Houd je bedrijf financieel gezond, 8 tips

Een gezond bedrijf begint met goede financiën. Zorg er zelf voor dat de financiële situatie gezond blijft. Houd bijvoorbeeld altijd een strakke liquiditeitsbegroting bij.

Met deze tips houd je jouw bedrijf financieel gezond. Ga vandaag nog aan de slag.

1. Ken je financiële ruimte

Een van de middelen waarmee je een scherp beeld houdt van je bedrijfssituatie, is een liquiditeitsbegroting. Je volgt daarmee het geld van je bedrijf. Je begroot wat je op je rekening hebt, hoeveel je ontvangt en wat er uitgaat. Je weet zo of je in bepaalde maanden krap zit en wanneer het mogelijk is om te investeren. Gebruik de Toekomstcheck, daarmee krijg je meer inzicht in je liquiditeit en weet je wat de prognose is voor de komende twaalf maanden. Wil je meer inzicht in je financiën? Bekijk dan de video 'Financieel inzicht vergroten' en gebruik de zes tips.

2. Beheer je debiteuren

In economisch zwaar weer betalen klanten vaker te laat of soms helemaal niet. Slecht betalende debiteuren kosten je tijd en slaan een gat in je inkomende geldstroom. Dat wil je voorkomen. Spreek een betalingstermijn af of laat je klant vooraf (de helft) betalen. Stuur op tijd een herinnering. Als je klant nog steeds niet betaalt, stuur je een aanmaning.

3. Verbeter je cashflow

Kijk eens goed naar de in- en uitstroom van de liquide middelen, de cashflow. Waar komen de verschillende uitgaven en inkomsten vandaan? En wanneer worden betalingen van je rekening afgeschreven? Misschien gaat de huur van het kantoorpand er aan het einde van de maand af en krijg je pas aan het begin de meeste inkomsten. Zo zit je iedere maand even krap bij kas. Onderzoek of je in de planning betalingen kunt aanpassen voor een betere cashflow.

4. Zorg voor een financiële buffer

Je financiële positie kan altijd tegenvallen. Daarom wil je een vangnet hebben. Gaat het even wat minder? Dan zit jij niet direct met de handen in het haar. Weet hoe je aan geld kunt komen als dat nodig is. Bijvoorbeeld een aanvullende lening van familie of vrienden. Zorg dat je wat spaargeld hebt staan of bekijk financieringsvormen.

5. Onderhoud een goede relatie met je bank

Een goede relatie met je bank is heel waardevol. Wanneer je altijd eerlijk en open bent over je financiële situatie, bouw je aan een goede verstandhouding. Heb je financiering nodig? Dan helpt het als je altijd open bent geweest over de status van je bedrijf. De bank komt namelijk liever niet voor verrassingen te staan als blijkt dat het water jou al aan de lippen staat.

6. Neem je verdienmodel onder de loep

Jouw verdienmodel is al sinds het begin van de onderneming hetzelfde. Uurtje-factuurtje of goederenverkoop bijvoorbeeld. Haal je daar nu onvoldoende inkomsten mee binnen? Neem dan je huidige verdienmodel eens onder de loep en ontdek waar de haken en ogen zitten. Maak zo je bedrijf toekomstbestendig. Gebruik de MKB Diagnosetool voor een analyse van je toekomstmogelijkheden. Zijn er kansen om te groeien, moet je hervormen of stoppen? De tool vertelt je meer over de financiële gezondheid van je bedrijf, de online zichtbaarheid en hoe je bedrijf binnen jouw sector presteert.

7. Maak tijd voor netwerken en acquisitie

Probeer altijd ruimte in je agenda te maken voor netwerken en acquisitie. Doe je dit consequent en ben je zichtbaar, dan haal je daar ook nieuwe klanten mee binnen. Zorg ervoor dat klanten jou weten te vinden en zoek ze ook actief op.

8. Zet in op online marketing

Zichtbaarheid van je bedrijf zit in netwerken en acquisitie, maar ook in online vindbaar zijn. Investeer in online marketing. Zorg er met goede SEO voor dat je stijgt in de zoekmachines. Werk aan je zichtbaarheid op verschillende social mediakanalen en houd deze actief bij. Zo valt jouw bedrijf op bij nieuwe klanten. Speur ook online marktplaatsen af voor opdrachten. Wie weet welke kansen je daar ziet.