Arbeidsongeschiktheidsverzekering via UWV, zo werkt het

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) zorg je ervoor dat je toch een inkomen hebt als je door ziekte of een ongeluk niet kunt werken. Als je minder dan dertien weken geleden nog in loondienst was, kun je zo’n verzekering ook bij het UWV regelen.

KVK Start Event: zo vind je klanten

Ontdek jouw volgende stap om nieuwe klanten te vinden tijdens dit online event.

Meld je aan

AOV via UWV

Een Ziektewetverzekering via UWV is vooral interessant als je al eens ziek bent geweest of nog ziek bent. In die gevallen kun je namelijk moeilijk een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Datzelfde geldt voor als je beroep erg risicovol is. Denk aan een beroep in de bouw of in de techniek. UWV moet iedereen accepteren. Voor bijvoorbeeld banken of verzekeraars geldt dit niet.

Dit zijn de mogelijkheden via UWV:

  • De Ziektewetverzekering via UWV keert uit na twee dagen ziekte, voor maximaal twee jaar.
  • Voor arbeidsongeschiktheid kun je je verzekeren via een AOV-verzekering van UWV: de WIA-verzekering. De WIA keert uit na twee jaar ziekte tot het moment dat je weer kunt werken of de AOW-leeftijd bereikt.

Lees meer over de mogelijkheden en voorwaarden van een vrijwillige verzekering bij UWV.

Je wordt ziek

Word je ziek, dan meld je je uiterlijk op de tweede ziektedag ziek bij UWV. Je hebt twee wachtdagen. Vanaf de derde ziektedag ontvang je een uitkering van zeventig procent van het bedrag dat je verzekerd hebt. De Ziektewetuitkering keert maximaal twee jaar (104 weken) uit. Op de uitkering wordt loonheffingskorting ingehouden.

Ben je na twee jaar nog ziek? Dan kun je een WIA -uitkering aanvragen bij UWV. Een arts en arbeidsdeskundige kijken wat voor werk je nog wel kunt doen en wat je kunt verdienen.

Voordelen

  • Je wordt altijd geaccepteerd, ook als je een ziekteverleden of een zwaar beroep hebt.
  • Je kunt de premie aftrekken via je aangifte inkomstenbelasting.

Nadelen

  • De premie die je betaalt aan UWV ben je kwijt. Ook als je nooit gebruikmaakt van de verzekering.
  • UWV bepaalt of je wel of niet arbeidsongeschikt bent en of je een uitkering krijgt.
  • UWV gaat uit van passende arbeid, je moet dus ander werk accepteren, ook als het niet aansluit op je opleiding en ervaring.
  • De premie die je aan UWV betaalt, is relatief hoog in vergelijking met een AOV via een verzekeraar. Dat komt doordat UWV iedereen accepteert. Bekijk hier voorbeelden van premieberekeningen.

AOV en alternatieven

Naast deze arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je ook kiezen voor een AOV via een verzekeraar of bank, een schenkkring of crowdsurance. Welke vorm bij jou past,  hangt af van je persoonlijke situatie en wensen. In dit artikel lees je meer over de verschillen en overeenkomsten tussen de verschillende opties.

Arbeidsongeschiktheid | Bedrijfsrisico's de baas

Risicospecialist Norbert Bakker van B2Bsure vertelt hoe je als ondernemer voor inkomen bij ziekte of arbeidsongeschiktheid zorgt.