Voorkom een naheffingsaanslag omzetbelasting

Elk kwartaal krijgen veel ondernemers een naheffingsaanslag omdat ze geen aangifte omzetbelasting hebben gedaan. Deze belastingaangifte is verplicht voor iedereen die volgens de Belastingdienst ondernemer is voor de btw. Als je bewust of per ongeluk geen aangifte doet, krijg je een naheffingsaanslag en een boete van 68 euro. In dit artikel lees je de vijf meest voorkomende redenen waarom ondernemers denken dat ze geen aangifte hoeven te doen. En wat je kunt doen als je een naheffingsaanslag krijgt.

Op producten en diensten zit belasting toegevoegde waarde (btw). Btw breng je in rekening bij je klanten en draag je af aan de Belastingdienst. De meeste ondernemers moeten elk kwartaal aangifte omzetbelasting doen. Sommige doen maandelijks of jaarlijks aangifte. Hoe vaak je aangifte moet doen, hoor je van de Belastingdienst.

Omzetbelasting en btw zijn hetzelfde

De aangifte omzetbelasting wordt ook wel btw-aangifte genoemd.

Wanneer krijg je een naheffing?

Je krijgt een naheffing als je geen aangifte of te laat aangifte doet. Heb je wel aangifte gedaan, maar niet, te weinig of te laat btw betaald? Ook dan krijg je een naheffing. Een naheffingsaanslag gaat altijd samen met een boete. Voor het niet of te laat doen van aangifte (aangifteverzuim) is de boete 68 euro. Een boete voor niet, te weinig of te laat betalen (betalingsverzuim) is minimaal 50 euro en maximaal 5.514 euro.

Soms denken ondernemers dat ze geen aangifte omzetbelasting hoeven te doen. Maar let op, je moet namelijk ook aangifte doen als je:

 • Geen btw in rekening hebt gebracht.
  Ook al hoef je geen omzetbelasting te betalen, je moet wel aangifte doen. Dit heet een nihilaangifte of nulaangifte.
 • Gestopt bent met je bedrijf.
  Er kan een poosje overheen gaan voordat de Belastingdienst je heeft uitgeschreven als ondernemer. Krijg je na het stoppen van je bedrijf nog bericht dat je aangifte moet doen? Doe dat dan alsnog. Als je geen omzetbelasting meer hoeft te betalen doe je een nihilaangifte.
 • Nog geen omzet hebt gedraaid.
  Zodra je bent gestart met je bedrijf ben je belastingplichtig. Dat betekent dat je (meestal) elk kwartaal aangifte moet doen. Je krijgt van de Belastingdienst bericht over je eerste aangifte omzetbelasting. Vaak doe je deze eerste aangifte omzetbelasting op papier.
 • Wel btw betaald hebt, maar geen bericht van de Belastingdienst hebt gekregen.
  Moet je btw betalen, maar heb je geen aangifte omzetbelasting ontvangen? Bel dan de Belastingtelefoon.
 • Je gebruik wilt maken van de kleineondernemersregeling (KOR).
  Omdat je de KOR pas kunt aanvragen als je een omzetbelastingnummer hebt, zit er altijd een tijdje tussen de start van je bedrijf en de ingangsdatum van de KOR. Tot je een bevestiging hebt gekregen van je deelname aan de KOR, moet je aangifte omzetbelasting doen.

Sommige goederen en diensten zijn vrijgesteld van btw. Hoef je geen btw te heffen op de goederen en diensten die je verkoopt? Controleer toch altijd of er een aangifte omzetbelasting voor je klaarstaat, want als er een aangifte klaarstaat ben je verplicht om aangifte te doen.

Let op: je moet de btw die je de Belastingdienst verschuldigd bent zelf overmaken naar het rekeningnummer van de Belastingdienst. Je krijgt geen aanslag.

Hoe voorkom je een naheffing?

En naheffingsaanslag kun je voorkomen door op tijd aangifte omzetbelasting te doen en de btw op tijd te betalen. Ook als je nog geen omzet hebt. De meeste ondernemers moeten per kwartaal aangifte doen. De deadlines voor de kwartaalaangifte zijn:

 • 30 april voor het eerste kwartaal
 • 31 juli voor het tweede kwartaal
 • 31 oktober voor het derde kwartaal
 • 31 januari voor het vierde kwartaal

Let op: als je bedrijf een andere rechtsvorm heeft dan eenmanszaak heb je eHerkenning nodig om aangifte te doen. eHerkenning is een soort DigiD voor bedrijven. vraag eHerkenning op tijd aan, want zonder kun je geen aangifte doen.

Oeps, net te laat

Kom je er net te laat achter dat je nog geen btw-aangifte hebt gedaan? Dan heb je tot zeven kalenderdagen na de deadline om alsnog aangifte te doen. Zo voorkom je een boete.

Wat als je toch een naheffingsaanslag krijgt?

Het kan gebeuren dat je toch een naheffingsaanslag krijgt. De Belastingdienst maakt dan een schatting van hoeveel btw je moet betalen, omdat onbekend is hoeveel btw je in rekening hebt gebracht en betaald hebt. Daardoor is het bedrag van de naheffingsaanslag vaak veel hoger dan het bedrag dat je eigenlijk zou moeten betalen.

Als je na de naheffingsaanslag alsnog aangifte doet, hoef je meestal niet het hele bedrag te betalen. De Belastingdienst kan dan het geschatte bedrag aanpassen naar het bedrag uit je aangifte. Heb je een boete gekregen omdat je geen aangifte hebt gedaan (aangifteverzuim), dan moet je die wel alsnog betalen.

In deze check van de Belastingdienst lees je wat je, afhankelijk van je situatie, nog meer kunt of moet doen als je een naheffingsaanslag hebt gekregen.

Kun je bezwaar maken tegen een naheffingsaanslag omzetbelasting?

Denk je dat je onterecht een naheffingsaanslag omzetbelasting hebt gekregen? Check dan met de Naheffingsaanslag btw check van de Belastingdienst of dat klopt. In extreme gevallen, als je in het ziekenhuis ligt bijvoorbeeld, kun je bezwaar maken. Dat doe je met het formulier ‘Bezwaar omzetbelasting’ via Mijn Belastingdienst Zakelijk.