De FOR verdwijnt, wat nu?

De opbouw van de fiscale oudedagsreserve (FOR) voor ondernemers voor de inkomstenbelasting is op 1 januari 2023 gestopt. Je kunt de opgebouwde oudedagsreserve laten staan of in een ander pensioenproduct onderbrengen. Voor nieuwe pensioenopbouw heb je een aantal keuzes. Bedenk hoe je pensioen op wilt bouwen, want met alleen AOW kom je misschien niet rond.

Wat is de fiscale oudedagsreserve (FOR)

De fiscale oudedagsreserve (FOR) geldt voor de ondernemer voor de inkomstenbelasting. Dit zijn ondernemers in een eenmanszaak, vof, maatschap en cv. Ongeveer eenderde van de ondernemers in deze groep gebruikt deze regeling.

De FOR heet dan wel oudedagsreserve, maar is toch geen pensioen. Bij sparen voor je pensioen zet je geld opzij voor je oude dag. De FOR is niets meer dan een uitstel van belasting op een deel van de winst van je bedrijf. Je kunt dit onbelaste deel van de winst apart zetten op een geblokkeerde bankspaarrekening of een lijfrente kopen. Het is niet verplicht. In de praktijk gebruiken veel ondernemers het geld in hun onderneming.

Dit verandert er

Vanaf 1 januari 2023 kun je de FOR niet verder opbouwen. Als je al een FOR hebt opgebouwd, kun je die op basis van de oude regels afwikkelen.

Wat doe je met je bestaande FOR

Het opgebouwde bedrag mag blijven staan. Je hebt dan nog geen pensioenregeling. Je kunt pensioen regelen door bijvoorbeeld een lijfrente te kopen of te gaan banksparen. Je FOR neemt met hetzelfde bedrag af als je inleg voor lijfrente of banksparen. Het vrijgevallen bedrag van de FOR telt op bij de winst en de inleg voor de lijfrente of banksparen is aftrekbaar. Hierdoor betaal je op het moment van omzetten per saldo geen belasting. In de toekomst wordt op de uitkeringen van je lijfrente of banksparen de belasting ingehouden.

Tot uiterlijk het moment waarop je met je onderneming stopt, kun je ervoor kiezen om je FOR om te zetten in een lijfrente of bankspaarrekening. Daarvoor heb je wel het geld (cash) nodig. Heb je bij het stoppen van je onderneming nog een FOR-stand? Dan wordt dat FOR-bedrag opgeteld bij je winst van dat jaar. Je moet er dan belasting over betalen.

Soorten pensioenvoorzieningen

Je kunt als ondernemer op een aantal manieren een pensioen opbouwen naast je AOW. Of extra pensioen als je al bij een verplicht pensioenfonds aangesloten bent. Je kunt zelf sparen of beleggen, banksparen of een pensioenproduct kopen bij een verzekeraar of andere aanbieder.

Schakel eventueel hulp in van een onafhankelijk financieel adviseur of pensioenadviseur. Of vergelijk zelf producten en spaarmethoden met elkaar zodat je inzicht krijgt in het rendement. Hieronder vind je een aantal alternatieve spaarmanieren voor je pensioen. Je kunt ze ook met elkaar combineren, dat kan meer rendement en flexibiliteit bieden.

1. Privé sparen of beleggen

Als je privé spaart, dan is een deel vrijgesteld van belasting. Dat heet het heffingsvrij vermogen. Wat daarboven zit wordt belast in box 3 van de inkomstenbelasting. Een nadeel van privé sparen is dat bij een lage rente je vermogen nauwelijks groeit. Spaarbeleggen heeft meer risico, maar levert op de lange termijn mogelijk hogere rendementen op.

2. Banksparen of fiscaal pensioensparen

Het bedrag dat je hierbij maandelijks aan pensioen spaart mag je tot een bepaald maximumbedrag als aftrekpost opgeven. Over het saldo van je bankspaarrekening betaal je geen belasting in box 3 van de inkomstenbelasting. Je mag zelf de start van de periodieke uitkeringen bepalen. Dat mag tot uiterlijk vijf jaar na de AOW-leeftijd van de rekeninghouder. Tot dan staat het geld vast.

3. Sparen via een commerciële pensioenaanbieder

Commerciële aanbieders, bijvoorbeeld een verzekeringsmaatschappij, bieden onder andere lijfrentes, een koopsompolis en zzp-pensioenen aan. Bij een zzp-pensioen is de inleg ook meteen een buffer bij arbeidsongeschiktheid. Want als je arbeidsongeschikt raakt, kun je je zzp-pensioen laten uitkeren om van te leven.

Zorg voor pensioenopbouw

Ben je nog niet begonnen met pensioen opbouwen? Bereken of alleen AOW voldoende is om je levensstijl na je pensionering te kunnen voortzetten. Daarbij maakt je leeftijd niet uit. Hoe eerder je begint, hoe gemakkelijker het is om een pensioen bij elkaar te sparen waar je later goed van kunt rondkomen. Of zelfs eerder van met pensioen kunt gaan.

Meer weten over je pensioenopbouw?

In het KVK Geldboek, hoofdstuk 6.6, lees je meer over pensioenen voor ondernemers. Wil je weten wat je tot nu toe hebt opgebouwd aan pensioen? Ga dan naar Mijnpensioenoverzicht.nl.