Financiering & geldzaken

Slim inkopen in crisistijd

De economie trekt aan, maar sommige branches hebben met lange termijn gevolgen van per 23 maart 2022 afgeschafte coronamaatregelen te maken. Hoe kun je in crisistijd slimmer inkopen en waar vind je financiering?

Je bestelt en betaalt jouw voorraad voordat die inkomsten oplevert. Ook lopen de kosten voor huur en medewerkers door. Misschien heb je betalingsachterstand. Zicht op je inkomsten, kosten en financiële planning helpen je om beslissingen te nemen. Welke mogelijkheden je hebt, laten we zien met een voorbeeld: kleding inkopen.

Hoe sta jij ervoor?

Als je de KVK Zwaar weer routewijzer invult, bepaal je hoe jouw bedrijf er in crisistijd voor staat. De routewijzer leidt naar 1 van 4 routes:

  1. Je bedrijf weer financieel gezond: je bedrijf heeft financiële problemen. Met wat aanpassingen en een zakelijke lening kun je herstellen.
  2. Herstel met een nieuw businessmodel: met aanpassing van je business model maak je je bedrijf toekomstbestendig.
  3. Doorgaan of stoppen met je bedrijf: je maakt de balans op en vraagt je af of je door kunt gaan.
  4. Gecontroleerd stoppen met je bedrijf: hoe moeilijk het ook is, stoppen blijkt de enige optie. Check hoe je zaken netjes afhandelt.

Vooruitzichten en financieringsbehoefte

Ondernemers in de handel zien gunstige vooruitzichten voor de komende 12 maanden. Zo blijkt uit het Conjunctuuronderzoek (CBS en KVK augustus 2021). Na de sector specialistische zakelijke diensten (85,3%) is de sector handel (83,7%) de bedrijfstak met de meest gunstige vooruitzichten. Van de ondernemers in de handel met gunstige vooruitzichten heeft 7% financiering nodig, van ondernemers in de handel met ongunstige vooruitzichten 1,1%.

Hebben, krijgen, kopen

Vanuit je startpositie zet je vervolgstappen zoals financiering zoeken. Dat kan op 3 manieren:

  • Hebben: geld zoeken in je eigen bedrijf via jouw financiële planning.
  • Krijgen: subsidie krijgen zoals een gift, overheidslening of belastingkorting.
  • Kopen: geld lenen bij een bank of alternatieve financier.

Hebben: voorraadbeheer en financiële planning

Met goed voorraadbeheer en financiële planning verlaag je je financieringsbehoefte. Hoe werkt dat? Edwin Belt is adviseur mode bij INretail, de brancheorganisatie voor winkels in non-food, en geeft tips over voorraadbeheer.

Inkoopbudget

”Verdeel je inkoopbudget over voorinkoop, bijkoop en ‘never out of stock’ producten die je altijd op voorraad hebt. De verdeling is afhankelijk van de merken, maar denk aan 70%-15%-15%. Sommige merken leveren 2 keer per jaar en hebben geen voorraad. Een ander merk levert op meerdere momenten en heeft veel voorraad. Bij de eerste moet je meer risico nemen omdat je zelf voorraad houdt en financiert. De laatste biedt minder risico en stuur je zelf bij via je verkopen.”

Data-uitwisseling

Belt: “Onderzoek de mogelijkheden voor data-uitwisseling met merken. Een automatische aanvulling van producten bij ‘never out of stock,’ zorgt dat jij en je klant niet meer misgrijpt.”

Schrappen

Onderzoek of jouw merken nog wel toegevoegde waarde leveren, tipt Belt “Slecht presterende merken hebben misschien toch een functie, omdat ze kleur of een sterke naam toevoegen aan je collectie. Voegt een merk niets toe? Besteed dan je budget aan merken die sterk presteren. Je kunt beter intensief samenwerken met een klein aantal leveranciers dan minder intensief met veel verschillende leveranciers. Met intensieve samenwerking kun je eerder maatwerkafspraken maken over voorraden en levering.”

Marketing

Belt adviseert om naast een inkoopplan ook een verkoop- of marketingplan te maken. “Weet wanneer je wat wilt gaan verkopen en koppel de juiste producten aan de marketingacties. Organiseer je denimdagen? Zorg dan voor een aanbieding en koop speciaal daarvoor een model van vorig jaar in.”

Prognoses

INretail bedrijfsadviseur Peter Wolfsen vult aan: “Voor voorraadbeheer en financiële planning is een goed automatiseringspakket cruciaal. Dat geeft direct inzicht in je administratie en voorraad. Werk verder met een exploitatieprognose en liquiditeitsprognose. Een liquiditeitsprognose laat direct zien waar knelpunten liggen. Zo word je niet verrast en kun je tijdig actie ondernemen en bijvoorbeeld liquiditeitskrapte, het saldo van inkomende en uitgaande geldstromen, opvangen.”

