Aan deze tabaksregels moet je voldoen

Om roken verder te ontmoedigen, voert de regering ook in 2024 nieuwe tabaksregels in. Zo is er een verbod op smaakjes voor e-sigaretten en mogen supermarkten geen tabak meer verkopen. Ook is de accijns omhoog gegaan.

Inzicht in verzekeringen

De KVK Verzekeringscheck helpt je je verzekeringen te kiezen

Doe de check

Het kabinet neemt ieder jaar maatregelen om het aantal rokers te verminderen. Lees hieronder wat die betekenen voor je bedrijf.

Maatregelen in 2023-2024

Maatregelen in 2020-2022

Maatregelen in 2023-2024

Verbod op verkoop tabak in supermarkten

Om het aantal verkooppunten van tabak te verminderen, is de verkoop van tabak in supermarkten vanaf 1 juli 2024 verboden. Nederland telt in 2023 zo'n 6.400 supermarkten.

Verbod op verkoop tabak in horeca

Horecabedrijven zonder alcoholvergunning, zoals snackbars en casino's, mogen vanaf 1 juli 2024 geen tabak meer verkopen. De verkoop van tabak vanachter de bar was al langer niet toegestaan voor horecabedrijven met een alcoholvergunning.

Tabak verkopen via een sigaretten- of tabaksautomaat is sinds 1 januari 2022 verboden in de horeca.

Smaakjesverbod e-sigaretten

E-sigaretten en navulvloeistoffen met smaakjes zijn vanaf 1 januari 2024 verboden. Denk aan smaakjes als menthol, appel, vanille, aardbeien, kersen en mojito. E-sigaretten en navulverpakkingen met tabakssmaken blijven toegestaan. De productie, import en inkoop van e-sigaretten met smaakjes waren vanaf 1 juli 2023 al verboden.

Verhoging tabaksaccijns

Door een accijnsverhoging is de prijs van sigaretten, sigaren en shag op 1 april 2024 omhoog gegaan. Een pakje van 20 sigaretten kost nu gemiddeld zo'n 11 euro. Dat betekent een prijsstijging van 0,60 euro.

De accijns voor een pakje shag van 50 gram is omhoog gegaan naar een gemiddelde van zo'n 24 euro. Voor sigaren en cigarillo's bedraagt de accijns 11 procent van de verkoopprijs.

In 2023 is de accijns ook verhoogd. Vanaf toen betaalde je 10 procent van de prijs van sigaren en cigarillo's aan accijns. De prijs van een pakje van 20 sigaretten ging naar gemiddeld 9 euro en shag van 50 gram naar 14 euro.

Registratieplicht verkooppunten tabak

De regering wil een registratieplicht voor verkooppunten van tabak en andere rookwaren invoeren. Dat gebeurt naar verwachting in 2024.

Verbod op verkoop rookwaren 'op afstand'

Een verbod voor verkoop van rookwaren ‘op afstand’ is op 1 juli 2023 ingegaan. De koper en verkoper moeten voortaan aanwezig zijn bij de koop. Je mag niet meer online, telefonisch, via een postorder of met een bestelbon uit een krant of tijdschrift tabaksproducten verkopen.

Maatregelen in 2020-2022

Accijnsverhoging

Sigaretten en shag zijn sinds 1 april 2020 duurder door een accijnsverhoging. De prijs van andere rookwaren is ook gestegen.

Verbod op verkoop mentholsigaretten

De verkoop en productie van click-sigaretten is al eerder verboden. Vanaf 20 mei 2020 geldt dat ook voor mentholsigaretten.

Uitstalverbod

Het uitstalverbod van rookwaren is voor supermarkten op 1 juli 2020 ingegaan. Dat betekent dat je sigaretten en andere rookwaren niet meer zichtbaar mag tonen in vitrines en displays. Ook gevelreclame voor sigarettenmerken is verboden.

Het uitstalverbod geldt sinds 1 januari 2021 naast supermarkten ook voor alle andere verkooppunten van tabak, zoals tankstations, stationskiosken en avondwinkels. Voor tabaksspeciaalzaken is er een uitzondering. Die moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Neutrale verpakkingen

Pakjes sigaretten hebben op 1 oktober 2020 allemaal dezelfde, neutrale verpakking gekregen. Branding via bijvoorbeeld beeldmerken en lettertypes mag dus niet meer. Dit heet 'plain packaging'. De afschrikwekkende foto’s en waarschuwingen blijven prominent op de pakjes staan.

Bedrijven moeten rookruimtes sluiten

Rookruimtes in bedrijfsgebouwen zijn sinds 1 januari 2022 verplicht gesloten. Dat geldt voor alle gebouwen waar mensen werken of bijvoorbeeld komen voor sport, cultuur, onderwijs of zorg. Op 1 juli 2021 zijn alle rookruimtes in (semi-)publieke en openbare gebouwen al verplicht dichtgegaan.

Uitbreiding van verbod op reclame voor tabak

Heb je een gemakswinkel of verkooppunt waar je onder andere tabaksproducten, e-sigaretten en e-liquids verkoopt? Dan mag je daar in de winkel en aan de gevel sinds 1 juli 2022 geen reclame meer voor maken.

Uitgezonderde tabaksspeciaalzaken mogen nog wel reclame maken in hun zaak.