Zo open je een zakelijke bank­rekening als je minderjarig bent

Een zakelijke rekening openen voor je bedrijf als je jonger bent dan achttien jaar? Dat kan lastig zijn, zeker als je nog geen zestien bent. Wil je weten bij welke drie banken je terechtkunt en onder welke voorwaarden? Lees dan snel verder.

Webinar Start eigen bedrijf

Ontdek wat er allemaal komt kijken bij het starten en runnen van je eigen bedrijf.

Bekijk het webinar

Moeilijke woorden

Als jonge ondernemer loop je soms tegen lastige woorden aan. Weten wat ze betekenen? Check de begrippenlijst voor jongeren.

Een zakelijke rekening is een rekening speciaal voor je bedrijf. Hier komen de betalingen van je klanten binnen en doe je zakelijke uitgaven. Zo’n rekening openen als je minderjarig bent, kan bij ABN AMRO, ING en Rabobank, maar alleen onder bepaalde voorwaarden.

Privérekening gebruiken

Kan ik niet ‘gewoon’ mijn privérekening zakelijk gebruiken?, vraag je je misschien af. De Belastingdienst heeft daar geen problemen mee, maar voor banken is dit een ander verhaal. Bij de meeste banken staat in de voorwaarden dat je een privébetaalrekening alleen privé mag gebruiken. Banken kunnen hierop controleren.

Handlichting aanvragen

Als je minderjarig bent (jonger dan achttien), ben je volgens de wet handelingsonbekwaam. Dat betekent dat je geen grote beslissingen mag nemen zonder toestemming van je ouders of voogd. Dat geldt ook voor het openen van een (zakelijke) rekening.

Ben je zestien of zeventien? Dan kun je handlichting aanvragen. Hiermee mag je dezelfde zakelijke dingen doen als een meerderjarige. Handlichting geldt alleen voor de beslissingen die je voor je bedrijf neemt. Voor privézaken heb je nog steeds toestemming van je ouders nodig.

Handlichting aanvragen kost geld. Je bent tussen de 1.000 en 1.500 euro kwijt aan kosten voor de rechtbank en het bekendmaken van de handlichting in de krant.

Waar kun je terecht?

 

BankRekening openen mogelijkLeeftijdVoorwaardenKosten per maand
ABN AMROJa16-18Met handlichting€ 9,90 (eerste 3 maanden gratis)
ASNNee   
bunqNee   
INGJa16-18Met handlichting€ 9,90 (eerste 6 maanden gratis)
KnabNee   
RabobankJa16-18Met handlichting€ 9,95 of € 0,39 per transactie (eerste 6 maanden gratis)
RegiobankNee   
RevolutNee   
SNSNee   
TriodosNee   

 

Deze informatie komt van de banken zelf. Regels van banken kunnen veranderen, informeer daarom altijd bij de bank welke regels voor jou gelden.

Zakelijke rekening aanvragen

Om een zakelijke rekening aan te vragen moet je ingeschreven zijn bij KVK. De bank vraagt naar je KVK-nummer.

Intakegesprek bij de bank

Als je een zakelijke rekening aanvraagt, willen de meeste banken dat je over je plannen en werkwijze vertelt in een intakegesprek. Op basis van dit gesprek krijg je wel of geen rekening. Hou er rekening mee dat het weken tot maanden kan duren voordat alles geregeld is.

Zakelijke rekeningen vergelijken

Check vergelijkingssites voor zakelijk bankieren. De pakketten verschillen namelijk van elkaar qua prijs en inhoud. Maak ook een inschatting van het aantal transacties dat je verwacht te doen. En bedenk wat je nog meer met de rekening wilt doen, bijvoorbeeld een boekhoudpakket koppelen.

Vof met meerderjarige

Begin je samen met een van je ouders een bedrijf? Ook dan kun je tegen moeilijkheden aanlopen bij het openen van een zakelijke rekening. Banken willen meestal dat alle eigenaren van het bedrijf meerderjarig zijn. Vraag bij je bank na hoe zij hiermee omgaan.

Als je samen met een van je ouders een bedrijf begint, kies je voor de rechtsvorm vennootschap onder firma (vof). Dat is een bedrijf met meerdere eigenaren. Je onderneemt dan dus echt samen. En je ouder moet voldoen aan de voorwaarden ondernemerschap van de Belastingdienst.

De bank vraagt vaak om een vof-contract. Daarin staan afspraken over jullie rolverdeling en de verdeling van winst en verlies. Ook heb je een UBO-verklaring nodig. Hierin staat hoe de zeggenschap, het recht om ergens over te beslissen, binnen jullie bedrijf geregeld is.