Voorlopige aanslag: dit moet je er als starter mee

Ieder jaar in januari stuurt de Belastingdienst ondernemers de voorlopige aanslag voor het aankomende jaar. In dit artikel lees je wat die voorlopige aanslag inhoudt en wat je ermee moet doen.

KVK Krachtmeting

Hoe sterk ben jij in ondernemen? Vergelijk jezelf met anderen

Doe de test

Begin je een bedrijf, dan betaal je je inkomstenbelasting eerst pas achteraf. Maar zodra je een keer aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan als ondernemer, kun je in januari het jaar erop een voorlopige aanslag verwachten voor de inkomstenbelasting van dat jaar.

Wat is een voorlopige aanslag?

Als ondernemer doe je ieder jaar aangifte inkomstenbelasting. Daarna moet je de inkomstenbelasting betalen aan de Belastingdienst, of krijg je juist geld terug . Als het gaat om grote bedragen is het handig als je dit verdeeld over de maanden van het jaar kunt betalen. Zo hoef je niet ineens een groot bedrag te betalen. Daarvoor is de voorlopige aanslag bedoeld. Met de voorlopige aanslag betaal je de inkomstenbelasting en bijdrage Zorgverzekeringswet verspreid over het jaar.

De Belastingdienst schat op basis van je aangifte inkomstenbelasting hoeveel belasting je moet betalen in het volgende jaar. Daarvan ontvang je in januari een voorlopige aanslag. Je kunt de aanslag in elf gelijke termijnen betalen. De eerste betaling moet uiterlijk 28 februari van dat jaar op de rekening van de Belastingdienst staan. Hiervoor kun je een automatische incasso instellen. Het hele bedrag in één keer betalen mag ook.

Voorlopige aanslag ontvangen, wat moet je doen?

Als je voor het eerst aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan als ondernemer, kan de Belastingdienst een inschatting maken van hoeveel je in het jaar daarop gaat omzetten en hoeveel belasting je daarover moet betalen. Veel ondernemers schrikken als ze de voorlopige aanslag voor het eerst ontvangen. Vooral omdat de betalingstermijnen gelijk kunnen lopen met die van de definitieve aanslag over een eerder jaar. Dat is een tegenvaller als je er geen rekening mee hebt gehouden. 

Als je meer of juist minder denkt te verdienen in het jaar ervoor, kun je de voorlopige aanslag aanpassen via Mijn Belastingdienst. Zo voorkom je dat je volgend jaar een groot bedrag moet bij- of terugbetalen. Geef het ook door als er andere dingen in je leven veranderen, zoals wanneer je gaat samenwonen of scheiden. Dit soort gebeurtenissen hebben invloed op je heffingskortingen en daardoor op hoeveel belasting je moet betalen. Je kunt je voorlopige aanslag inkomstenbelasting elk moment van het jaar wijzigen.

Tip

Tip: kom je er niet uit? Ga in gesprek met de Belastingdienst. Dit kan elke werkdag via de chat.

Geen voorlopige aanslag ontvangen?

Heb je geen voorlopige aanslag gekregen? Dan kun je die aanvragen, zodat je alvast kunt beginnen met het betalen van de inkomstenbelasting en bijdrage Zorgverzekeringswet.
Â