Weetjes voor startende onder­nemers, wist jij ze al?

Is lange artikelen lezen niks voor jou? Dan zit je goed op deze pagina met belangrijke weetjes over starten met ondernemen. En wil je toch meer weten over een onderwerp? Klik dan gewoon door naar een pagina met extra informatie.

Vanaf 1 maart moet je aangifte inkomstenbelasting doen

Vanaf 1 maart kan iedereen weer aangifte inkomstenbelasting doen bij de Belastingdienst. Als ondernemer doe je aangifte van de winst uit je onderneming.

Aangifte inkomstenbelasting doen is verplicht. Uiterlijk op 1 mei moet jouw aangifte gedaan zijn. Doe je dat niet voor 1 mei? Dan krijg je een herinnering en geeft de Belastingdienst je een paar dagen extra tijd om alsnog aangifte te doen. Doe je het dan nog steeds niet, dan krijg je een aanmaning en moet je aangifte binnen tien dagen binnen zijn bij de Belastingdienst. Lukt dit niet, dan krijg je een boete. De eerste keer is die boete 385 euro. Doe je vaker te laat aangifte, dan kan de boete oplopen tot 5.514 euro. Bovendien moet je alsnog inkomstenbelasting betalen. De Belastingdienst schat dan hoeveel. Meestal is die schatting aan de hoge kant.

Met de Rekentool Inkomstenbelasting kun je berekenen hoeveel belasting je moet betalen.

Eerdere weetjes

Lees hier de vorige weetjes terug.

Startsituaties

Werken als digital nomad, daar zit veel regelwerk aan

Werken kan natuurlijk vanaf kantoor, maar ook vanuit je hangmat in je eigen tuin. Of in een Frans wijndorp, in de bergen van Chili of aan een hagelwit Thais strand. Werk je waar je wil en wanneer het jou uitkomt? Dan ben je een digital nomad. Dat klinkt romantisch en avontuurlijk. Maar er zitten ook haken en ogen aan leven als digital nomad.

Als je vanuit het buitenland online voor opdrachtgevers werkt, kan dit gevolgen hebben voor je inschrijving in het Handelsregister. Het hangt van je situatie af of je wel of niet ingeschreven blijft bij KVK. En woon je meer dan acht maanden in het buitenland, dan moet je je uitschrijven bij de gemeente. De Belastingdienst ziet je misschien als buitenlandse ondernemer voor de btw. Bovendien zijn niet alle Nederlandse verzekeringen geldig in het buitenland.

Wil jij aan de slag als digital nomad? Bereid je dan voor met dit stappenplan.

 

Als zzp'er voor de klas: grijp je kans in het onderwijs

Ben je docent en wil je voor jezelf beginnen? De grote personeelstekorten bieden een kans voor zzp’ers in het onderwijs. Maatregelen van de overheid om personeelstekorten aan te pakken zijn niet altijd voldoende. Scholen huren daarom zzp’ers in om de personeelsplanning te vullen.

Meer vrijheid

Begin 2022 stonden er 1.428 zzp-docenten ingeschreven in het KVK Handelsregister. Als zzp-docent heb je de vrijheid om zelf te kiezen waar en hoeveel je les wilt geven. Je kiest er zelf voor om je zzp-werk te combineren met een baan in loondienst of het als belangrijkste bron van inkomsten te doen. Je kunt gemakkelijk switchen van school en het onderwijs combineren met andere klussen, hobby’s of je gezin. Ervaringsdeskundigen zeggen dat ze flexibeler zijn, beter betaald worden en een lagere werkdruk hebben. Scholen zijn blij dat er op deze manier toch een leerkracht voor de klas staat. Tegenstanders, zoals scholen en docenten in loondienst, noemen nadelen als hogere kosten voor scholen en meer werkdruk bij vaste leerkrachten, omdat zzp’ers niet alle taken doen.

Lees hier wat je nodig hebt om te starten als zzp'er in het onderwijs.

 

Ik kom terug van vakantie en ik neem mee...

Ik ga op reis en ik neem mee... Wie kent dit spelletje niet? Maar hoe zit het als je juist iets meeneemt op de terugweg? Zoals een geweldig product dat je tegenkwam op je reis en waarvoor je een gat in de markt ziet. KVK-adviseurs spreken regelmatig vakantiegangers die terugkomen met plannen om een product te importeren: bijzondere olijfolie uit Italië bijvoorbeeld, biologische wijn uit Duitsland of handbeschilderd aardewerk uit Griekenland.

Gat in de markt

Met marktonderzoek kom je erachter of dat gat in de markt er inderdaad is. Pakt je onderzoek positief uit? En besluit je je plan door te zetten? Dan zijn de volgende stappen: contact leggen met de leverancier, wet- en regelgeving uitzoeken en transport regelen. En klanten vinden natuurlijk. In een marketingplan zet je voor jezelf op een rij hoe je jouw doelgroep wilt bereiken.

Wil jij ook een bijzonder product in Nederland op de markt brengen? Ga dan direct aan de slag met het stappenplan van vakantiedroom naar eigen bedrijf. Zodra je de vijf punten van deze checklist kunt afvinken, staat niets de start van je bedrijf nog in de weg.