Krijgen: subsidie

Extra coronasteun

Een aantal regelingen voor financiële tegemoetkoming is per 14 december 2021 verlengd. Ondernemers die in Q4 2021, Q1 2022 of beide minimaal 20% omzetverlies verwachten kunnen opnieuw de TVL aanvragen. Ook de loonsubsidie NOW keert terug. Bbz vervangt Tozo. Bekijk hier de actuele regelingen.

Bbz

Bij financiële tegenslag kun je voor inkomensondersteuning en/of een krediet terecht bij het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). De Bbz biedt krediet voor maximaal 37.000 euro aan ondernemers die maximaal 1,5 jaar bestaan. Langer gevestigde ondernemers kunnen maximaal 203.000 euro aanvragen.

Kopen: externe financiering

Wolfsen tipt 3 financieringsvormen voor financiering van je voorraad.

Rekening-courantkrediet

“Een rekening-courantkrediet blijft de voornaamste financieringsvorm om liquiditeitskrapte op te vangen. Via je liquiditeitsprognose maak je een financier duidelijk welke financieringsbehoefte je op welk moment hebt. Een seizoenskrediet is daarbij de ideale oplossing. Dat is een lening voor een bepaalde periode van het jaar. Hiermee kun je in die periode extra uitgaven doen, terwijl de inkomsten later binnenkomen.”

Lening

Een lening past bij een grote ijzeren voorraad (altijd aanwezige minimale voorraad) of bij een éénmalige injectie van de voorraad. Wolfsen: “Een lening betaal je over een langere tijd terug en drukt zo minder op de liquiditeit. Daarnaast is de rente lager dan bij een rekening-courantkrediet.”

Alternatieve financiering

Een derde vorm is alternatieve financiering via bijvoorbeeld Pinvoorschot, New10 en Spotcap die voor een kortere periode financieren. “Het voordeel is dat je zo’n krediet snel realiseert. Nadeel is dat de rente aan de hoge kant is.” Met Pinvoorschot krijg je een voorschot op de verwachte omzet via je pinautomaat. Dagelijks los je een percentage van de omzet af voor een periode van 3 tot 6 maanden. Dit kan met bedragen vanaf 2.000 euro tot 50.000 euro. Een webkrediet biedt een optie voor je webshop. New10 en Spotcap zijn fintech-financiers. Fintech staat voor financiële technologie. Zij bieden tijdelijke financiering vanaf 5.000 euro tot 250.000 euro of hoger.

Overige financieringsvormen

Met onderstaande financieringsvormen kun je ook je voorraad financieren.

Klein krediet corona

Voor kleine bedrijven is de overbruggingskredietregeling Klein Krediet Corona (KKC). Het is een lening tussen de 10.000 euro en 50.000 euro. 

BMKB-C

De Borgstelling MKB-krediet Corona biedt financiering met staatsgarantie, ook boven de 50.000 euro. Naast banken zijn 22 alternatieve financiers aangesloten. 

Qredits

Qredits biedt een Corona-overbruggingskrediet en een flexibel krediet, beiden voor maximaal 25.000 euro. Voor ondernemers gestart tussen 1 januari en 30 juni 2020 is er een overbruggingskrediet starters van maximaal 35.000 euro beschikbaar.

Leverancierskrediet

Met leveranciers kun je betalingsvoorwaarden afspreken zoals een langere betalingstermijn dan gebruikelijk.

Factoring

Bij factoring schiet een factoringbedrijf 80% tot 90% van een inkoopfactuur voor. Sommigen al vanaf 100 euro. Net even anders werkt factuurfinanciering, waarbij je je factuur aan een financier verkoopt.

Crowdfunding

Met crowdfunding vraag je via een online platform (kleine) bedragen aan investeerders. Platforms hanteren vaak een minimale financiering van 25.000 euro.

Vergroot je succes

Via het stroomschema financiering selecteer je vooraf een financieringsvorm zodat je bij een passende financier aanklopt. Bekijk ook de criteria van financiers voordat je een aanvraag indient. Pas eventueel vooraf je bedrijfsvoering aan en ontdek alternatieven als je minder scoort op een criterium.

Hulp inschakelen

Hulp vergroot je kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing is een ’ja’ op je financieringsaanvraag binnen handbereik. Deze adviseurs helpen jou op weg.

Wil je praten over jouw financiële situatie of financiering? Neem gratis contact op met de KVK Financieringsdesk: 0800 10 14
Bert Wams

Als KVK-adviseur Financiering & Geldzaken ben ik gespecialiseerd in alternatieve, niet bancaire financiering: crowdfunding, business angels, bootstrapping, kredietunies en overheidsregelingen. Ik deel trends via blogs en social media.

InspiratiePage
Financiering