Kids, zo schrijf je een bedrijfsplan

Je hebt een goed idee of je hebt een slimme oplossing voor iets bedacht. Super, ga ervoor, misschien word je wel eigen baas! Een bedrijfsplan schrijven helpt je alles op een rij te zetten. Zo vergeet je niets. Een bedrijfsplan hoeft geen heel boekwerk te zijn. Een kort en duidelijk plan is prima.

Tien dingen die je moet weten over het bedrijfsplan:

  1. In het plan schrijf je wie je bent, wat je wil gaan doen en hoe je het wil gaan doen.
  2. In het plan zet je wie jouw klanten zijn, je doelgroep. Bijvoorbeeld: mensen van 65 jaar en ouder die in de wijk wonen en hulp nodig hebben bij het gebruik van hun computer.
  3. Het plan helpt je te onderzoeken of klanten op jouw product of dienst zitten te wachten, het marktonderzoek. En wat ze ervoor willen betalen.
  4. In het plan maak je een lijst van concurrenten en vertel je hoe jij zorgt dat klanten juist voor jouw bedrijf kiezen. Je schrijft ook op hoe je reclame gaat maken voor je bedrijf.
  5. Het plan helpt je een juiste prijs te vragen voor jouw product of dienst. Je schrijft op wat je zelf allemaal moet betalen in je bedrijf en rekent dan uit hoeveel geld je vraagt aan de klant.
  6. Laat familie en vrienden je plan lezen en vraag wat ze van jouw idee vinden. Daar leer je veel van.
  7. In het plan schrijf je op wat je allemaal nog moet uitzoeken. Bijvoorbeeld: navragen bij de KvK of je mag optreden als DJ op een feest.
  8. Het plan komt van pas als je geld nodig hebt. Iemand die geld aan je geeft of leent wil precies weten hoe het zit met je bedrijf.
  9. Schrijf in het plan met wie je gaat samenwerken. Samen sta je sterk.
  10. Een bedrijfsplan is nooit af. Elke keer als er dingen veranderen pas je het plan weer aan.

Tip

Loop je tegen moeilijke woorden aan bij de start van je bedrijf? Bekijk deze begrippenlijst voor een eenvoudige uitleg van deze moeilijke woorden. Of bekijk de video.

Kids en ondernemen: lastige begrippen

Het Klokhuis Onderneemt

Kijk de televisieserie Het Klokhuis Onderneemt. Je ziet hoe je een eigen bedrijfje begint, hoe je op een goed idee komt, hoe je klanten vindt en echt geld gaat verdienen.