 

Muzikant worden? De rechten op je muziek kun je vastleggen

Je bent bezeten van muziek. Je schrijft je eigen nummers en bespeelt een instrument. Je oefent dagelijks met je band en droomt van een professioneel bestaan als muzikant. Spelend in Paradiso en hopelijk later in de Ziggo Dome. Wist je dat je het auteursrecht op je muziek kunt vastleggen?

Auteursrecht op je muziek heb je automatisch, zodra je muziek maakt. Maar je wilt voorkomen dat anderen beweren dat zij het liedje of de melodie hebben bedacht. Registreer daarom je muziekwerken via een notaris of het I-DEPOT van het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Hieraan zijn kosten verbonden.

Je kunt lid worden van Buma/Stemra om het gebruik van je auteursrechten te controleren. Als iemand je muziek wil gebruiken betaalt Buma/Stemra de financiële vergoeding hiervoor aan jou door.

Lees meer over de stappen die komen kijken bij het starten als muzikant.

Wetten & regels

Gratis plastic wegwerpbekers en -bakjes straks verboden

Verkoop je koffie of eten to go? Vanaf 1 juli 2023 mag je dit niet meer in een gratis plastic wegwerpbeker of -verpakking meegeven. Dit moet voorkomen dat wegwerpplastic in het milieu terechtkomt.

Klanten moeten volgens de nieuwe regels betalen voor een plastic verpakking. Dit bedrag komt bovenop de prijs voor het eten of drinken. De prijs die je vraagt voor de verpakking bepaal je zelf.

Je bent verplicht een gratis alternatief voor plastic verpakkingen aan te bieden. Je klanten kunnen bijvoorbeeld zelf een beker of bakje meenemen. Of je zorgt voor een verpakking die je klant kan terugbrengen.

Let op: officieel moeten de Tweede en Eerste Kamer hun goedkeuring nog geven. Het is nog niet bekend wanneer hierover gestemd wordt.

Je mag andermans algemene voorwaarden niet kopiëren

Algemene voorwaarden opstellen kan best lastig zijn. Waarschijnlijk ben je geen jurist, maar wil je wel zeker weten dat je voorwaarden goed in elkaar zitten. Het kan dan verleidelijk zijn om de algemene voorwaarden van een ander bedrijf te kopiëren. Maar let op: dit mag niet, want er zit auteursrecht op.

Ook staan in andermans algemene voorwaarden soms dingen die niet voor jouw werk gelden. Of misschien missen er juist belangrijke zaken. Je kunt de voorwaarden van een concurrent natuurlijk wel gebruiken als voorbeeld. Wil je er honderd procent zeker van zijn dat je algemene voorwaarden in orde zijn? Dan kun je ze het beste laten checken door een jurist.

Algemene voorwaarden gebruiken is trouwens niet verplicht, maar wel slim.

Misleidende kortingen zijn verboden

Als ondernemer stunten met prijzen, bijvoorbeeld op Black Friday? Dat kan, maar let op: sinds 1 januari 2023 gelden strengere regels rondom aanbiedingen. Zo moet je voor de 'van'-prijs de laagste prijs van de 30 dagen voorafgaand aan de korting gebruiken. Dit is om het misleiden van de consument tegen te gaan. Verkopers verhoogden de prijs eerst weleens, om vervolgens de korting groter te doen lijken.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt toezicht en gaat de regel handhaven. De wetswijziging geldt voor elke ondernemer die producten verkoopt. Lees meer over deze nieuwe regel en de uitzonderingen hierop.

 

Zo maak je je bedrijf echtscheiding-proof

Heb je wel eens stilgestaan bij de gevolgen van een echtscheiding voor je bedrijf? Bijna vier op de tien huwelijken eindigt in een scheiding. Een echtscheiding heeft invloed op de dagelijkse gang van zaken. En vaak ook op de financiële situatie van je bedrijf. Zo valt de medewerking van je partner in het bedrijf misschien weg. Of je komt voor hoge kosten te staan als je je ex moet uitkopen. Ben je daarop voorbereid?

Huwelijkse voorwaarden

Met huwelijkse voorwaarden beperk je de gevolgen van een scheiding. In deze voorwaarden maak je afspraken over persoonlijke eigendommen.

Ben je voor 2018 getrouwd en heb je toen geen huwelijkse voorwaarden opgesteld? Dan valt de waarde van je bedrijf in de gemeenschap van goederen: alles tussen jou en je partner is gedeeld bezit. Ook het bedrijf. Gaan jullie ooit uit elkaar, dan moet je je partner de helft van de waarde van het bedrijf vergoeden. Dit kan het voortbestaan van je bedrijf bedreigen. Overweeg daarom alsnog huwelijkse voorwaarden op te stellen.

Ben je na 1 januari 2018 getrouwd? Dan is het vermogen dat je samen opbouwt vanaf de huwelijksdatum gemeenschappelijk. Had je al een bedrijf? Dan blijft ook zonder huwelijkse voorwaarden je bedrijf buiten het gemeenschappelijke bezit van jou en je partner.

Huwelijkse voorwaarden zijn maatwerk. Neem daarom contact op met je accountant en notaris. Zet vandaag nog de eerste stap om vooraf alles goed te regelen. Zo voorkom je problemen achteraf en kan je bedrijf na een scheiding voortbestaan.

 

Samenwerkende ondernemers gebruiken deze rechtsvormen

Als je een bedrijf begint, moet je een rechtsvorm kiezen. De juridische vorm van je bedrijf. Ook als je samen met een compagnon een bedrijf start, kies je een rechtsvorm. Wist je dat de vof, maatschap, coöperatie en bv het vaakst worden gebruikt voor samenwerkingen?

