Over het Bestuursverbodenregister
Iemand met een bestuursverbod mag tijdelijk geen bestuurder zijn. Weet wie een bestuursverbod heeft en doe veilig en verantwoord zaken.
Iemand met een bestuursverbod mag tijdelijk geen bestuurder zijn. Weet wie een bestuursverbod heeft en doe veilig en verantwoord zaken.
Een bestuursverbod is een maatregel die een rechter tijdelijk aan iemand oplegt. Dat gebeurt alleen in speciale gevallen. Denk aan ernstig wanbestuur of faillissementsfraude. Iemand met een bestuursverbod mag geen bestuurder of commissaris in een zijn. En ook geen functie hebben die daarop lijkt. KVK houdt strafrechtelijke en civielrechtelijke bestuursverboden bij in het Bestuursverbodenregister.
Als je weet wie een bestuursverbod heeft, kun je veilig en verantwoord zakendoen. In het Bestuursverbodenregister zie je wie zo’n verbod heeft. En voor hoe lang.
KVK houdt in het Bestuursverbodenregister bij wie een strafrechtelijk of civielrechtelijk bestuursverbod heeft. Ook schrijft KVK de persoon met een bestuursverbod uit het Handelsregister. En schrijven we zolang het verbod geldt deze persoon niet in voor een nieuwe of bestaande rechtspersoon. In Handelsregisterproducten, zoals een uittreksel, staat niet dat de persoon is uitgeschreven door een bestuursverbod.
KVK ontvangt informatie over bestuursverboden van de rechtbank. We verwerken deze gegevens binnen twee werkdagen in het Bestuursverbodenregister. Dit register verversen we elke dag.
Je kunt alleen bestuursverboden vanaf 1 oktober 2024 bekijken. Vanaf die datum geldt namelijk de wet die het bekijken van deze verboden mogelijk maakt. Daarnaast zijn bestuursverboden tijdelijk. Zolang een bestuursverbod geldt, kun je dit bekijken. Daarna niet meer.
Sommige informatie vind je niet in het Bestuursverbodenregister. Denk bijvoorbeeld aan het type bestuursverbod. Of voorwaarden en uitzonderingen in zo'n verbod. Deze gegevens vind je op . Gebruik daarvoor het zaaknummer of het ECLI-nummer van de uitspraak van de rechter over het bestuursverbod.
Een rechter kan ook bestuursverboden opleggen wanneer die een rechtspersoon verbiedt. Dit soort verboden kun je pas bekijken in het Bestuursverbodenregister als de wet is aangepast. KVK schrijft een persoon met zo’n verbod wel uit het Handelsregister. En die schrijven we ook niet in voor een nieuwe of bestaande rechtspersoon.
Het niet-openbare deel van het Bestuursverbodenregister is nog in ontwikkeling. Organisaties die controleren of personen zich aan een bestuursverbod houden, kunnen in de toekomst autorisatie bij KVK aanvragen om niet-openbare gegevens over bestuursverboden te bekijken.
Je ziet alleen bestuursverboden van personen die op of na 1 oktober 2024 zo'n verbod van de rechter kregen.
Nee, je mag gegevens uit het Bestuursverbodenregister niet opslaan, verrijken of delen. Een bestuursverbod is tijdelijk. Eindigt zo'n verbod, dan is dat niet meer openbaar. Als iemand deze gegevens opslaat, verrijkt of deelt, dan blijft een persoon mogelijk verbonden aan een bestuursverbod dat niet meer geldt.
De rechter beslist of iemand een bestuursverbod krijgt. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij faillissementsfraude of ernstig wanbestuur. Gaat een bedrijf failliet, dan betekent dat niet meteen dat het bestuur schuldig is aan dit soort zaken. Misschien ging het bedrijf failliet doordat het bestuur bijvoorbeeld een inschattingsfout maakte. Of had het pech, zoals in de coronaperiode.
Het Bestuursverbodenregister is geen onderdeel van het Handelsregister. Daarom zie je bestuursverboden wel in het Bestuursverbodenregister, maar niet in onze Handelsregisterproducten.