Een investeerder vinden

Zoek je een investeerder voor je bedrijf ? Er zijn verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld een fonds of een investeerder die direct in je bedrijf investeert. Denk aan een business angel, een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) of participatiemaatschappij. Ook kun je familie en vrienden laten investeren. Of een bekende Nederlander of internationale beroemdheid als investeerder in je bedrijf aantrekken.

Bepaal je uurtarief

Vul in wat je wil verdienen en ontdek welk uurtarief daarbij past

Bereken het nu

Een business angel vinden

Een business angel is iemand die investeert in bedrijven en daar geld mee verdient. Een business angel is of was zelf ondernemer. Daardoor kan hij jou advies geven en helpen. Een business angel wordt ook wel informele investeerder (informal investor) genoemd. Een business angel vinden die bij je bedrijf past, is niet makkelijk. Gebruik bestaande netwerken van business angels en kijk eens rond in je eigen netwerk.

Nederland

Zoek je een investeerder in Nederland? Gebruik dan de informatie van de Vereniging van Business Angels Netwerken Nederland (BAN). Bij BAN zitten netwerken die ondernemers en investeerders met elkaar in contact brengen. Op de website van BAN zie je welke investeerders en netwerken er bij horen. En op welke bedrijven elk netwerk zich richt.

Ook op de website van TechLeap.nl staat een database waar je investeerders kunt terugvinden.

Europa

Europese netwerken van business angels zijn:

Publicaties

BAN Nederland heeft meer informatie over investeerders. Bijvoorbeeld twee publicaties. De eerste is voor ondernemers die een investeerder zoeken. De tweede is juist voor investeerders:

Je eigen netwerk

Investeerders gaan vaak aan de slag met ondernemers uit hun eigen regio. Ga daarom in je eigen netwerk op zoek naar een investeerder. Bijvoorbeeld via je privé- of social medianetwerk. Of je zoekt via je accountant, bank of andere ondernemers. Bezoek plekken waar deze mensen en organisaties elkaar ontmoeten. Denk aan evenementen, beurzen en activiteiten van business clubs en ondernemersverenigingen.

Een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij

Een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) heeft als doel de regionale en lokale economie te versterken. Elke provincie heeft een eigen ROM. Een ROM kan een financiering verstrekken aan een onderneming. De ROM's richten zich vooral op innovatieve en snelgroeiende bedrijven. In Nederland zijn negen ROM's. Lees hier meer over deze ROM's en hoe zij jou kunnen helpen met een financiering. 

Een participatiemaatschappij

Je kunt ook via een participatiemaatschappij een financiering krijgen. Participatiemaatschappijen beheren het vermogen van institutionele beleggers en beleggingsfondsen in een fonds. Vanuit dit fonds investeren zij in bedrijven. Deze investering wordt private equity genoemd. Participatiemaatschappijen investeren minimaal één of twee miljoen. Lees hier meer over participatiemaatschappijen. 

Bekende investeerder

Een bekende investeerder kan ook extra geld in je bedrijf steken. Daar zitten voor- en nadelen aan. Maaike Bruggeman onderzoekt en analyseert als 'The Business Trendwatcher' trends in het bedrijfsleven voor Nederlandse en buitenlandse bedrijven. Zij kent voorbeelden van bedrijven met een beroemdheid als investeerder.

Zo gaf acteur Leonardo DiCaprio een kapitaalinjectie in het Nederlandse kweekvleesbedrijf Mosa Meat. En miljardair Bill Gates pompte miljoenen in online supermarkt Picnic. Bruggeman vertelt dat ondernemers veel kunnen leren van Mosa Meat en Picnic. "Deze bedrijven staan in de belangstelling en zijn achter de schermen bezig met productinnovatie en hun positionering. Verder hebben ze een link naar de toekomst: duurzaamheid, vernieuwing en snelheid. En de potentie om groot te gaan, wereldwijd." Aan de andere kant zit er ook een bepaalde afhankelijkheid in: "Want Picnic heeft dat kapitaal echt nodig om te kunnen uitbreiden."

Volgens Bruggeman zijn er in Nederland ook 'sterren' die slimme investeringen doen. Bijvoorbeeld Bas Smit en Nikkie Plessen. "Dat zijn geen bekende Nederlanders die zomaar ergens in investeren. Het zijn rasechte ondernemers met een sterk zakelijk imperium. Als zij in je bedrijf investeren, haal je niet alleen een ster in huis, maar ook hun hele team. Daar zit zoveel kennis in."

Voordelen

Een beroemde investeerder kan veel publiciteit opleveren. Dat kan goed voor je bedrijf werken. Bijvoorbeeld als je snel wilt groeien, de buitenlandse markt op wilt of als de bank je geen lening geeft. Bovendien deelt een investeerder ook zijn of haar kennis en netwerk met je. Ga je samenwerken met een investeerder? Bedenk dan wie er geld in je bedrijf investeert en wat dit voor je bedrijf kan doen. Bruggeman: "Check of de merkidentiteiten bij elkaar passen. Heb je er allebei voordeel van? Gaat het alleen om geld of brengt diegene ook kennis mee? Geven ze ook advies en wil je die bemoeienis wel? Hebben ze ervaring waar je van kunt leren? En ben je het ook op lange termijn met elkaar eens over bepaalde vraagstukken?”

Nadelen

Heeft je investeerder een slecht imago? Of komt de investeerder negatief in het nieuws? Dan kan dat verkeerd uitpakken voor je bedrijf. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij Oatly. Dat is een Zweeds bedrijf dat zuivelproducten uit haver maakt. Oatly kreeg in 2020 financiering van onder andere Oprah Winfrey, Jay-Z en Natalie Portman. Investeringsmaatschappij Blackstone investeerde ook in het haverproduct. Daar kwam veel kritiek op. Want volgens klimaatactivisten zou Blackstone eerder geïnvesteerd hebben in bedrijven die een rol spelen bij ontbossing van het Amazonegebied. Uiteindelijk zorgde dat voor imagoschade voor zowel Oatly als de sterren die investeerden.

Verder zit er altijd een prijskaartje aan als je met een investeerder in zee gaat. De investeerder wil bijvoorbeeld een percentage van je aandelen, zeggenschap bij belangrijke bedrijfsbesluiten of meeprofiteren van de winst. Bruggeman adviseert: "Ga dus echt na wat de toegevoegde waarde is van zo’n investeerder. Het kan allemaal goed werken voor je bedrijf, maar ook heel erg tegenwerken.”

Wet veiligheidstoets investeringen

Sinds 1 juli 2023 toetst de overheid investeringen die een risico vormen voor de nationale veiligheid. Dit staat in de Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (vifo). Die veiligheidstoets geldt voor twee soorten bedrijven in Nederland: vitale aanbieders en bedrijven die sensitieve technologie hebben. De veiligheidstoets geldt voor investeringen uit alle landen.

Hulp inschakelen

Hulp vergroot je kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing krijg je makkelijker een positief antwoord op je financieringsaanvraag. Deze adviseurs helpen je op weg. Heb je vragen over samenwerken met een investeerder? Bel dan met een adviseur van de KVK Financieringsdesk: 0800 10 14.

Video: Financiering regelen

Bekijk de video Financiering regelen. De video legt uit welke stappen je kunt zetten om aan financiering voor je bedrijf te komen. En bij welke partijen je terecht kunt.

Financiering regelen