Ondernemers werken vaak samen. Ze maken gebruik van elkaars expertise, nemen samen grote opdrachten aan of starten samen een nieuw bedrijf.

Of je kiest voor een vof, maatschap, coöperatie, bv of ander rechtsvorm hangt af van jullie situatie en manier van samenwerken. Zo worden klusbedrijven vaak opgezet als vof en werken tandartsen en (huis)artsen meestal in een maatschap. Boeren verenigen zich juist weer vaker in een coöperatie en als er sprake is van grotere risico’s kiezen ondernemers vaak voor een bv.

In het artikel Beste rechtsvorm voor samenwerking lees je waarop je allemaal moet letten bij de keuze voor een rechtsvorm. Denk aan hoeveel je gaat omzetten, of je privé verantwoordelijk wilt zijn als het bedrijf schulden maakt en hoe je omgaat met het toe- en uittreden van partners.

 

Terras plaatsen? Vaak heb je een vergunning nodig

Wil je een horecabedrijf beginnen en daarbij een terras plaatsen? Dan moet je in de meeste gemeenten een terrasvergunning aanvragen. Bij mooi weer zitten je gasten graag buiten. Lekkere loungebanken, gezellige bartafels en mooie plantenbakken, een uitnodigend terras trekt klanten aan.

Voor het plaatsen of uitbreiden van een terras heb je meestal een vergunning nodig. Ook als je het terras plaatst op je eigen terrein. De gemeente toetst de aanvraag bijvoorbeeld aan: doorloopruimte voor voetgangers, parkeervoorzieningen, schoonhouden van de omgeving en geluidsoverlast.

Check of je een vergunning nodig hebt

Een terrasvergunning is niet in elke gemeente nodig. Soms kun je zonder vergunning een terras plaatsen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden verschillen per gemeente. In andere gemeenten moet je je drank- en horecavergunning, exploitatievergunning horecabedrijf of omgevingsvergunning wijzigen of een aanvulling indienen om een terras te mogen plaatsen. Je hebt dan geen aparte terrasvergunning nodig.

Bekijk hier of je in jouw gemeente een terrasvergunning nodig hebt. Je kunt de vergunning via de berichtenbox digitaal aanvragen bij je gemeente.

 

Nieuwe regels voor online verkopen. Ben jij er klaar voor?

Verkoop jij online via een website, verkoopplatform of social media? Dan moet je sinds mei 2022 voldoen aan de nieuwe Europese regels voor online verkopen. Hou jij je niet aan de regels, dan kun je een boete van wel 4% van je jaaromzet krijgen.

De regels moeten je klanten beter beschermen. Ze gaan over:

  • Webshop reviews
    Je moet straks meer informatie geven over hoe je omgaat met recensies van klanten en hoe je controleert of ze echt zijn.
  • Gepersonaliseerd aanbod
    Als je klanten persoonlijke aanbiedingen doet, moet je je klanten hierover informeren voordat ze iets kopen.
  • Kortingen Bij van-voor-kortingen moet je adverteren met de laagste prijs in de 30 dagen voorafgaand aan de kortingsactie.
  • ‘Gratis’ online diensten
    Verleen je ‘gratis’ online diensten in ruil voor persoonlijke gegevens van je klanten? Je moet dan meer informatie geven over hoe je hiermee omgaat en de gegevens gelijk verwijderen als je klant opzegt.
  • Online marktplaatsen
    Het moet voor je klanten duidelijk zijn of ze zaken doen met jou, een andere ondernemer of een consument.
  • Vergelijkingssites
    Je moet aangeven op basis waarvan de vergelijking tot stand komt.

Wil je alles nog eens nalopen? Hier vind je alle nieuwe regels op een rij.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) houden toezicht op de nieuwe regels.

 

Ondernemer geworden? Let goed op als je een contract afsluit

Als consument heb je vaak veertien dagen bedenktijd als je iets koopt of een contract afsluit. Krijg je spijt, dan kun je binnen die wettelijke bedenktijd zonder problemen van de koop of het contract af. Maar let op: nu je ondernemer bent, geldt er geen bedenktijd. Koop je iets voor je bedrijf of zet je een handtekening onder een zakelijk contract, dan zit je eraan vast.

Meer verstand van zaken

Als ondernemer sluit je meer overeenkomsten dan een consument, dus wordt van je verwacht dat je meer verstand van zaken hebt. Daarom moet je goed onderzoeken waarvoor je precies tekent. Wat krijg je als je het contract ondertekent? En welke plichten heb je? Ook al is dit voor contracten tussen bedrijven niet verplicht, je kunt vooraf afspraken maken over een bedenktijd of garantie. Laat die opnemen in het contract.

Toch spijt?

Heb je al een handtekening gezet en krijg je toch spijt? Kijk dan of in het contract of de algemene voorwaarden van het bedrijf mogelijkheden staan om de overeenkomst te ontbinden. Is dat niet het geval, dan kun je vragen of de leverancier je tegemoet wil komen. Je bent dan wel afhankelijk van de welwillendheid van de leverancier.

