Aangifte omzetbelasting voor ondernemers

De btw-aangifte heet ook wel aangifte omzetbelasting. Belasting over de toegevoegde waarde, btw, zit op producten en diensten. Je betaalt btw over je omzet. De btw breng je in rekening aan je klant, bovenop de prijs van je product of dienst. Bij de aangifte draag je de van de klant ontvangen btw af aan de Belastingdienst. Door jou betaalde btw aan leveranciers mag je hier van aftrekken. Dat heet aftrek van voorbelasting.

Bepaal je uurtarief

Vul in wat je wil verdienen en ontdek welk uurtarief daarbij past

Bereken het nu

Als ondernemer moet je aangifte omzetbelasting doen. Hoe vaak per jaar doe je aangifte en hoe werkt het?

Ondernemer voor de btw

Na de inschrijving van je bedrijf in het Handelsregister van KVK ontvang je van de Belastingdienst een brief. Hierin staat of je ondernemer bent voor de btw en hoe en wanneer je btw-aangifte moet doen. In de brief staan ook je btw-identificatienummer (btw-id) en je omzetbelastingnummer (ob-nummer). Het btw-id zet je op je briefpapier, facturen en website. Het begint altijd met de letters NL.  Het ob-nummer gebruik je alleen in je contacten met de Belastingdienst.

Eerste btw-aangifte

Ook als je nog geen omzet hebt moet je aangifte doen. De eerste btw-aangifte is soms op papier. Je ontvangt dan de aangifteformulieren met een toelichting van de Belastingdienst. Wacht met betalen tot je een aanslag van de Belastingdienst ontvangt. Je volgende belastingaangiftes doe je digitaal. 

Mijn Belastingdienst Zakelijk

De btw-aangifte doe je digitaal via het beveiligde gedeelte van Belastingdienst.nl, Mijn Belastingdienst Zakelijk.
Heb je een eenmanszaak? Dan log je in met je DigiD of eHerkenning. Onderneem je in een andere rechtsvorm, zoals een vof, maatschap of bv? Dan heb je eHerkenning nodig voor je btw-aangifte. eHerkenning is een soort DigiD voor ondernemers. Vraag eHerkenning op tijd aan, want zonder kun je geen aangifte doen.

Misschien kun je de btw-aangifte doen met je eigen boekhoudsoftware. Je kunt de aangifte ook uitbesteden aan je boekhouder of accountant.

Wanneer aangifte doen

Voor de meeste ondernemers geldt een btw-aangifte per kwartaal. Het kan ook zijn dat je per maand of per jaar aangifte moet doen. Ook als je in een periode geen omzet hebt, moet je aangifte omzetbelasting doen. Voor de uiterste datum waarop je aangifte moet doen, geldt het volgende:

  • Maand- en kwartaalaangifte

    De aangifte doe je uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op het kwartaal of de maand waarover je aangifte doet. De aangifte over februari doe je dus uiterlijk 31 maart. De aangifte over het eerste kwartaal doe je uiterlijk 30 april.

  • Jaaraangifte

    De aangifte doe je voor 1 april van het eerstvolgende jaar.

De app BTW-Alert helpt je herinneren om op tijd aangifte de doen. Als je te laat of helemaal geen aangifte doet, ontvang je een naheffingsaanslag met een hoog, geschat btw-bedrag en een boete.

Btw op tijd betalen

Na het invullen van de aangifte zie je wat je moet betalen of terugkrijgt. Als je moet betalen, krijg je geen aanslag. Je moet zelf het bedrag overmaken. De uiterste betaaldatum is gelijk aan de uiterste datum waarop je aangifte moet doen. Doe je aangifte via de site van de Belastingdienst? Dan kun je ook met iDEAL betalen via de betaallink in de aangifte. Je kunt het ook zelf overmaken. Voorkom een boete van de Belastingdienst en betaal op tijd.

Kleineondernemersregeling

Is je omzet exclusief btw in een kalenderjaar minder dan 20.000 euro? Dan kun je kiezen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Je berekent dan geen btw op je leveringen. De btw op kosten (voorbelasting) mag je ook niet aftrekken. Je mag een beperkte btw-administratie bijhouden en hoeft geen btw-aangifte te doen. Lees hier of de kleineondernemersregeling voor jou interessant is. Of bekijk de video Checklist kleineondernemersregeling die in zeven stappen uitleg geeft over de KOR. 

Btw verleggen

Werk je in onderaanneming of leen je personeel uit? Dan kun je te maken krijgen met de verleggingsregeling. Dat speelt bij uitvoerende werkzaamheden in vooral de bouw en scheepsbouw en bij schoonmaakbedrijven en hoveniers. Maar ook bij zakendoen met het buitenland en een aantal andere transcacties moet je de verleggingsregeling toepassen. Je brengt je opdrachtgever dan geen btw in rekening. Op de factuur zet je 'btw verlegd' en het btw-identificatienummer van je afnemer.

Webinar over belastingen

Als je start met je bedrijf, krijg je met veel belastingzaken te maken. Je eerste aangifte omzetbelasting, zakelijke kosten, inkomstenbelasting en aftrekposten. De Belastingdienst geeft elke maand een gratis webinar over belastingen. Het webinar is voor iedereen die als zzp'er of met een eenmanszaak of vof gaat ondernemen. Meld je hier aan voor het webinar en ga goed voorbereid aan de slag. Of kijk het webinar 'Belastingen regelen' terug.

Webinar: Belastingen regelen (parttime ondernemen)

Vragen aan Belastingdienst

Kom je er niet uit? Ga in gesprek met de Belastingdienst. Dit kan elke werkdag via de chat.