Een investeerder vinden
- Alicia Heeger
- Achtergrond
- 10 mrt 2023
- Bijgewerkt 13 dec 2022
- 3 min
- Runnen en groeien
- Geldzaken
Naar welke investeerder voor je bedrijf ben je op zoek? Er zijn verschillende opties. Bijvoorbeeld een fonds of een investeerder die rechtstreeks in je bedrijf investeert. Denk aan een business angel, een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) of participatiemaatschappij. Ook kun je familie en vrienden of misschien wel een bekende Nederlander of internationale beroemdheid als investeerder in je bedrijf aantrekken.
Een business angel vinden
Een business angel is iemand die vanuit zakelijk oogpunt geld investeert in bedrijven. Doordat hij zelf ondernemer is of is geweest, kan hij jou met raad en daad bijstaan. Een business angel wordt ook wel informal investor of informele investeerder genoemd. Een business angel die als investeerder bij je bedrijf past, is niet altijd makkelijk te vinden. Maak gebruik van bestaande netwerken van business angels en kijk eens rond in je eigen netwerk.
Nederland
Zoek je een investeerder in Nederland? Gebruik dan de informatie van de Vereniging van Business Angels Netwerken Nederland (BAN). Bij BAN Nederland zijn netwerken aangesloten die als intermediair of matchmakers optreden tussen ondernemers en investeerders. Op de website van BAN zie je een lijst van investeerders en welke netwerken zijn aangesloten. Ook zie je waar deze netwerken zich op richten.
Ook op de website van TechLeap.nl staat een database waar je investeerders kunt terugvinden.
Europa
Europese netwerken van business angels zijn:
Interessante publicaties
BAN Nederland heeft tweel interessante publicaties. De eerste is voor ondernemers op zoek naar een investeerder, de tweede voor investeerders:
Je eigen netwerk
Investeerders gaan vaak in zee met ondernemers uit hun eigen regio. Daarom is het interessant om in je eigen netwerk op zoek te gaan naar een investeerder. Bijvoorbeeld via je privé- of social medianetwerk. Of je zoekt via je accountant, bank of andere ondernemers. Bezoek plekken waar deze mensen en organisaties elkaar ontmoeten. Denk aan evenementen, beurzen en activiteiten van business clubs en ondernemersverenigingen.
Bekende investeerder
Een bekende investeerder kan ook een kapitaalinjectie in je bedrijf doen. Daar zitten voor- en nadelen aan. Maaike Bruggeman onderzoekt en analyseert als 'The Business Trendwatcher' trends in het bedrijfsleven voor Nederlandse en buitenlandse bedrijven. Zij kent voorbeelden van bedrijven met een beroemdheid als investeerder.
Zo gaf acteur Leonardo DiCaprio een kapitaalinjectie in het Nederlandse kweekvleesbedrijf Mosa Meat. En miljardair Bill Gates pompte miljoenen in online supermarkt Picnic. Bruggeman stelt dat ondernemers veel kunnen leren van Mosa Meat en Picnic. "Deze bedrijven staan in de belangstelling en zijn achter de schermen bezig met productinnovatie en hun positionering. Verder hebben ze een link naar de toekomst: duurzaamheid, vernieuwing en snelheid. En de potentie om groot te gaan, wereldwijd." Aan de andere kant zit er ook een bepaalde afhankelijkheid in: "Want Picnic heeft dat kapitaal echt nodig om te kunnen uitbreiden."
Volgens Bruggeman zijn er in Nederland zijn ook 'sterren' die slimme investeringen doen. Bijvoorbeeld Bas Smit en Nikkie Plessen. "Dat zijn geen BN'ers die ergens lukraak in investeren, maar rasechte ondernemers met een sterk zakelijk imperium. Als zij in je bedrijf investeren, haal je niet alleen een ster in huis, maar ook hun hele team. Daar zit zoveel kennis in."
Voordelen
Een investeerder kan veel publiciteit opleveren. Dat kan goed voor je bedrijf werken. Bijvoorbeeld als je snel wilt opschalen, de buitenlandse markten op wilt betreden of als de bank je geen lening geeft. Bovendien deelt een investeerder ook zijn of haar kennis en netwerk met je. Ga je een relatie met een investeerder aan? Bedenk dan wie er geld in je bedrijf investeert en wat dit voor je bedrijf kan doen. Bruggeman: "Check of de merkidentiteiten met elkaar matchen. Is er een win-winsituatie? Is het slechts een kapitaalinjectie of brengt diegene ook kennis mee? Geven ze ook advies en wil je die bemoeienis wel? Hebben ze een trackrecord waar je van kunt leren? En ben je het ook op lange termijn met elkaar eens over bepaalde vraagstukken?”
Nadelen
Als je investeerder een slecht imago heeft of negatief in het nieuws komt, kan dat verkeerd uitpakken voor je bedrijf. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij Oatly. Dat is een Zweeds bedrijf dat zuivelproducten uit haver produceert. Oatly kreeg in 2020 financiering van onder andere Oprah Winfrey, Jay-Z en Natalie Portman. Investeringsmaatschappij Blackstone investeerde ook in het haverproduct. Daar kwam veel kritiek op. Want volgens milieu- en klimaatactivisten zou Blackstone eerder geïnvesteerd hebben in bedrijven die een rol spelen bij ontbossing van het Amazonegebied. Uiteindelijk zorgde dat voor imagoschade voor zowel Oatly als de sterren die investeerden.
Daarnaast zit er altijd een prijskaartje aan als je met een investeerder in zee gaat. De investeerder wil bijvoorbeeld een percentage van je aandelen, zeggenschap bij belangrijke bedrijfsbesluiten of meeprofiteren van de winst. Bruggeman adviseert: "Ga dus echt na wat de toegevoegde waarde is van zo’n investeerder. Het kan allemaal goed werken voor je bedrijf, maar ook heel erg tegenwerken.”
Hulp inschakelen
Hulp vergroot je kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing krijg je makkelijker een positief antwoord op je financieringsaanvraag. Deze adviseurs helpen je op weg.
Video: Financiering regelen
Bekijk de video Financiering regelen. De video legt uit welke stappen je kunt zetten om aan financiering voor je bedrijf te komen. En bij welke partijen je terecht kunt.