 

Een social enterprise is geen rechtsvorm

Bedrijven met een sociaal doel worden vaak social enterprises genoemd. Deze bedrijven willen in de eerste plaats een oplossing bieden voor een probleem in de samenleving. Klimaatverandering of uitbuiting van werknemers bijvoorbeeld. Geld verdienen is minder belangrijk. Veel mensen denken dat social enterprise een rechtsvorm is. Maar dat is niet het geval.

Omdat de overheid vindt dat de social enterprise een bijzonder soort bedrijf is, wil zij dat er een speciale status voor komt: de BVm (maatschappelijke bv). Als je bedrijf deze status heeft, is duidelijk dat voor jou winst niet het belangrijkst is. Het is nog niet duidelijk wanneer de BVm er komt.

Ook ondernemen met een sociaal doel? Lees hier hoe je een social enterprise opzet.

Administratie

Zakelijke kilometers maken? Dat kan in je zakelijke auto

Maak je ritten in een auto voor je onderneming? Dan kan je je auto op de zaak zetten. Als je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, ben je dit zelfs verplicht. Kom je boven dit aantal, dan mag je zelf kiezen of je de auto zakelijk of privé aanschaft.

Deze keuze beïnvloedt je inkomstenbelasting. Zo is een zakelijke auto ondernemersvermogen, wat betekent dat je de kosten voor onderhoud en parkeren kan aftrekken van de winst. Dit geldt ook voor het aankoopbedrag, waarvan je een deel jaarlijks kan afschrijven. Daarnaast mag je als ondernemer btw op bepaalde autokosten aftrekken. Maar als je je auto privé houdt, mag je voor elke zakelijk gereden kilometer 21 cent van je winst aftrekken. Het is dus de moeite waard om de opties voor je auto te bekijken.

Benieuwd welke voordelen een zakelijke auto voor jou heeft? Lees dan meer over zakelijk rijden.

Je nieuwe uurtarief bereken je eenvoudig met deze tool

Door inflatie nemen je kosten toe. Alles waar je privé en zakelijk geld aan uitgeeft wordt duurder. Bovendien heb je weer een jaar extra werkervaring opgedaan. Een goede reden om je uurtarief opnieuw te beoordelen en misschien te verhogen. Wist je dat KVK een rekentool heeft die je daarmee helpt?

Met deze KVK rekentool bereken je welk uurtarief je nodig hebt om jouw gewenste netto inkomen te verdienen. Kijk bij het bepalen van je nieuwe uurtarief ook naar wat je concurrenten vragen. En laat je klanten ruim van tevoren weten wanneer het nieuw tarief ingaat.

Lees meer over het verhogen van je uurtarief.

 

eHerkenning: schaf ’t op tijd aan

De meeste ondernemers doen elk kwartaal btw-aangifte. Wist je dat je daar soms eHerkenning voor nodig hebt? eHerkenning is een soort DigiD voor ondernemers. Schaf het op tijd aan, zodat je geen boete krijgt.

Ook om aangifte te doen van loonheffingen en vennootschapsbelasting moet je inloggen met eHerkenning. Doe je internationaal zaken, dan gebruik je eHerkenning om in te loggen bij verschillende (Europese) douaneportalen. Verder kun je met eHerkenning subsidies of vergunningen aanvragen.

Als je een eenmanszaak hebt, kun je bij de Belastingdienst inloggen met DigiD. Voor subsidies of vergunningen heb je wel eHerkenning nodig.

eHerkenning aanvragen

Er zijn zes goedgekeurde bedrijven waarbij je eHerkenning kunt aanschaffen. Zij voldoen aan de strenge eisen voor eHerkenning.

Het kan enkele dagen duren voordat je aanvraag voor eHerkenning is verwerkt. Dat verschilt per aanbieder en hangt af van het betrouwbaarheidsniveau dat je nodig hebt. Er zijn vier verschillende betrouwbaarheidsniveaus. Hoe hoger het niveau, hoe meer gegevens je moet aanleveren. Voor de Belastingdienst heb je niveau eH3 nodig.

Activeren en testen

Houd er rekening mee dat je eHerkenning na aanschaf moet activeren en testen. Zo weet je zeker dat je klaar bent voor je eerste belastingaangifte en voorkom je een boete.

 

Je hoeft je administratie niet per se zelf te doen

Zie je op tegen de administratieve verplichtingen die horen bij ondernemen? Weet dat je opties hebt. Je mag je administratie zelf doen, maar je kunt het ook uitbesteden. Aan een boekhouder, accountant of administratiekantoor bijvoorbeeld.

Zelf doen is goedkoper, toch?

Meer dan eens beginnen starters vol goede moed aan zijn eigen administratie. Veel van hen komen daar snel op terug. Het kost te veel tijd. Tijd die ze liever besteden aan ondernemen en het uitbouwen van hun bedrijf. Wist je dat een goede boekhouder of accountant zichzelf vaak terugbetaald? Zij zijn namelijk op de hoogte van alle belastingvoordelen en besparingen.

Boekhouder of accountant?

Regelmatig vragen starters wat het verschil is tussen een boekhouder en accountant. Iedereen mag zichzelf boekhouder noemen. Het is een vrij beroep en je hoeft er niet een bepaald diploma voor te hebben. Vraag dus goed na met wie je in zee gaat. De meeste boekhouders hebben wel een specialistische opleiding gevolgd.

