig. Misschien is wat jij doet meer een hobby of gelden je inkomsten als bijverdienste. Twijfel je? Bel met het KVK Adviesteam.

Ook belangrijk