Zo krijg je grip op je omzetverlies, 7 tips

Geldzorgen zijn voor duizenden ondernemers de realiteit. Dat geldt misschien ook voor jou. Klanten blijven weg en rekeningen stapelen zich op. Je wil dolgraag terug naar je bruisende bedrijf van voor de problemen. Schulden dreigen als je nu geen stappen onderneemt. Het is tijd voor actie. Wat kun je doen als je je financiële problemen wilt oplossen?

Wanneer je op tijd grip krijgt op de situatie, kun je het verlies wegwerken en weer winst maken. Zo wordt je onderneming weer de oude en kun je doen wat je het liefste doet: ondernemen.

1. Bepaal de stand van zaken

Meten is weten, neem dus je huidige bedrijfssituatie onder de loep. Gebruik de KVK Zwaar weer routewijzer. Met de routewijzer ontdek je of er voor je bedrijf nog kansen liggen voor financieel herstel. Geef antwoord op de vragen en gebruik het stappenplan dat bij je bedrijf past. Voor meer inzicht in de liquiditeit van je bedrijf, gebruik je de Toekomstcheck. De check laat zien hoe je er financieel voor staat. En geeft een voorspelling voor de komende twaalf maanden. Of gebruik de MKB Diagnosetool. In de tool beantwoord je een aantal vragen. Na afloop krijg je een onafhaneklijk adviesrapport.  Wil je meer inzicht in je financiën? Bekijk dan de video 'Financieel inzicht vergroten' en gebruik de zes tips.

2. Erken je geldzorgen

Je slaapt slecht, je blijft tobben over hoe nu verder en ziet door de bomen het bos niet meer. Het begin naar financieel herstel start bij erkenning. Zijn je geldzorgen reëel? Dan is tijd voor actie. Pak ze aan en doe dit op tijd. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat de bank krediet opeist of een leverancier beslag legt.

Herken de signalen

Bepaalde signalen wijzen je op donkere wolken boven je onderneming. Gaan de volgende alarmbellen bij je af?

  • Je krijgt veel betalingsherinneringen en de bank stelt vragen.
  • Leveranciers leveren alleen tegen contante betaling.
  • Je omzetcijfers zijn aanhoudend laag.
  • Je omzetverwachting is slecht.
  • Je kunt niet meer verder bezuinigen.
  • Je kunt niet meer aan je aflossings- en betalingsregelingen voldoen.

3. Denk in mogelijkheden

Blijf vooruit kijken. Dat helpt. Zelf of samen met een externe adviseur. Onderzoek bijvoorbeeld de marktmogelijkheden van je product of dienst. Of ga je voor een nieuw verdienmodel? De marktomstandigheden veranderen tenslotte constant.

Onderzoek of herfinanciering van bestaande kredieten mogelijk is. En bekijk of je alternatieve financiering in kunt zetten. Denk ook aan regelingen zoals het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz).

4. Pak schulden aan

Schulden lossen zich helaas niet vanzelf op. Bedenk dat er altijd een uitweg is naar een betere situatie. Het Stappenplan schulden helpt je bij het vinden van een oplossing voor je schulden. Laat je adviseren door je financieel adviseur of accountant.

Via de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) kun je schulden reorganiseren. Ondertussen kan je bedrijf doorgaan. Of je stopt met je bedrijf als je via de WHOA een akkoord hebt bereikt.

Bij de vrijwillige betalingsregeling (het minnelijk traject) kan je bedrijf in principe ook blijven bestaan. Lukt een minnelijk traject niet? Dan kun je een beroep doen op de Wet schuldsanering natuurlijke personen (WSNP). Dit is voor ondernemers met een eenmanszaak, vof, cv of maatschap (natuurlijke personen) meestal een betere optie dan een faillissement.

5. Benut de betaaltermijnen

Tijd geeft je ademruimte. Kun je na het doen van je belastingaangifte je belasting niet betalen? Onderzoek of je uitstel kunt krijgen of een betalingsregeling kunt afspreken. Doe altijd op tijd je belastingaangifte. Je voorkomt zo een hoge geschatte aanslag en een boete. Wanneer je het loon van je medewerkers niet meer kunt betalen, meld je de betalingsonmacht bij het UWV.

6. Bepaal de levensvatbaarheid van je bedrijf

Stapelen de moeilijkheden zich op? Onderzoek dan de levensvatbaarheid van je bedrijf. Kiezen voor stoppen met ondernemen is niet gemakkelijk. Onderzoek deze optie wel als de vooruitzichten voor je bedrijf slecht blijven. Als je bedrijf niet meer levensvatbaar is, wil je financiële schade zoveel mogelijk beperken. Het KVK Adviesteam helpt je bij de afrondingen en verwijst je door naar andere partijen als dat nodig is.

Na het beëindigen van je bedrijf heb je een andere bron van inkomsten nodig. Wanneer je je inschrijft bij het UWV als werkzoekende, kom je in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Ben je boven de 55 jaar en werkeloos door het beëindigen van je bedrijf? Dan is de Wet Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte gewezen Zelfstandigen (IOAZ) misschien een optie. Let op: Je vraagt IOAZ aan bij de gemeente waar je woont vóórdat je je bedrijf uitschrijft bij KVK.

7. Vraag op tijd om hulp bij schulden

Financiële problemen kunnen beter niet te lang aanhouden. Als je schulden blijven oplopen, is terugbetalen steeds lastiger. Blijf daarom niet met je geldzorgen rondlopen en zoek op tijd hulp bij je financiële problemen. De experts van het KVK Adviesteam adviseren je over de beste oplossing voor je bedrijf. De adviseurs helpen je met een stappenplan waarmee je uit de financiële problemen kunt komen. Ook bieden zij een luisterend oor voor je zorgen.