Je vergeet het wachtwoord van je wachtwoordkluis. Wat nu?

Het kan de beste overkomen: je hebt een wachtwoordmanager geïnstalleerd. Die heeft sterke wachtwoorden voor al je accounts bedacht. Je hebt de wachtwoorden van al je accounts veranderd. Maar dan vergeet je het hoofdwachtwoord van je wachtwoordmanager. Wat nu?

Online sessie 25 juni: Software-updates

Hoe houden software-updates hackers buiten de deur? En hoe pak je updaten handig aan? We bespreken het met een cybersecurityexpert.

Meld je aan

Sleutel

“Als je je hoofdwachtwoord vergeet, heb je een probleem”, zegt Rob Musquetier van securitybedrijf Navaio. “Wachtwoordmanagers zijn zo goed beveiligd dat zelfs de leverancier van de software je in zo’n geval vaak niet meer kan helpen. Je hoofdwachtwoord is de sleutel tot de kluis. Er zijn wel wachtwoordmanagers die andere manieren van toegang bieden, zoals je vingerafdruk. Maar die moet je dan wel van tevoren instellen.” Heb je dat niet gedaan, dan zit er maar 1 ding op als je je hoofdwachtwoord vergeet: je kluis vernietigen en opnieuw beginnen.

Herstel

Stel dus een herstelmethode in wanneer je een wachtwoordmanager installeert. “Bij sommige wachtwoordmanagers stel je zelf een geheugensteuntje in. Vergeet je je wachtwoord, dan ontvang je dat geheugensteuntje per mail om je zo te helpen je hoofdwachtwoord te herinneren”, zegt Kelvin Klijnsma, securityadviseur bij KVK. Andere managers geven je van te voren herstelcodes. “Bewaar die goed!” waarschuwt Klijnsma.

Tips

Het hoofdwachtwoord van je wachtwoordmanager onthouden? Musquetier geeft je 2 tips:

  • Gebruik voor je hoofdwachtwoord een liedje dat je goed kent. Kies daar 1 zin uit en neem dan de eerste letters van de woorden van die zin.
  • Vertrouw je je geheugen niet? Schrijf je hoofdwachtwoord op een briefje en leg die in een fysieke kluis. “Zorg dat je naasten daarvan weten. Als je komt te overlijden, kunnen zij nog wel bij je hoofdwachtwoord om accounts in te zien.”

Heb jij ook een cybervraag? Stel hem aan ons via kvk.cyber@kvk.nl.