Aan deze nieuwe tabaksregels moet je voldoen

Om roken verder te ontmoedigen, voert de regering in 2023 en 2024 nieuwe tabaksregels in. Zo komt er een verbod op smaakjes voor e-sigaretten en de online verkoop van tabak. Ook is de accijns omhooggegaan.

De afgelopen jaren heeft het kabinet meer maatregelen genomen om het aantal rokers te verminderen. Lees hieronder wat dat betekent voor je bedrijf.

Maatregelen in 2023-2024

Maatregelen in 2020-2022

Maatregelen in 2023-2024

1. Verhoging tabaksaccijns

Door een accijnsverhoging zijn sigaretten, sigaren en shag sinds 1 april 2023 duurder. Zo kost een pakje sigaretten nu zo'n 9 euro en een pakje shag ongeveer 14 euro.

2. Verbod op verkoop rookwaren 'op afstand'

Een verbod voor verkoop van rookwaren ‘op afstand’ gaat op 1 juli 2023 in. De koper en verkoper moeten voortaan aanwezig zijn bij de koop. Je mag niet meer online, telefonisch, via een postorder of met een bestelbon uit een krant of tijdschrift tabaksproducten verkopen.

3. Verbod op smaakjes voor e-sigaretten

Het produceren, importeren en inkopen van e-sigaretten en navulvloeistoffen met smaakjes is per 1 juli 2023 verboden. Denk aan smaakjes als menthol, appel, vanille, aardbeien, kersen en mojito. E-sigaretten en navulverpakkingen met tabakssmaken blijven toegestaan. Ondernemers mogen hun oude voorraad uiterlijk tot 1 januari 2024 verkopen.

4. Verbod op verkoop tabak in supermarkten

Om het aantal verkooppunten van tabak te verminderen, is de verkoop van tabak in supermarkten vanaf 1 juli 2024 verboden. Nederland telt in 2023 zo'n 6.400 supermarkten.

Maatregelen in 2020-2022

1. Accijnsverhoging

Sigaretten en shag zijn sinds 1 april 2020 duurder door een accijnsverhoging. De prijs van andere rookwaren is ook gestegen.

2. Verbod op verkoop mentholsigaretten

De verkoop en productie van click-sigaretten is al eerder verboden. Vanaf 20 mei 2020 geldt dat ook voor mentholsigaretten.

3. Uitstalverbod

Het uitstalverbod van rookwaren is voor supermarkten op 1 juli 2020 ingegaan. Dat betekent dat je sigaretten en andere rookwaren niet meer zichtbaar mag tonen in vitrines en displays. Ook gevelreclame voor sigarettenmerken is verboden.

Het uitstalverbod geldt sinds 1 januari 2021 naast supermarkten ook voor alle andere verkooppunten van tabak, zoals tankstations, stationskiosken en avondwinkels. Voor tabaksspeciaalzaken is er een uitzondering. Die moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen.

4. Neutrale verpakkingen

Pakjes sigaretten hebben op 1 oktober 2020 allemaal dezelfde, neutrale verpakking gekregen. Branding via bijvoorbeeld beeldmerken en lettertypes mag dus niet meer. Dit heet 'plain packaging'. De afschrikwekkende foto’s en waarschuwingen blijven prominent op de pakjes staan.

5. Bedrijven moeten rookruimtes sluiten

Rookruimtes in bedrijfsgebouwen zijn sinds 1 januari 2022 verplicht gesloten. Dat geldt voor alle gebouwen waar mensen werken of bijvoorbeeld komen voor sport, cultuur, onderwijs of zorg. Op 1 juli 2021 zijn alle rookruimtes in (semi-)publieke en openbare gebouwen al verplicht dichtgegaan.

6. Verbod op verkoop tabak in horeca

Tabak verkopen via een sigaretten- of tabaksautomaat is sinds 1 januari 2022 verboden in de horeca. De verkoop van tabak vanachter de bar was al langer niet toegestaan voor horecabedrijven met een alcoholvergunning.

7. Uitbreiding van verbod op reclame voor tabak

Heb je een gemakswinkel of verkooppunt waar je onder andere tabaksproducten, e-sigaretten en e-liquids verkoopt? Dan mag je daar in de winkel en aan de gevel sinds 1 juli 2022 geen reclame meer voor maken.

Uitgezonderde tabaksspeciaalzaken mogen nog wel reclame maken in hun zaak.