Accountants moeten voldoen aan opleidingseisen en wettelijke regels. De titel registeraccountant behaal je met een universitaire opleiding accountancy. Een account-administratieconsulent heeft een hbo-opleiding accountancy afgerond. Een accountant werkt voor zowel kleine bedrijven en zzp’ers als voor grotere bedrijven. Heb je meer dan 50 werknemers, een balanstotaal van 6 miljoen euro en/of een omzet van 12 miljoen euro? Dan ben je zelfs verplicht een accountant in te schakelen.

Lees hier meer tips over administratie en boekhouden voor starters.

 

Wachtwoorden: hoe langer en unieker, hoe beter

De kans is groot dat je op verschillende plekken hetzelfde wachtwoord gebruikt. Hacken cybercriminelen je op één plek hacken? Dan kunnen ze ook inloggen op de andere plekken waar je dat wachtwoord gebruikt. Eenmaal binnen kunnen ze geld en privacygevoelige data van jou, je personeel of je klanten stelen. Gebruik daarom overal een uniek wachtwoord. Een wachtwoordmanager helpt je deze wachtwoorden onthouden en slaat ze in een beveiligde omgeving op.

Ook de lengte van een wachtwoord bepaalt hoe sterk het wachtwoord is. Hoe langer, hoe beter, want dan duurt het langer om het te hacken. Met tweestapsverificatie zet je een extra slot op je accounts.

Belastingen

Verkoper op een online platform? Dat weet de Belastingdienst straks ook

Als je spullen of diensten verkoopt via een online platform, zijn je gegevens binnenkort bekend bij de Belastingdienst. Dat komt door nieuwe Europese regels die op 1 januari 2023 zijn ingegaan. Om oneerlijke concurrentie tegen te gaan, moeten online platforms inkomsten en adressen van verkopers aan de Belastingdienst doorgeven.

Met die gegevens weet de Belastingdienst wat je via zo’n platform verdient en kunnen ze controleren of je wel alle verplichte belastingen betaalt. Wil je weten met welke belastingen je te maken krijgt als (platform)ondernemer? Je leest het hier.

Zelfstandigenaftrek: belastingvoordeel gaat omlaag

De zelfstandigenaftrek is een belastingvoordeel om ondernemen te stimuleren. In 2023 is de zelfstandigenaftrek is 5.030 euro. Dit bedrag mag je aftrekken van je winst en daardoor betaal je minder belasting. Wel zijn er voorwaarden. Je moet voldoen aan het urencriterium van 1225 uur, je moet ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting en je mag de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt. De zelfstandigenaftrek geldt voor eenmanszaken, maatschappen en vof’s.

De komende jaren bouwt de regering de zelfstandigenaftrek jaarlijks af tot 900 euro in 2027. Doel: kleinere belastingverschillen tussen werknemers en zelfstandigen, zodat de arbeidsmarkt meer in balans raakt.

Meer voordeel

Wist je ook dat je als beginnend ondernemer extra belastingvoordeel kunt krijgen? Met de startersaftrek mag je voor je aangifte van 2023 nog eens 2.123 euro extra van je winst aftrekken.

 

Je btw-nummer krijg je binnen 2 weken na inschrijving bij KVK

Als je je inschrijft bij KVK krijg je gelijk je KVK-nummer mee. Ben je als zzp’er ook ondernemer voor de btw? Dan heb je waarschijnlijk ook een btw-identificatienummer nodig. Je btw-id krijg je binnen twee weken na je inschrijving per post van de Belastingdienst. Dit btw-id vermeld je bij het contact met je klanten en leveranciers. Denk aan facturen en je website.

Even geduld

Ga je werken via een platform? Houd er dan rekening mee dat je misschien niet gelijk na je KVK-inschrijving aan de slag kunt. Je hebt daarvoor namelijk meestal een btw-id nodig. En dat kan dus twee weken op zich laten wachten.

Lees hier alles over het btw-id. Wil je weten of je ondernemer bent voor de btw? Check het bij de Belastingdienst.

 

Belastingalarm: doe elk kwartaal je btw-aangifte

Wist je dat de meeste ondernemers elk kwartaal aangifte omzetbelasting moeten doen? De deadline is de laatste dag van de maand die volgt op het kwartaal:

  • 30 april voor kwartaal 1
  • 31 juli voor kwartaal 2
  • 31 oktober voor kwartaal 3
  • 31 januari voor kwartaal 4

Doe je geen of te laat aangifte, dan kun je rekenen op een verzuimboete van 68 euro.

Omzetbelasting of btw is belasting toegevoegde waarde op producten en diensten. De btw die je bij klanten in rekening brengt, draag je af aan de Belastingdienst. Bij de start van je bedrijf hoor je van de Belastingdienst hoe vaak ze jouw btw-aangifte verwachten.

Let op: als uit je aangifte blijkt dat je btw moet betalen, moet dit bedrag op de uiterste aangiftedatum bij de Belastingdienst op de rekening staan.

Voorkom een naheffingsaanslag omzetbelasting

Elk kwartaal valt er bij duizenden ondernemers een naheffingsaanslag op de mat omdat ze te laat of helemaal geen aangifte hebben gedaan. Ook als je nog geen omzet hebt gedraaid of geen btw in rekening hebt gebracht, moet je aangifte doen. Voorkom een boete en check of er in Mijn Belastingdienst Zakelijk een aangifte omzetbelasting voor je klaarstaat.

