Toolkit Onderwijs en Ondernemerschap

Docenten besteden in hun lessen veel aandacht aan ondernemerschap. Deze toolkit ondersteunt hen met inspirerend lesmateriaal. Met onderwerpen als bedrijfsnaam, rechtsvormen, financiën, belastingen, verzekeringen en je bedrijf inschrijven.

Geef les met de toolkit

Hoe werkt het?

De toolkit bestaat uit zes losse lessen. Elke presentatie is een onderdeel van het ondernemingsplan. Daarbij vind je meer informatie met links naar verdiepende content, video’s en voorbeelden.

Voor wie?

Wil jij je leerlingen meer inzicht geven in het ondernemerschap? Of zitten er studenten in je klas die al dromen over het starten van een eigen bedrijf? Met deze toolkit geef je een inspirerende les over ondernemen.

Waarom?

Steeds meer jongeren starten een eigen bedrijf. In 2013 stonden zo’n 50.000 ondernemers van 18 tot 25 jaar ingeschreven bij KVK, nu zijn dat er ruim 130.000.

Toolkit Onderwijs en Ondernemerschap

De toolkit bestaat uit zes losse lessen over ondernemerschap. Elke presentatie is een onderdeel van het ondernemingsplan. In de notities van de presentatie vind je meer informatie met links naar verdiepende content, video’s en voorbeelden.

De lessen gaan over:

Bedrijfsnaam

Om je bedrijf in te schrijven moet je een bedrijfsnaam of handelsnaam hebben. Hiervoor gelden bepaalde regels. In deze les leg je je leerlingen uit hoe zij een goede en passende bedrijfsnaam verzinnen die aan de regels voldoet.
Download de presentatie

Rechtsvormen

Bij inschrijving kies je een passende rechtsvorm. In deze les leren de studenten over de meest voorkomende rechtsvormen: eenmanszaak, vof en bv. Per rechtsvorm komen de belangrijkste zaken aan de orde zoals aansprakelijkheid en hoe je de rechtsvorm opricht.
Download de presentatie

Financiën en administratie

In deze les vertel jij je leerlingen hoe zij hun zakelijke administratie moeten bijhouden en hoe je het beste je facturen en offertes maakt. Ook leningen en de zakelijke bankrekeningen komen in deze les naar voren.
Download de presentatie

Belastingen

In deze les geef je uitleg over de belangrijkste belastingen, zoals omzetbelasting en inkomstenbelasting. Ook geef je tips over de aftrekposten en voordelen zoals de kleine ondernemersregeling (KOR).
Download de presentatie

Verzekeringen

Tijdens deze les komen de belangrijkste verzekeringen voor ondernemers naar voren. Zoals de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, de beroepsaansprakelijkheidsverzekering en de rechtsbijstandsverzekering.
Download de presentatie

KVK

De officiële start van een bedrijf begint met de wettelijke, verplichte inschrijving bij KVK. Daarom is KVK vaak het eerste aanspreekpunt voor startende ondernemers. Naast ondernemersadvies en begeleiding bij je start, vind je bij KVK uiteenlopende informatie over ondernemerschap zoals veilig zakendoen, duurzaamheid en wetten en regels. Bekijk ook de verklarende woordenlijst waarin alle begrippen rond ondernemerschap staan uitgelegd.
Download de presentatie

Lespakket

Download de totale presentatie van de zes lessen.

Jong ondernemen

Jong Ondernemen is een samenwerking tussen KVK en stichting Jong Ondernemen. Doe je voordeel met de uitlegvideo’s en ervaringsverhalen van studenten die stage lopen bij ervaren ondernemers.