ATA-carnet bij tijdelijke uitvoer

Om bij tijdelijke uitvoer oponthoud en administratieve rompslomp aan de grens te beperken, kun je in veel landen buiten de EU gebruik maken van een ATA-carnet. Dit internationale douanedocument, een soort paspoort voor jouw goederen, vraag je aan bij KVK. Een ATA-carnet kun je gebruiken bij tijdelijke uitvoer van bijvoorbeeld:
  • monsters en reclamemateriaal;
  • tentoonstellingsmateriaal;
  • gereedschappen voor het verrichten van onderhoud, reparatie en service;
  • foto-, video- en filmmateriaal, muziekinstrumenten, toneel- en theaterattributen.

Bestel jouw ATA-carnet direct bij KVK

Voorbeeld: hoe werkt een ATA-carnet?

Stel: je wilt een beurs in Rusland bezoeken om daar jouw machines onder de aandacht te brengen. De Russische douane wil dat je daar dan invoerrechten over betaalt. Omdat jouw machines maar tijdelijk in Rusland verblijven, hoef je niets te betalen omdat je een ATA-carnet hebt. Het ATA-carnet bevat een aantal strookjes waar de douanes stempels op zetten, namelijk bij uitvoer, invoer, wederuitvoer en wederinvoer. De Russische douane kan dan zien of jouw goederen Rusland verlaten hebben.

Voordeel van een ATA-carnet

Met een ATA-carnet betaal je geen btw, invoerrechten of borgsommen. Bovendien vereenvoudigt het de douaneprocedures, omdat je één document gebruikt.

Wat kost een ATA-carnet?

Je betaalt € 199,- aan administratiekosten voor een ATA-carnet. Ook betaal je een premie. Die is afhankelijk van de waarde van jouw goederen.

Geldigheid ATA-carnet

Met een ATA-carnet kun je 1 jaar lang bepaalde goederen onbeperkt in-, uit- en doorvoeren. Het carnet is geldig in de landen van de ATA-conventie. Voorwaarde is dat je de goederen beroepsmatig nodig hebt, dus niet voor privégebruik.

ATA-carnet terugsturen naar KVK

Nadat je het ATA-carnet gebruikt hebt, stuur je het terug naar KVK. KVK moet namelijk kunnen aantonen dat je de goederen hebt teruggebracht. Na een jaar is jouw ATA-carnet niet meer geldig. Mocht je het carnet nog in jouw bezit hebben, dan stuurt KVK jou een schriftelijk verzoek om het carnet te retourneren.

Regels rondom tijdelijke invoer

Via het landenoverzicht op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vind je informatie over het regelen van de tijdelijke invoer in het buitenland.

Downloads

ATA-carnets landenlijst

ATA-carnet, handleiding voor gebruikers

InfoPage