 

Waar of niet waar? Als zzp’er heb je minimaal 3 opdrachtgevers nodig

Als je zzp’er bent, moet je van de Belastingdienst minimaal drie opdrachtgevers per jaar hebben. Deze ‘regel’ is bij bijna elke zzp’er bekend. Maar wist je dat dat het aantal opdrachtgevers niet per se iets zegt over of je ondernemer bent?

Ook als je minder opdrachtgevers of klanten hebt, kan de Belastingdienst je zien als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Het gaat namelijk om het totaalplaatje. De Belastingdienst kijkt onder meer of je:

  • tijd of geld besteedt aan het vinden van nieuwe klanten of opdrachtgevers.
  • zelf kunt bepalen hoe je een opdracht uitvoert.
  • winst maakt.
  • ondernemersrisico loopt.

Of je nu een, drie of tien opdrachtgevers hebt, doe de OndernemersCheck van de Belastingdienst. Zo weet je waar je aan toe bent.

Meer opdrachtgevers, meer zelfstandigheid

Hoe dan ook is het slim om meerdere klanten te hebben. Een groter klantenbestand geeft je de zekerheid dat je een inkomen uit je bedrijf kunt halen. Ook als er een opdrachtgever wegvalt.

 

Denk aan je aangifte inkomstenbelasting, ook als je de KOR gebruikt

Vanaf 1 maart kun je weer aangifte inkomstenbelasting doen. Wist je dat dat ook verplicht is als je gebruikmaakt van de Kleineondernemersregeling (KOR)? Uit gesprekken met het KVK Adviesteam blijkt dat veel ondernemers dit niet weten. Zij denken dat je helemaal geen belasting hoeft te betalen als je gebruikmaakt van de KOR, maar die geldt alleen voor de omzetbelasting. Dit misverstand kan je veel geld kosten.

Verschil tussen omzet- en inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting is de belasting die je betaalt over je inkomsten. Wat je met je bedrijf verdient zijn inkomsten, dus daar doe je ieder jaar voor 1 mei aangifte inkomstenbelasting voor. Net als mensen die in loondienst werken. Omzetbelasting, ofwel belasting toegevoegde waarde (btw), is de belasting die je betaalt over de producten of diensten die je verkoopt en staat los van de inkomstenbelasting.

Geen aangifte, dikke boete

Heb je op 1 mei nog geen aangifte inkomstenbelasting gedaan? Dan krijg je een herinnering en geeft de Belastingdienst je een paar dagen extra tijd om alsnog aangifte te doen. Doe je dit nog steeds niet, dan krijg je een aanmaning en moet je aangifte binnen 10 dagen binnen zijn bij de Belastingdienst. Lukt dit niet, dan krijg je een boete. De eerste keer is die boete 385 euro. Doe je vaker geen aangifte, dan kan de boete oplopen tot 5.514 euro. Bovendien moet je alsnog inkomstenbelasting betalen. De Belastingdienst schat dan hoeveel. Meestal is die schatting aan de hoge kant.

Jonge ondernemers

Hé topper, doe iets met je talent!

Wist je dat steeds meer jongeren eigen baas worden? Vaak starten ze naast hun opleiding. Op 1 juni 2022 stonden 32.469 ondernemers onder de 21 jaar ingeschreven bij KVK. Vijf jaar eerder waren dat er nog zo’n 12.000. Veel jongeren starten in de online business. Bijvoorbeeld als videomaker, websitebouwer of marketeer. Maar verkoop via webshops, social media en online verkoopplatforms staat met stip op één.

Iets doen waar je goed in bent, daar word je vaak ook blij van. Overweeg jij je talent in te zetten voor een eigen bedrijf? Luister dan de podcast Je business de baas, van KVK en Young Ones. De jongeren die in deze podcastserie aan het woord komen, leerden met vallen en opstaan ondernemen en vertellen daar openhartig over. Met hun ervaringen op zak, maak jij van jouw talent een succesvol bedrijf.

Lees hier verder als je meer wilt weten over starten naast je studie of als je nog geen 18 jaar bent.

 

Moeilijke woorden in begrijpelijke taal

1 op de 7 Nederlanders is laaggeletterd. Van deze 2,5 miljoen mensen heeft meer dan de helft Nederlands als moedertaal. Volgens Stichting Lezen & Schrijven ben je als volwassene laaggeletterd als je moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak heb je ook beperkte digitale vaardigheden.

Begrippenlijst

Als je voor jezelf begint, komen er veel nieuwe dingen op je pad. Denk aan een ondernemingsplan maken, inschrijven bij KVK, bedrijfsverzekeringen afsluiten en een zakelijke bankrekening openen. Hierbij loop je soms tegen moeilijke woorden aan, zeker als de Nederlandse taal lastig voor je is.

Kom je bij je zoektocht naar informatie over de start van je eigen bedrijf lastige begrippen tegen? Bekijk deze begrippenlijst voor een heldere uitleg van woorden als verdienmodel, aansprakelijkheid, exploitatiekosten, marge en rechtsvorm.

Verzekeringen

Privé aansprakelijkheidsverzekering dekt geen zakelijke schade

“Een aansprakelijkheidsverzekering voor mijn bedrijf? Ik ben al privé verzekerd”, hoort KVK ondernemers regelmatig zeggen. Maar wist je dat een privé aansprakelijkheidsverzekering geen schade dekt die je veroorzaakt tijdens het werken in je bedrijf?

