Aan deze tabaksregels moet je voldoen

Om roken verder te ontmoedigen, voert de regering in 2023 nieuwe tabaksregels in. Smaakjes voor e-sigaretten zijn verboden en de accijns gaat omhoog. Ook komt er een verbod op online verkoop.

De afgelopen jaren heeft het kabinet meer maatregelen genomen om het aantal rokers te verminderen. Lees hieronder wat die betekenen voor je bedrijf.

Maatregelen in 2023

Maatregelen in 2020-2022

Maatregelen in 2023

1. Verhoging tabaksaccijns

Sigaretten, sigaren en shag zijn sinds 1 april 2023 duurder doordat de accijns is verhoogd. Zo kost een pakje sigaretten nu gemiddeld 9 euro en een pakje shag gemiddeld 14 euro.

2. Verbod op online verkoop sigaretten en sigaren

Een verbod op de online verkoop van tabaksproducten en aanverwante producten gaat naar verwachting 1 juli 2023 in. Deze wet geldt voor producenten en importeurs van rookwaren. Maar ook voor webshops die bijvoorbeeld (elektronische) sigaretten, navulverpakkingen of voor roken bestemde kruidenproducten verkopen.

3. Verbod op smaakjes e-sigaretten

Het verbod op de verkoop van smaakjes voor e-sigaretten gaat op 1 oktober 2023 in. Denk aan smaakjes als menthol, vanille, aardbeien, kersen en mojito. Tabakssmaken voor e-sigaretten blijven toegestaan.

Maatregelen in 2020-2022

1. Accijnsverhoging

Sigaretten en shag zijn sinds 1 april 2020 duurder door een accijnsverhoging. De prijs van andere rookwaren is ook gestegen.

2. Verbod op verkoop mentholsigaretten

De verkoop en productie van click-sigaretten is al eerder verboden. Vanaf 20 mei 2020 geldt dat ook voor mentholsigaretten.

3. Uitstalverbod

Het uitstalverbod van rookwaren is voor supermarkten op 1 juli 2020 ingegaan. Dat betekent dat sigaretten en andere rookwaren niet meer zichtbaar mogen worden getoond in vitrines en displays. Ook gevelreclame voor sigarettenmerken is verboden.

Het uitstalverbod geldt sinds 1 januari 2021 naast supermarkten ook voor alle andere verkooppunten van tabak, zoals tankstations, stationskiosken en avondwinkels. Voor tabaksspeciaalzaken is er een uitzondering. Die moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen.

4. Neutrale verpakkingen

Pakjes sigaretten hebben op 1 oktober 2020 allemaal dezelfde, neutrale verpakking gekregen. Daardoor is branding via bijvoorbeeld beeldmerken en lettertypes niet meer mogelijk. Deze maatregel wordt plain packaging genoemd. De afschrikwekkende foto’s en waarschuwingen blijven prominent op de pakjes staan.

5. Alle bedrijven moeten verplicht rookruimtes sluiten

Rookruimtes in bedrijfsgebouwen zijn sinds 1 januari 2022 verplicht gesloten. Dat geldt voor alle gebouwen waar mensen werken of bijvoorbeeld komen voor sport, cultuur, onderwijs of zorg. Op 1 juli 2021 zijn alle rookruimtes in (semi-)publieke en openbare gebouwen al verplicht dichtgegaan.

6. Verbod op verkoop tabak in horeca

Tabak verkopen via een sigaretten- of tabaksautomaat is vanaf 1 januari 2022 verboden in de horeca. De verkoop van tabak vanachter de bar was al langer niet toegestaan voor horecabedrijven met een alcoholvergunning.

7. Uitbreiding van verbod tabaksreclame

Heb je een gemakswinkel of verkooppunt waar je onder andere tabaksproducten, e-sigaretten en e-liquids verkoopt? Dan mag je daar in de winkel en aan de gevel vanaf 1 juli 2022 geen reclame meer voor maken.

Tabakszaken die zijn uitgezonderd van het uitstalverbod mogen nog wel reclame maken in hun zaak.

Wil je weten hoe jij je bedrijf volledig rookvrij maakt en je medewerkers hiervoor kunt klaarstomen? Lees dit interview met tips van twee experts.