5 misverstanden over de arbeidsongeschiktheidsverzekering

Uit gesprekken van het KVK-adviesteam met ondernemers blijkt dat er veel misverstanden bestaan over de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Ook AOV-dokter Annemieke Postema komt onderstaande vijf misverstanden regelmatig tegen. Zij maakt duidelijk waarom het verstandig is iets te regelen voor als je uitvalt.

KVK Start Event online: aan de slag

Net gestart met jouw onderneming? Alle informatie op een rij.

Meld je gratis aan

1. Een AOV-verzekering is te duur

Gemiddeld betalen zzp’ers zeven procent van hun ondernemersinkomen aan AOV-premie. Via je aangifte IB kun je deze premie aftrekken in box 1. Hierdoor betaal je netto 35 tot 45 procent minder.

Voorbeeld

Je bent schilder en je werkt 36 uur per week. Je bruto jaarinkomen is 50.000 euro, je eigenrisicoperiode is twee maanden en je wilt tot je pensioenleeftijd een uitkering bij ziekte. Dan betaal je gemiddeld:

  • bruto premie per maand: 350 euro
  • netto premie per maand: 210 euro

Neem bij het berekenen van je uurtarief de premie van je AOV-verzekering mee.

2. Verzekeren is niet nodig; ik heb geen gevaarlijk beroep

"Psychische klachten, zoals een burn-out, zijn de grootste oorzaak van langdurige uitval. Je beroep heeft er in de meeste gevallen niets mee te maken", zegt Postema.

3. Een AOV is niet nodig, ik spaar zelf voor een buffer bij ziekte

“Realiseer je dat je een behoorlijke buffer moet hebben om een aantal maanden ziekte op te vangen. Stel je hebt een buffer van 35.000 euro. Als je vaste lasten en boodschappen 2.000 euro per maand zijn, is je buffer na anderhalf jaar op.”

4. Er komt een verplichte AOV dus ik hoef zelf niks te regelen

De verplichte AOV zou ingaan in 2024, maar door reacties van verschillende partijen op de plannen is dit niet haalbaar. Het nieuwe stelsel zal pas in 2027 ingevoerd worden. Tot die tijd ben je dus niet verzekerd als je niks geregeld hebt. Daarbij zal de verplichte AOV ook niet meer uitkeren dan het minimumloon.

5. Als ik ziek word, gaat mijn partner meer werken

"Ziek zijn zorgt vaak voor een hoop zorgen en stress. Je partner neemt waarschijnlijk al meer zorg- en huishoudelijke taken op zich, waardoor die geen tijd heeft om meer uren te werken of zich extra in te zetten voor jullie bedrijf", zegt Postema. 

Er zijn ook alternatieven voor een AOV. Denk aan een schenkkring, crowdsurance, of een UWV-verzekering. Hier lees je meer over de verschillende opties.

Bedrijfsrisico’s de baas