Met deze verzekeringen voorkom je dat je bij schadeclaims zelf moet betalen:

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een klant struikelt over een losliggend snoer in je kantoor. Of je laat een boormachine vallen op de dure vloer van je klant. Het kan zo maar een hoge schadeclaim opleveren, want die boormachine heeft een flinke deuk achtergelaten. En de gestruikelde klant brak een heup en kan een paar maanden niet werken. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) dekt deze schade.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Voor als je een beroepsfout maakt, is er de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Je maakt bijvoorbeeld een verkeerde berekening, waardoor je klant schade lijdt. Voor sommige beroepen is deze verzekering zelfs verplicht. Voor advocaten en accountants bijvoorbeeld.

Lees alles over de bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

 

Heb jij al iets geregeld voor als je ziek wordt? Je hebt verschillende opties

Langdurig ziek worden, daar denk je liever niet over na als je net gestart bent met je bedrijf. Daarnaast is het heel duur om jezelf te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Toch? Goed nieuws! Er zijn diverse mogelijkheden om je te verzekeren van een inkomen als je niet kunt werken. En die zijn niet per se duur. Onderneem actie en schuif het regelwerk niet langer voor je uit, zodat ook jij verzekerd bent van een vangnet bij ziekte.

Dit zijn de vier mogelijkheden om je bij ziekte te verzekeren van een inkomen:

  1. Je sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af via een verzekeraar
  2. Je meldt je aan bij een schenkkring bij jou in de buurt
  3. Je meldt je aan bij een crowdsurance platform
  4. Je zet je arbeidsongeschiktheidsverzekering via UWV voort (binnen 13 weken na je laatste dag in loondienst)

Of denk jij dat je met een buffer van een paar duizend euro ook al een eind kunt komen bij ziekte? “Realiseer je dan dat je een behoorlijke buffer moet hebben om een aantal maanden ziekte op te vangen”, zegt Annemieke Postema van AOVdokter: “Stel je hebt een buffer van 35.000 euro. Als je vaste lasten en boodschappen 2.000 euro per maand zijn, is je buffer na 1,5 jaar op.”

Welke AOV bij jou past? Ontdek de voor- en nadelen van deze aov-mogelijkheden.

Als je nooit pensioen opbouwt, krijg je later alleen AOW

Iedereen die in Nederland heeft gewerkt of gewoond, krijgt later AOW. Momenteel is het maximale AOW-bedrag dat je ontvangt 1353,11 euro netto per maand. De hoogte van dit bedrag wordt jaarlijks aangepast: het is namelijk gekoppeld aan het wettelijk minimumloon. Zou jij van dit bedrag kunnen leven?

Wil jij extra pensioen bovenop de AOW? Dat moet je als ondernemer zelf regelen. Veel ondernemers regelen niets voor extra pensioen. Hoe langer je niets regelt, hoe groter je pensioentekort wordt. Wil je weten hoeveel pensioen jij tot nu toe al hebt opgebouwd? Log dan in op Mijnpensioenoverzicht.nl. Heb je nog niets voor je pensioen geregeld? Kom dan in actie en laat je helpen door een pensioenadviseur.

Bedrijfsnaam

Je bedrijfsnaam claimen kan ook voordat je begint

Heb je al een geniale bedrijfsnaam, maar zijn je plannen nog in een te vroeg stadium om je in te schrijven bij KVK? Onze adviseurs krijgen vaak de vraag of ondernemers in spé hun bedrijfsnaam alvast bij ons kunnen vastleggen. Het antwoord op deze vraag is nee. Een losse bedrijfsnaam inschrijven kan niet. Maar er is een manier om je geweldige vondst te claimen.

Alle regels rondom bedrijfsnamen staan in de Handelsnaamwet. Hierin staat dat het recht op een bedrijfsnaam (officieel handelsnaam) ontstaat door de naam actief te gebruiken. Dat betekent dat je de naam bijvoorbeeld gebruikt op je website. Dus wil je jouw bedrijf Pietjes Schoonmaakdiensten noemen? Registreer dan vandaag nog www.pietjesschoonmaakdiensten.nl. Schrijf alvast een paar blogs over je bedrijf in spe of begin een e-mailnieuwsbrief over je plannen. Ook kun je alvast social media profielen aanmaken onder je bedrijfsnaam, visitekaartjes uitdelen of reclame maken.

Wil je extra sterk staan, dan kun je onderzoeken of je je bedrijfsnaam kunt deponeren als merk.

Check de regels voor bedrijfsnamen voordat je de naam in gebruik neemt.

Parttime ondernemen

Zzp’en en werken in loondienst kun je combineren

Het aantal parttime ondernemers groeit nog steeds. Op 1 januari 2022 stonden er maar liefst 327.861 parttime zzp’ers ingeschreven in het KVK Handelsregister. Dit is bijna 50% meer dan in 2016. Parttime ondernemen kan naast een baan of mantelzorg, maar het komt ook voor dat ondernemers een parttime baan in loondienst erbij nemen. Dit komt onder meer door de stijgende kosten van energie en levensonderhoud.

Het KVK Adviesteam krijgt wekelijks vragen binnen van ondernemers die overwegen om naast hun bedrijf in loondienst te gaan werken. Vragen als: ‘Wat moet ik regelen als ik naast mijn bedrijf in loondienst ga?’, ‘Moet ik meer belasting betalen als ik in loondienst ga? en ‘Hoe zit het met het urencriterium van 1225 uur?’ Antwoord op deze vragen en inzicht in wat de gevolgen van parttime ondernemen voor jou zijn, lees je in het artikel: Als zzp'er in loondienst, waar let je op?

Cijfers

Steeds meer senioren aan de slag als zzp'er

Onderzoek van het Mulier Instituut laat zien dat ouderen steeds langer actief blijven. Niet alleen op sportief gebied, blijkt uit het aantal startende ondernemers boven de 65 jaar. Maar liefst 4.313 mensen van 65 jaar en ouder hebben zich in 2022 ingeschreven bij KVK. Dat is 15% meer dan vijf jaar geleden. Maar zeg nou zelf, het is ook zonde als al die jarenlang opgebouwde ervaring verloren gaat.

Onbeperkt bijverdienen naast AOW en pensioen

Bovendien mag je onbeperkt bijverdienen als je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Bijverdiensten hebben geen invloed op het AOW-bedrag dat je ontvangt. Daarnaast zijn de tarieven van de inkomstenbelasting lager voor AOW-ontvangers.

Ga je naast je pensioen aan de slag als zzp’er of freelancer, dan heb je waarschijnlijk een eenmanszaak. Over de winst uit je bedrijf betaal je dan inkomstenbelasting. Deze winst is extra inkomen naast je AOW en pensioen en moet je opgeven bij je aangifte inkomstenbelasting aan het einde van het jaar. In belastingtermen heet dit inkomsten uit overig werk. Door de bijverdienste kun je in een hogere belastingschijf komen, waardoor je meer belasting moet betalen.

Bekijk de mogelijkheden en gevolgen als je na je pensioengerechtigde leeftijd aan de slag wilt met een eigen bedrijf.

 

Aantal zelfstandigen in de kinderopvang groeit

Volgens pensioenfonds PFZW kende de kinderopvangbranche eind vorig jaar 114.300 medewerkers. Een groot deel is in loondienst, maar aantal zelfstandigen in de kinderopvang groeit.

Op 1 januari 2022 stonden in het KVK Handelsregister 20.171 ondernemingen ingeschreven die actief zijn in de kinderopvang. Dit is een stijging van 20% ten opzicht van 2017. Van de ruim 20.000 kinderopvangondernemingen zijn er 8.285 actief als gastouder of gastouderbureau. Dit is een stijging van 13% ten opzichte van 2017.

Regelgeving

Werken in de kinderopvang doe je niet zomaar. Vaak kun je voor jezelf beginnen zonder dat je daar direct iets voor nodig hebt. Bij de kinderopvang kan dit niet, omdat je aan een aantal eisen moet voldoen. Zo heb je een geschikt diploma nodig en moet je een Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen. Daarnaast moet je ingeschreven staan in diverse registers. Bereid je goed voor als je wilt starten als gastouder of een andere vorm van kinderopvang.

 

4 op de 10 startende ondernemers is vrouw

Steeds meer vrouwen weten de weg naar het ondernemerschap te vinden. Het gaat in kleine stapjes, maar het percentage vrouwelijke ondernemers in Nederland blijft stijgen. Zo blijkt uit de KVK Bedrijvendynamiek. In 2020 was 37% van de starters vrouw. In 2021 steeg het aandeel vrouwen dat een bedrijf begon naar 39%. Vrouwelijke ondernemers zijn actief in allerlei sectoren, maar de persoonlijke dienstverlening staat met stip op 1. De gezondheidszorg staat op de 2e plaats.

Er is al veel bereikt op het gebied van vrouwenemancipatie. Toch hebben vrouwelijke ondernemers het op sommige vlakken moeilijker dan mannelijke collega's. Zo krijgen in Nederland vrouwelijke ondernemers lastiger kapitaal dan mannen.

 

Droom je er ook van om eigen baas te worden? Check de Menukaart bedrijf starten.

 

Aantal bierbrouwers in Nederland verdubbeld

Bier is wereldwijd de populairste alcoholische drank. Als je de non-alcoholische dranken meetelt, staat bier op de vierde plaats. Na water, cola en koffie, maar vóór thee. Ook in Nederland is bier populair. Met name de speciaalbieren winnen de laatste jaren aan populariteit. Dit zien we terug in het aantal producenten van bier in Nederland. In het KVK Handelsregister stonden op 1 januari 2022 1.085 bierbrouwerijen ingeschreven. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2017. Toen stond de teller op 545. Het aantal bierbrouwerijen blijft groeien.

Van keuken naar huurbrouwerij

Je koopt online een pakket om thuis bier te brouwen en iedereen om je heen is enthousiast over dat biertje van jou. Als je die smaak eenmaal te pakken hebt, besluit je van je hobby je bedrijf te maken. De lokale horeca of detailhandel heeft zelfs al belangstelling om jouw bier op te nemen in het assortiment. Maar… de hoeveelheden die je dan moet leveren zijn niet meer vanuit huis te produceren. De investeringen die je dan moet doen en de wet- en regelgeving waar je dan mee te maken krijgt, zorgen ervoor dat veel kleinere brouwerijen niet zelf brouwen. Zij laten het bier brouwen bij een zogeheten huurbrouwerij. Die voldoet aan alle wet- en regelgeving en regelt de accijns.

Lees hier alle tips voor het starten van een bierbrouwerij.